Karne Stresi Çocukları Hasta Ediyor!
'24.01.2013'
haber detay

 

Karne Stresi Çocukları Hasta Ediyor!
 
Okullarda birinci eğitim döneminin sonuna geliniyor. İlk dönem çalışmalarının sonuçlarını karnelerinde görecek olan küçükler kadar, aileler de karne gününü heyecanla bekliyor. Ancak bu heyecanlı bekleyişin yarattığı stresin etkileri çocuklarda reflü ve mide sorunları olarak geri dönebiliyor.
 
Çocuklarda stres, mide asitsalgısını arttırıyor. Özellikle sınav ve karne dönemlerinde birçok çocuk vegençte bu strese bağlı hastalıklar ve rahatsızlıklar görülebiliyor.
 
Prof.Dr. Yonca Tabak çocuklarda stresin mide salgısını arttırdığını belirterek“Bu dönemlerde birçok çocuk ve gençte karne ve sınav stresine bağlı; karınağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık, boğaza ekşi su gelmesi gibi mide sorunlarıgörülebilir” diyor.
 
Sınava Hazırlanırken Kahve ve ÇikolatadanUzak Durun
 
Karne heyecanı ve sınav gibistres yaratabilecek konularda çocukların hassasiyetine dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak “ Uyanık kalmak,motivasyon ve odaklanmayı artırmak adına çikolata, çay, kahve gibi kafeiniçeren uyarıcılar kesinlikle alınmamalıdır.  Böyle bir durumda reflü ve reflünün yol açtığıastım atakları her zamankinden daha sık görülmeye başlar. Hastalıktaki bualevlenmeler ve sınav sırasında da rahatsızlanacağı korkusu çocukta daha da fazlastrese yol açar.”  diyor.
 
Çocuklara Stres Yüklemeyin
 
Sınavlara hazırlanançocuklarda, gelecek kaygısı ve başaramama korkusu yoğun olarak görülürken, dahaküçük yaş grubunda olan çocuklarda karne ve düşük notlar korku ve stresyaratıyor. Çocukların üzerinde yeterince baskı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, birde ailelertarafında baskı uygulanmaması gerektiğini vurguluyor.
 
Prof.Dr. Yonca Tabak, özellikle alerji ve astımı olan okul çocuklarıiçin 10 önemli madde sıralıyor;
 
 
 
1-     Sınavhazırlığında olan veya ara sınıflarda ders başarısını artırmak isteyenöğrencilere bir de aileleri tarafından karne notları konusunda ek baskıuygulamaması ve çocukların stresten uzak tutulması gerekmektedir.
 
2-     Sınavlarahazırlık aşamasında çocuk ve gençlerin uyanık kalmak için kafein içeren çay,kahve ve enerji içeceklerinden uzak tutulması uygun olacaktır.
 
3-     Geçsaatlere kadar çalışmak durumunda olunduğunda yatmadan önceki 2 saatbeslenmenin kesilmesi ve bol su içilmesi gerekmektedir.
 
4-     Zihinaçar mantığı ile çikolata ve benzeri kakaolu gıdalardan uzak durulmalıdır.
 
5-     Stresebağlı psikolojik rahatlama adına sağlıksız beslenmeye yönelen çocukları,fastfooddan uzak tutacak alternatif gıdaların (Ör: ev köftesi + ekmek + ayran;evde yapılmış sıvı yağlı mayasız poğaça, kurabiye; cevizli tarçınlı meyvetatlıları) el altında bulundurulması önemlidir.
 
6-     Kışaylarında zihinsel aktivitenin desteklenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlütutulması için balık yağı (Omega 3) ve D vitamini takviyesi yapılmalıdır.
 
7-     Ekşiportakal vb. meyve suları yerine taze sıkılmış elma, havuç suyu tercihedilmelidir.
 
8-     Kızartmadankaçınılmalı, fırında kızartılmış az yağlı gıdalar tercih edilmelidir.
 
9-     Çiğsarımsak ve soğan mide asidini artırdığından antibiyotik niyetine çiğ sarımsak;soğan yedirme uygulamasından kaçınılmalıdır.
 
10-Astımhastalığı kontrol altında değilse mutlaka doktor kontrolünde ek önlemleralınarak hastalık bulgularının baskılanması uygun olacaktır.
 
Prof.Dr. Yonca Tabak



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.