MEB, Akademik Kariyere Karşı mı
'23.01.2013'
haber detay

 

MEB, Akademik Kariyere Karşı mı?
MEB, yeni izin yönergesi ile akademik kariyer yapan öğretmenlerin önünü kapattı.
 
 
 
Millî Eğitim Bakanlığı iki gün önce izin yönergesini tamamen yenileyerek, bir anlamda Ömer Dinçer’le başlayan reformlara bir yenisini daha ekledi. Yeni izin yönergesinde birçok yenilik göze çarpsa da akademik kariyer yapmak isteyen öğretmenleri etkileyen çok önemli bir madde bulunmaktadır.
 
Bu değişiklik şöyledir;
 
Millî Eğitim Bakanlığı Personeli İzin Yönergesi (Yeni-Ocak-2013)
 
Diğer izinler
 
MADDE 18- (1) ….
 
b) …….. Lisansüstü öğrenimine devam edenlere ise, görevlerini aksatmamak şartıyla, izin verilmesi hususunda gerekli kolaylık sağlanır. Öğretmenlerin ders programları, lisansüstü öğrenimlerine devam edebilmelerine imkân verecek şekilde düzenlenir.
 
 
 
Millî Eğitim Bakanlığı Personeli İzin Yönergesi (Eski)
 
Diğer İzinler
 
Öğrenim İzni
 
Madde 41- …………………
 
Yüksek lisans öğrenimine devam edenlere, görevlerini aksatmamak kaydıyla haftada iki yarım gün izin verilebilir. Öğretmenlerin ders saatleri, bu öğrenimlerine devam edebilmelerine olanak verecek şekilde düzenlenir.......
 
….
 
Yakın geçmişe baktığımızda bu konuyla ilgili gelişmeleri bir hatırlayacak olursak; sayın Bakanımız Ömer Dinçer önce öğrenim durumunu özür grubu tayinlerinden çıkardı. Sonra "herkes kendi çalıştığı ilde yüksek lisans ve doktorasını yapsın" dedi. Şimdi de izin yönergesinde yapılan bir değişiklikle haftada iki yarım gün olan öğrenim izinleri kaldırıldı. Daha önceki yönergede var olan öğrenim izni, yeni yönergede diğer izinler grubuna alınarak okul yönetiminin insafına bırakıldı. Zaten haftada iki yarım gün izin almakta zorluk çeken öğretmenlerin şimdiki yönergeye göre izin alıp alamayacakları tam bir muamma haline geldi. (iki yarım gün gayet açık ve net olarak yazıldığı halde, çoğu öğretmen bu izin hakkını bile kullanamıyordu)
 
Kendisi de akademik kökenli olan Sayın Ömer Dinçer’in(ya da ona bu konuda danışmanlık yapanların), öğretmenlerin akademik kariyer yapmalarına engel olmak için elinden geleni yapmaya çalışması gerçekten anlaşılamamaktadır.  Adı Milli Eğitim Bakanlığı olan bir kuruma eğitime engel olmak yakışmamaktadır.
 
Sitemizi arayarak bu konuda tepkilerini dile getiren eğitim ile ilgili STK temsilcileri, bakanlığın bir an önce bu yanlıştan dönmesini ve akademik kariyer yapan öğretmenler için izin yönergesinde gerekli değişiklilerin yapılmasını istemişlerdir.
 
Saygılarımızla...
 
kaynak: www.turkiyekamu.com



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.