Torunların Büyük Ebeveynlerden Öğrenebileceği 10 Şey
'01.07.2016'
haber detay
Büyük ebeveynler ile torunlar arasında özel bir ilişki vardır. Büyük ebeveynler otorite rolü oynarken ve karşılıksız sevgi ile doluyken, aynı zamanda torunları da şımartabilmekteler. Fakat bunun ötesinde, büyük ebeveynleri güçlü bir etkisi vardır. İşte size torunların büyük ebeveynlerinden öğrenmeleri gereken 10 şey...
 
 
 
TORUNLARIN BÜYÜK EBEVEYNLERİNDEN ÖĞRENEBİLECEKLERİ 10 ŞEY
1. Tarih
Çocuklar belki okulda kitaplardan tarih öğrenmekten nefret ediyorlar, ama bunu yaşamış birinden dinlemeleri çok daha ilginç gelecektir. Çocuklar Büyük Kriz ya da 2. Dünya Savaşı sırasında nasıl yaşadıklarını öğrenme deneyimi yaşayacaklardır. Yaşanmış kişisel hikayeler kitaplarda yazılanlara göre çok daha etkilidir. “Büyük ebeveynlerimi dinlerken onların çocukluklarının ne kadar farklı olduğunu fark ediyordum ve bun bayılıyordum.”
 
2. Yeni Bir Beceri Seti
Büyüdükleri sırada birçok yaşlı vatandaş dikiş, bahçe işleri, yemek yapma, çiftçi ya da ağaç işçisi gibi yetenekler kazanır. Bunlar torunlara aktarmak için harika şeylerdir. Her ne kadar şu anda yaygın olarak öğrenilen şeyler olmasa da, hala çok kullanışlı becerilerdir.
Ve büyük ebeveynler hayatları boyunca öğrendikleri şeylerin değerli olduğunu öğrenirler. Temizlik tavsiyesine mi ihtiyacın var? Bu konuda çokça yer temizlemiş olan bir büyük anneden daha iyi kim olabilir? O büyük annesinin ona bir şeyleri nasıl yeniden kullanabileceğini öğretmede yardımcı olduğunu söylüyor, ki kendisinin büyük ihtimalle çöpe atacağı şeylerdir. “Çünkü o yokluk dönemlerinde büyüdü ve hiçbir şeyi israf etmemeyi öğrendi.
 
3. Bilgelik
Büyük ebeveynlerinizi hayat derslerine çevirin, çünkü onlar da aynı ya da benzer tecrübeleri yaşamışlardır (muhtemelen bir kereden fazla). “Büyük ebeveynlerimin bu sorunlarla nasıl başa çıktıklarını ve sonuç olarak hayatta kaldıklarını görünce bu benim de daha iyi hissetmemi sağlıyor.”
 
4. Aile Geçmişi
Herkesin eski siyah beyaz fotoğraflarında bilinmeyen kişiler bulunmaktadır fakat büyükanne ve büyükbaba bu gizemli kişilerin tam olarak kim olduklarını ve fotoğrafın nerede çekildiğine dair kesin bilgiler verebilirler. Siz de aile geçmişinizi sorun (onlar kim, bunlar kimin kardeşi, amcalar, teyzeler). Olup olmadığını bile bilmediğiniz birçok aile üyesinin olduğunu öğreneceksiniz. Belki de ebeveynlerinizin gençken yaptıkları hakkında komik hikayeleri vardır. “Benden önce gelen ve bizim olmamızı sağlayan insanlar hakkında bir şeyler öğrenmek gerçekten ilginç.”
 
5. Mizah
Birisine sataşma büyümenin bir parçasıdır, fakat özellikle bu insan sizi koşulsuz seven biri ise, o zaman çok daha eğlenceli. Büyük ebeveynlerinizden şakalar ve muziplikler öğrenmek onlarla bağ oluşturmak için harika bir yoldur ve sizinle eğlenen eş dost olduğunda nasıl hissedeceğinizi anlayabilirsiniz. Belki aileniz de muziplik yapmanızda size yardımcı olacaktır.
 
6. Dinlemek
Birçok genç ailesinin kendi ailesini dinlediğini söylemesine alışmıştır ve onlar da aynı şeyi beklemektedirler. Bu gençlerde genellikle olan bir şey olsa da, insanları dinlemenin ne kadar önemli olduğunu öğrenmek için faydalıdır. 
Büyük ebeveynlerin hikayelerini dinlemek “torunlarının onlara bir şey anlatıldığında nasıl dinleyeceklerini ve anlayacakları öğretiyor. Bu şekilde, okula gittiklerinde öğretmenlerinden bir şeyler öğrenmeye ve anlamaya hazır oluyorlar.”
 
7. Oyunlar
Hiç eski oyunları oynadınız mı? Bu tür oyunlar genelde bilgisayarda ve telefonlarda bulunmaz. Ama büyük ebeveynlerinizden bunları öğrenebilirsiniz ve belki de favori oyununuz haline gelir.
 
8. Duygusal Destek
Kim sizinle tüm gününü geçirmek ister, bu ya bekçiniz ya da ebeveynlerinizdir. “Onlu yaşlardaki çocuklar gelişim yıllarında arkadaşlarının hangisinin iyi hangisinin kötü olduğu hakkında bilgi vermesi için büyük ebeveynlerine güveniyorlar.”
 
9. Küçük Şeyleri Abartmayın
Büyükebeveynler küçük şeylerin büyütülmemesi gerektiğini anlayacak kadar yaşamışlardır; hayat kısa. Genç torunlara göre her şey fazla abartılacak durumdadır, fakat büyük ebeveynleri ile konuşarak nelerin önemli ve öncelikli gelmesi gerektiğini öğrenebilirler, çünkü onların dünya görüşü çok daha geniştir.
“Küçük bir sorun olduğunda ve ben bunu aşırı şekilde büyüttüğümde, büyük ebeveynlerim çok yerinde tavsiyeler veriyorlar.” (benim olgunlaşmamda kesinlikle çok faydası oldu).
 
10. Geleneksel Posta
Mektup yazma sanatının sönüp gitmesine müsaade etme. Yazmayı öğrenen çocuklar için harika bir alıştırmadır. Büyük ebeveyninizle yazı zamanı ayırın ve bir yerlere kartpostal, mektup ya da hediyeler gönderin. İkiniz de bir sonraki mektubun gelmesini beklerken harika zaman geçireceksiniz ve bu işte gittikçe daha iyi olacaksınız.
“Büyük ebeveynler, bir kutu yazı malzemesi, karpostallar ve biraz pul: Herkes birbirine daha da yaklaşıyor ve harika zaman geçiriliyor!”
 
Büyük ebeveynler torunları ile paylaşmak üzere yılların bilgeliğini ve sevgisini taşırlar. Onlar yanınızdayken daha iyi tanımak ve bir şeyler öğrenmek için zaman ayırın. Onlar torunları ile geçirdikleri zamandan mutlu olurlar ve çocuklar da belki bir gün kendi torunlarına öğretecekleri şeyler öğrenirler.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.