Üniversite Yolsuzlukları TBMM Gündeminde
'10.01.2013'
haber detay

 

Üniversite Yolsuzlukları TBMM Gündeminde
CHP, Redhack'ın yayınladığı Üniversite yolsuzluklarını meclise taşıdı.
 
 
 
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan’a Giresun Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuarı Kurulumu Projesi kapsamında makine teçhizat alımında yapıldığı iddia edilen usulsüzlükleri sordu.
 
Redhack’in YÖK’ün internet sitesini hacklemesinin ardından yayınlamaya başladığı üniversitelerle ilgili yürütülen yolsuzluk soruşturmalarına ait iddialar, meclis gündemine de geldi.
 
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Fırat Üniversitesi’nin ardından Giresun Üniversitesi’ndeki usulsüzlük iddialarını sordu. Tanrıkulu, Giresun Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuarı Kurulumu Projesi kapsamında makine teçhizat alımında usulsüzlük gerçekleştirildiği yönünde basına yansıyan belgeler ve raporlarda özetle; merkezi laboratuar inşaatı tamamlanmadan makine teçhizatı alımı sırasında proje ekibinde yer alan 13 öğretim üyesinin devre dışı bırakılmasının, Kalkınma Bakanlığı tarafından 84 kalem makine teçhizat için ayrılan 2 milyon 832 bin TL‘lik bütçenin sadece 9 kalem malzeme için kullanıldığının tespit edildiğini belirtti. Yine belgelerde, 400 MHz NMR cihazına kurulumu yapılmadan 664 bin 340 TL ödenmesinin herhangi bir yasal dayanak gösterilmediğinin, Merkezi Araştırma Laboratuvarında uzman olarak çalışması mümkün olmayan ve proje metninde araştırmacı olarak dahi yer almayan öğretim üyelerinin ihaleyi alan firma üzerinden yurtdışına eğitime gittiklerinin ifade edildiğini ve ilgililer hakkında idari ve cezai soruşturmanın başlatılması gerektiğinin belirtildiğini kaydetti. Tanrıkulu Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
 
“Anılan iddia ve belgeler doğru mudur? Yukarıda yer alan iddialara ilişkin olarak bugüne kadar hakkında işlem yapılan kişi sayısı ve bu kişilerin görevleri nedir?
 
Anılan iddialar ve belgeler hakkında şu ana kadar sonuçlandırılan bir idari ve cezai soruşturma var mıdır? Varsa soruşturmaların sonuçları nelerdir?
 
Anılan iddialar neticesinde oluşan kamu zararı net olarak ne kadardır?
 
Oluşan kamu zararının tazmin edilmesi yönünde bugüne kadar ne tür işlemler gerçekleştirilmiştir? Eğer oluşan kamu zararının tespiti ve tazmini yönünde bir işlem gerçekleştirilmemişse hukuki dayanak ve gerekçeleri nelerdir?
 
Türkiye genelinde bugüne kadar kamu zararının varlığı tespit edilen ve zararın tazmini ile ilgililerin cezalandırılması yönünde sonuç alınan kaç farklı işlem bulunmaktadır?”
 
 
ANKA
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.