MEB zekayı yeni testlerle belirleyecek
'28.06.2014'
haber detay
MEB zekayı yeni testlerle belirleyecek
MEB, rehberlik ve araştırma merkezlerinde 25 yıldır kullanılan zeka testlerinin yerine, ABD ve Avrupa'da yaygın kullanılan üç ayrı zeka testi satın aldı.
 
MEB zekayı yeni testlerle belirleyecek
Milli eğitim Bakanlığı (MEB) Rehberlik ve  Araştırma Merkezlerinde (RAM) 25 yıldır kullanılan zeka testlerinin yerine, ABD  ve Avrupa'da yaygın kullanılan üç ayrı zeka testi satın aldı. 
 
Bakanlık tarafından saha araştırması için yaklaşık 3 bin öğrenciye  zeka testi uygulandı. Yeni testler, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde yeni  eğitim öğretim döneminden itibaren kullanılmaya başlayacak. 
 
MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakanlık, RAM'lar ve  okullarda bireyleri tanıma, tanılama ve yönlendirme çalışmaları yürütüyor. 
 
Öğrencilerin eğitsel değerlendirme ve tanılama çalışmaları rehberlik  ve araştırma merkezlerinde öğretmen, veli gözlemleriyle birlikte psikolojik ölçme  araçları kullanılarak yapılıyor. Bakanlık, RAM'larde zekanın tanılanması  sürecinde kullanılan psikolojik ölçme araçlarını çeşitlendirmek ve 25 yıl önce  kullanılmaya başlayan zeka testlerini güncelleştirmek amacıyla proje başlattı. Bu  kapsamda, Bakanlık, ABD ve Avrupa'da zeka testi amacıyla kullanılan üç ayrı  psikolojik ölçme aracını telif haklarıyla birlikte satın aldı. 
 
Bakanlık yetkilileri, satın alınan bu zeka testlerinin sahadaki  çalışmalarını 28 ilde sürdürüyor. Zeka testlerinin standartlarının geliştirilmesi  için yapılan saha araştırmasında 3 bin öğrenciye bu testler uygulandı. Bakanlık  yeni zeka testlerini yeni eğitim öğretim yılından itibaren RAM'larda kullanıma  sunmayı planlıyor. 
 
Zeka için üç farklı test geliştirildi 
Proje kapsamında satın alınan psikolojik ölçme araçlarından "Wechsler  Testi (WNV)", sözel sorulara yer verilmemiş dile dayanmayan bireysel zeka testi  olarak tanımlanıyor. 4-21 yaş arasındaki işitme engelli, konuşma bozuklukları,  ana dil problemi, afazi, serebral palsi ve otistik bozuklukları olan bireyler  için kullanılıyor. Testin sonunda değerlendirilen bireylere ilişkin IQ puanı  veriliyor. 
 
Sözel ve performansa dayanan bireysel zeka testi olan Kaufman Kısa  Zeka Testi (Second Edition) ise 4-90 yaş arasındaki bireylere uygulanıyor. Test,  bireylerin eğitimle kazanılan yetenekleri, yeni problemleri çözebilme, sözel  olmayan yetenek alanlarındaki zihinsel düzeylerini belirlemek amacıyla  kullanılıyor. 
 
Bilişsel yetenekleri ve eğitsel başarıyı değerlendiren  Woodcock-Johnson® III Test Bataryası da yurt dışında 2-90 yaşları arasındaki  bireylere yönelik geliştirildi. Bilişsel yetenek ve başarı testleri bireylerin  öğrenme yetersizliklerini tanılamak, eğitim programlarıyla bireysel eğitim  programlarını planlamak, gelişimini değerlendirmek, güçlü ve zayıf yönlerini  tespit etmek amacıyla kullanılıyor. 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.