MEB'e Verilen Soru Önergeleri
'08.01.2013'
haber detay

 

MEB'e Verilen Soru Önergeleri
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in cevaplaması isteğiyle TBMM Başkanlığı'na verilen soru önergeleri.
 
 
 
İZMİR MV. OKTAY VURAL'IN MİLLİ EĞİTİM BAKANI'NA YAZILI SORUSU
1-2007-2012 yılları arasında, yıllar itibariyle kaç yurtdışı gezisine katıldınız?
2-Bu gezilerinizde milletvekilleri yer almışsa 2007-2012 yılları arasında, yıllar itibariyle kaç milletvekili yer almıştır, bu milletvekilleri hangi partilere mensuptur?
 
DİYARBAKIR MV. ALTAN TAN'IN MİLLİ EĞİTİM BAKANI'NA YAZILI SORUSU
31/08/2012 tarihli 2012/37 numaralı olan ve altında imzanız bulunan genelgede ortaokul ve imam hatip ortaokulunda okuyan 5. sınıf olan öğrencilerin seçebileceği seçmeli ders çizelgeleri yayınlanmıştır. Ve genelgenizde bu seçmeli derslerin sadece 5. sınıflar için olduğu yer almaktadır. 5-8 inci sınıflar arasında bu derslerin alınabileceğine dair bir ibare bulunmamaktadır. Lakin 7/10964 esas numaralı soru önergemize verdiğiniz cevapta ise listede '5inci Sınıflar İçin Haftalık Seçmeli Ders Çizelgesi' başlığı ile yayınlanan tablonun 5-8 arası sınıfları kastettiğini söylemektesiniz. Ayrıca Kuran-ı Kerim ve Siyer gibi dersler hem 5inci hem de 9uncu sınıflar için seçilebilecek seçmeli dersler tablosunda yer alırken, Kürtçe ve Zazaca dersleri 31/08/2012 tarihli genelgenizde sadece 5inci sınıflar için alınabilir olarak gösterilmiştir.
Buna göre:
 
1. 31/08/2012 tarihli genelgenizdeki yazılanlarla soru önergemize cevap verdiğiniz 10/10/2012 tarihli yazılarınızda farklı uygulamalardan bahsedilmiş ve çelişkili ifadelere yer verilmiştir. Önümüzdeki dönem hangi uygulama esas alınacaktır?
2. Eğer Kürtçe ve Zazaca eğitimleri sadece 5. sınıflar için değil de 5-8 arası tüm sınıflar için geçerliyse Türkiye genelinde Kürtçe ve Zazaca derslerini seçen 5. 6. 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin ayrı ayrı sayıları kaçtır?
3. Neden Kürtçe ve Zazaca dersleri diğer seçmeli dersler gibi lise düzeyindeki okullarda verilmeyerek bu olanak sadece ortaokullar için uygulanmıştır?
 
ZONGULDAK MV. ALİ İHSAN KÖKTÜRK'ÜN MİLLİ EĞİTİM BAKANI'NA YAZILI SORUSU
 
"Halk Ozanı Yunus Emre'nin yüzlerce yıllık şiiri Talim Terbiye Kurulu engeline takıldı. 10. Sınıf edebiyat kitabında yer alan "Cennet cennet dedikleri" şiirindeki iki satır yayınevi tarafından sansürlendi. Talim Terbiye Kurulu "Şiirden beklenen kazanımlar sağlanmıştır" açıklaması yaparak sansürü olumlu buldu.
Yunus Emrc'ye sansür tartışmaları henüz soğumamışken 10. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında, Kaygusuz Abdal'ın "Nefes" şiirindeki Alevilik kültürüne ait kavramların yer aldığı dizelerin de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yazarlar komisyonu tarafından sansürlendiği ortaya çıktı.
En son İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, "ahlaki olmayan bölümler içerdiği" gerekçesiyle John Steinbeck'in "Fareler ve İnsanlar" adlı kitabının bazı bölümlerini sakıncalı buldu.
Oysa Sakıncalı bulduğu kitap, 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından üçüncü defa 20 bin adet basılmıştı. Yine aynı kitap 1945 yılında yine aynı Bakanlık tarafından basılarak okullara dağıtılmıştı."
Buna göre;
1. 21. Yüzyılda yukarıda uygulanan durumlarla ilgili düşünceniz nedir?
2. 1945 yılında basılan, Dünya Klasikleri ve 100 Temel Eser içerisinde yer alan John Stcinbeck'in "Fareler ve İnsanlar" adlı kitabı acaba geçen zaman içerisinde, çocuklarımızda ne gibi olumsuz etkiler yaratmıştır? Söz konusu kitapları okuyan öğrenciler üzerinde ne gibi travma ve davranış bozuklukları gözlemlenmiştir ki bu tutum/yaklaşım değişikliğine gidilmiştir? Yoksa bu yapıtlara sansür uygulanmasının asıl nedeni düşünceye pranga vurarak AKP zihniyetinde tek tip insan yaratma hedefi midir?
 
3. İllerin "İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'na" açıklık getirmeyi düşünüyor musunuz? Bunların görevi nedir? Edebiyatla ilgileri nelerdir? Bu kurullar oluşturulurken hangi ölçütler göz önüne alınmaktadır?
4. Bundan sonra her il kendine göre, kitaplar sansürleyecek midir? Bu sansür uygulaması AKP'nin ileri demokrasi anlayışının örneklerinden biri midir?
5. Milli Eğitim Bakanlığı olarak okullara girmesi sakıncalı olan kaç kitap vardır? Bunların listesi nedir?
 
SAKARYA MV ENGİN ÖZKOÇ'UN MİLLİ EĞİTİM BAKANINDAN YAZILI SORUSU
Milli Eğitim Bakanlığı istatistik verilerine göre, Türkiye'de ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 30'dur. 2009 verilerine göre ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısında OECD ortalaması 21,4 iken, AB-21 ortalaması 19,8'dir. AB ve OECD ortalaması dikkate alındığında Türkiye ortalamasının ne kadar yüksek olduğu görülmektedir. Türkiye'nin birçok ilinde ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı çok daha yüksektir. Şanlıurfa bu İllerden birisidir. 2011-2012 verilerine göre Şanlıurfa'da ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 48'dir.
Şanlıurfa'daki bu yüksek rakamı bile gölgede bırakacak bir durum Siverek İlçesine bağlı Çıkrık Köyünde bulunan Raif Mumcu İlköğretim Okulu'nda yaşanmaktadır. Okulun 1-A sınıfında 133 öğrenci, 1-B sınıfında 130 öğrenci öğrenim görmeye çalışmaktadır. 3 kişinin bile rahat oturamayacağı sıralara 4-5 öğrenci sığmaya çalışmaktadır.
Bu çerçevede:
1. Raif Mumcu İlköğretim Okulu'ndaki bu sıra dışı artışın nedeni nedir? 66 aylık çocukların ilköğretime başlatılması zorunluluğu bu artışa neden olmuş mudur?
2. 2012-2013 eğitim öğretim dönemi ilk dönemi dikkate alındığında Türkiye'de ilkokullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
3. Raif Mumcu İlköğretim Okulu'ndaki bu rakam neden öngörülememiş ve gerekli önlem alınmamıştır?
4. Birinci yarıyıl bitmek üzereyken, Milli Eğitim Bakanlığı Raif Mumcu İlköğretim Okulu'nda yaşanan bu sorundan şu ana kadar haberdar olmamış mıdır? Olmuşsa neden gerekli önlemi almamıştır?
5. Türkiye'de buna benzer sorunlar yaşayan diğer okullar hangileridir? •>
 
ADANA MV TURGAY DEVELİ'NİN MİLLİ EĞİTİM BAKANINDAN YAZILI SORUSU
Adana İli Seyhan İlçesinde bulunan İlköğretim Okullarında yeni kılık kıyafet yönetmeliğinin, Veliler için' de uygulandığı bilgileri tarafıma ulaşmaktadır.
1-Adana Seyhan ilçesi Lütfiye Kısacık İlköğretim okulunda yapılan bir Veli toplantısında, bir öğrenci velisinin türbanlı olmaması sebebiyle toplantı dışına çıkarıldığı doğru mudur?
2-Din dersi öğretmeni' de olan sınıf öğretmeninin, türban takmadığı için toplantı salonu dışına çıkarıldığı ve bunun için tartıştığı velinin, veli toplantısında türban takması yeni bir uygulama mıdır?
3-Milli Eğitim Bakanlığının bu yönde bir kılık kıyafet genelgesi var mıdır? Bu uygulama bir okulda bir sınıf öğretmenin kişisel tasarrufu mudur?
4-Bu uygulamayı yapan öğretmen hakkında yasal ve idari bir işlem tesis edecek misiniz?
 
DİYARBAKIR MV EMİNE AYNA'NIN MİLLİ EĞİTİM BAKANINDAN YAZILI SORUSU
29 Nisan 2012 tarihinde Özürlü Memur Seçme Sınavı yapılmıştır. Bu Kapsamda:
1. Bünyenizde Özürlü MemurSeçme Sınavından sonra işe başlatılan engelli var mıdır?
2. Varise hangi kurumunuzda(Merkez-Taşra),toplam kaç engelli sınav sonrası işe başlatılmıştır?
3. Boş engelli kadronuz var mıdır?
4. Var ise toplam engelli boş kadro sayısı kaç kişidir?
 
DİYARBAKIR MV EMİNE AYNA'NIN MİLLİ EĞİTİM BAKANINDAN YAZILI SORUSU
1-Son 5 yılda burs ve öğrenim kredisi başvurusu yapan öğrenci sayısı kaç kişidir? 2-Burs ve öğrenim kredisi verilen öğrenci sayısı ne kadardır?
 
memurlar.biz



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.