Hayallerinizi Bırakmayın
'28.02.2014'
haber detay

Hayallerinizi Bırakmayın

Günlük konuşma dilinde eğitim üzerine aslında ne çok atıfta bulunduğumuz cümle var.

“Eğitim Şart”, “Urfa’da Oxford vardı da biz mi okumadık”,  “Oku oku baban gibi eşek olma “  Türk’ün eğitimle imtihanını karakterize eden cümlelerdir diyebiliriz.
 
Her geçen gün daha fazla genç  üniversite sınavlarına hazırlanıyor ve daha iyi bir gelecek için çabalıyor. Artık bilgiye erişim çok hızlı ve kolay bu da beraberinde hem avantaj hem dezavantaj getiriyor. Avantajı daha fazla örnek ve alternatif yolun olması dezavantajı ise rekabetin had safhada yoğunlaşması. Eğitim sistemimizin ne kadar kaygan bir zeminde olduğu ve sürekli bir “yenilenmenin”  içerisinden geçtiği malum fakat bu durum öğrencilerin moralini bozmamalı artık dünya global bir köy  ve bilgiye ulaşmak kolay olduğu kadar hedefinize ulaşmak da kolay olmalı. Albert Einstein’ın dediği gibi “Bir sorunu çözemiyorsanız ya siz yanlış yerde duruyorsunuz ya da yanlış soruları soruyorsunuzdur.”
Her iki anlamda da bulunduğunuz yer gerçekten yanlış olabilir. Eğer hedefinize Türkiye’de varamıyorsanız o zaman sınırlarınızı açmanızın zamanı gelmiş demektir.  Tıp eğitimi almak istiyordum eczacılığı kazandım, güzel sanatlar okumak istiyordum biliyorum içimde "O Ses Türkiye’nin" birincisi yatıyordu fakat kendimi  işletme fakültesinin öğrenci işlerinde buldum. Motor sporlarını seviyorum derken sonunda elektronik mühendisi olarak mezun oldum. Puanım yetmedi Tarih okurum öğretmen olurum dedim orada da açıkta kaldım ile devam eden bir kader mi sizi bekliyor ? Sınavlarda çok heyecanlanıyorum veya ilgilendiğim konu ders formatına girince  konudan koşarak uzaklaşıyorum diyorsanız. Fiziken gerçekten yanlış yerde bulunuyor olabilirsiniz ve bulunduğunuz coğrafyayı değiştirmeniz gerekiyordur.
 
Polonya’da tıp eğitimi almak için YGS sınavına ihtiyacınız olmadığı gibi, İngiltere’de mimarlık eğitimi almak için yüksek fen notlarına da ihtiyacınız bulunmuyor. Fransa’da işletme okumak için illa Fransızca bilmeniz gerekmiyor.  Amerika’da üniversitede okumak için SAT sınavı almanız gerekmiyor.
 
"En iyi işletme okuluna gireyim fakat beni sınavlara boğmasınlar beni bir rahat bıraksınlar nasıl borsayı altına üstüne getiriyorum" diyorsanız, borsaya yönelik hisse senedi alım-satımı yapabileceğiniz üniversiteler. "Dehşet buluşlarım var fakat beni sırf formüllere boğup kara tahtada kaderimi karartmasınlar" diyorsanız 7/24 yararlanabileceğiniz geleceğin "breaking bad"ini çıkarabileceğiniz laboratuarları ile yurtdışı üniversiteleri kesinlikle alternatifiniz olabilir.
 
Ülkemize yurtdışından gelip binlerce öğrencinin aylarca stress içinde hazırlandığı sınavlara yabancı öğrenciler buradaki kontenjanlardan yararlanarak  zor programlara daha hafif ve yumuşak bir iniş gerçekleştirebiliyorlar. Çin’deki Dongbei Üniversitesi’nin tıp programlarına Çin’li öğrencilerin giriş  yapmasının çok zor iken uluslararası öğrencilerin bu okula kabul edilme kriterleri çok daha kolay. Kariyerinizi tamamen bambaşka seviyelere götürecek üniversitelere giriş yapmak çok zor değil. Sadece ne yapmak istediğinizi bilin yeter. Gideceği limanı bilen herkese her rüzgar yardımcı olur.
 
Peki bu üniversitelere başvururken nelere dikkat etmeli ? Bu da ayrı bir yazının konusu
 
Hilal KARAMAN

Akademik Eğitim Danışmanı




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.