"İlk ve Ortaokullarda Ödeneksizlikten Isınma Sorunu Yaşanıyor"
'03.12.2013'
haber detay

"İlk ve Ortaokullarda Ödeneksizlikten Isınma Sorunu Yaşanıyor"

 MEMUR-SEN ANKARA İL VE EĞİTİM-BİR-SEN 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI KIR'IN "İLK VE ORTAOKULLARDA ÖDENEKSİZLİKTEN ISINMA SORUNU YAŞANIYOR" KONULU BASIN AÇIKLAMASIDIR.

MEB'e bağlı ilk ve orta okullarda ödeneksizlikten ısınma sorunu yaşanıyor.
Ankara'da çok sayıda ilk ve ortaokul da ısınma için yeterli ödenek verilmediği sebebiyle sorun ya elektrikli ısıtıcı aletlerle giderilmeye çalışılıyor ya da soğuk ortamda ders yapılmak zorunda kalınıyor.
Bilindiği üzere 2011/40 sayılı MEB genelgesi ile okulların çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılan gönüllü bağışlar yasaklanmış ve ülke genelinde tüm okul yöneticileri hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Yapılan soruşturmalar sonucunda Okul Aile Birliklerinin banka hesaplarında bulunan az miktardaki belgeli para için bile çok sayıda ki okul yöneticisi cezalandırılmak suretiyle sicilleri lekelenmiştir.
Bu yüzden Merkezi bütçenin veya İl özel idareleri tarafından ilk ve orta okullara gönderilen ödeneğin dışında okulların zaruri gereksinimlerini karşılayabilecek tek kaynak kalmamıştır. İl Özel idarelerinden okullara gönderilmesi gereken ödenekler zamanında ve yeterli olarak gönderilmeyince doğal olarak okullarda özellikle ısınma sorunu olmak üzere bir çok sorun eğitim öğretimi olumsuz yönde etkilemektedir.

İlk ve ortaokullara İl Özel İdarelerinden düzenli ödenek gelmiyor.
Mezkur genelge de MEB'e bağlı orta öğretim kurumlarının her türlü onarım, personel ve cari giderlerinin merkezi bütçeden İlk ve Ortaokulların ısınma, aydınlanma gibi giderlerin İl Özel İdare bütçesinden ayrılan ödeneklerle karşılandığı iddia edilmektedir.
Her türlü orta öğretim kurum giderleri merkezi bütçeden karşılandığı halde İlk ve Orta okulların onarım, ısınma, aydınlanma su ve diğer cari giderlerin İl Özel İdare bütçesinden zamanında ve yeterli miktarda ödenek gönderilmediği için özellikle soğuk havanın kendini gösterdiği şu günlerde çok sayıda okulda doğalgaz olmadığı gerekçesiyle kaloriferler yakılmadığı için yönetici, öğretmen ve öğrenciler kalın giysilerle sınıf ortamında ders işlemek zorunda kalmaktadır.
Mezkur genelge gönderilmeden önce okulların ısınma, elektrik, su, onarım, donanım, güvenlik, personel, araç-gereç, temizlik vb. eğitim öğretimi ilgilendiren ihtiyaçlarının büyük bir kısmı Okul Aile Birliklerine yapılan gönüllü bağışlardan karşılanırken, artık gönüllü bağış alınamadığından ve Milli Eğitim Bakanlığı merkezi bütçesinden veya İl Özel İdare bütçesinden düzenli ödenek gönderilmediğinden okul yöneticileri öğrenci ve öğretmenlerin üşüyoruz kaloriferler neden yakılmıyor şeklindeki sorularına cevap vermekte zorlandıklarını ifade ediyorlar. MEB'in acilen şu sorulara cevap bulması gerekir.

1- Merkezi veya İl özel İdare bütçesinden okulların her türlü ihtiyacını karşılayacak ödenek gönderilebiliyor mu?
2- Merkezi veya İl özel İdare bütçesinden Okulların hangi tür ihtiyaçları karşılanabiliyor? Okulların resmi ödenek dışındaki gereksinimleri nelerdir?
3 Okul yöneticilerinden okul ihtiyaçları ile ilgili yıllık ödenek talebinde bulunulması istenmiş midir? İstendiyse kaçta kaçı karşılanmıştır? Devlet tarafından gönderilen ödeneklerin yetersizliği durumunda diğer ihtiyaçların nerelerden ve hangi yollarla karşılanabileceği yönünde bir açıklama gönderilmiş midir? 4-Okul Aile Birliklerinin okulların bütçesine katkısı nedir? Okul Aile Birlikleri veya dış destek olmadan okul çarkı döndürülebilir mi? Döndürülebilirse neden okulların ihtiyaçları belirlenip ona göre zamanında ödenek gönderilemiyor? Devletin buna gücü yetmiyorsa o zaman neden gönüllü bağış yolu açık tutulmuyor?

Ya ödenek gönder. Ya da ödenek bulma yoluna aç!

Vatandaşın eğitim öğretime katkı amacıyla yapmak istediği gönüllü bağışın önüne engel konulup,buna mukabil düzenli ödenek gönderilemiyorsa, okulların temiz tutulması istenip, yeterli yardımcı hizmetli okulların güvenli olması istenip, güvenlikçi verilmiyorsa, elektrik, su, ısınma gibi giderleri karşılayabilecek yeterli ödenek gönderilmeyip, parayla görülecek işlerin hesabı okul yönetiminden sorulmak isteniyorsa bunun adına yanlış yapandan hesap sormak değil düpedüz despotluk denir. Sorumluluk yükleyip imkan vermemek yönetim ilkesiyle bağdaşır bir durum değildir. O zaman ya ödenek gönder. Ya da ödenek bulmanın yolunu aç! Nasıl ki Merkezi yönetim bütçesinden pay almadan Milli Eğitim Bakanlığı yönetilemiyorsa, yeterli ödenek gönderilmeden de okullar yönetilemez. Okulların mali sorunları eğitimciye ve eğitim yöneticisine yük olmaktan çıkarılmalıdır. Eğitimci eğitimi ve eğitimciyi ilgilendirmeyen öğrenci ve veli arasında iletişimi perdeleyen angarya işlerden uzak tutularak eğitim işlerine yoğunlaşmasının önü açılmalıdır.
Eğitimcilerin tahsildarlık dönemi sonlandırılmalıdır.
Artık orta öğretim kurumlarında olduğu gibi temel eğitim kurumlarında da ödeneklerin merkezi bütçeden karşılanmak suretiyle tahsildarlık döneminin sonlandırılması zaruret haline gelmiştir. Eğitim kurumlarında öğrenci başına bütçe uygulaması artık kaçınılmaz olmuştur.
Milli Eğitim bakanlığımızın eğitim öğretimi olumsuz etkileyen temel eğitim kurumlarımızda yaşanan ödenek sorunun çözümüne yoğunlaşmasını özellikle ısınma sorunu yaşayan okulların araştırılıp ihtiyacı olan okullara ivedilikle ödenek gönderilmesini okul yöneticilerimiz adına arz ve talep ediyorum.

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.