Oxford Üniversitesi Kürtçe Öğretiyor
'28.11.2013'
haber detay

Oxford Üniversitesi Kürtçe Öğretiyor

İngiltere'deki dünyanın en gözde üniversitelerinden Oxford Üniversitesi'nde Kürtçe dil eğitimi başladı.

İngiltere'deki dünyanın en gözde üniversitelerinden Oxford Üniversitesi'nde Kürtçe dil eğitimi başladı. Kürtçe dersleri üniversitenin öğretim üyesi Dr. Özlem Galip ile Ermeni Çalışmaları Bölümü'nde öğretim görevlisi Hollandalı Prof. Dr. Theo M. Van Lint'in yaptığı başvuru ile başladı.

Üniversite yönetiminin başvuruya olumlu cevap vermesinin ardından da, İngiltere'de bulunan Exeter Üniversitesi'nde Kürtçe roman üzerine doktorasını tamamlayan Özlem Galip dersi açtı.
 
GELEN TALEP GALİP'İ BİLE ŞAŞIRTTI
 
İlk kez açılan Kürtçe dersine kısa sürede çok sayıda başvurunun alınması üzerine kontenjan ilk yıl için 15 kişiyle sınırlandırıldı.
 
Başta daha az öğrencinin seçeceği tahmin edildiği için küçük bir sınıf ayrılan derse talep yoğun olunca okul yönetimi de daha büyük bir sınıf tahsis etti. Derse yönelik ilgiyi 'Sanki Oxford'da herkes Kürtçe dersinin başlamasını beklemiş' diye tanımlayan Dr. Galip, 'Sadece öğrenciler değil öğretim görevlileri de dersi seçti. Kürtçe dersi için şimdiden gelecek seneye kayıt yaptıranlar var. Kürtler Ortadoğu'da çok önemli bir yer teşkil ediyor. Devletleri yok diye araştırılmaması, dillerinin öğretilmemesi akademi bağlamında büyük bir kayıp' dedi.
 
GHOBADİ VESİLE OLDU
 
Dersi seçen öğrenci profili de oldukça renkli. Örneğin Farsça ve Rusça okuyan bir İngiliz öğrenci, en sevdiği yönetmen olan Bahman Ghobadi'nin Kürt olduğunu öğrenir öğrenmez Kürtçe öğrenmek istemiş. Dersi alanlar arasında bir Türk, bir Ermeni, iki Hollandalı, bir Alman ile bir tane de Çerkez-Ermeni öğrenci var. Dersi seçen diğer öğrencilerin tamamı Amerikalı ve İngiliz. Öğrencilerden 3'ü de öğretim görevlisi.
 
Dr. Galip bu yoğun talebin ardından Oxford'da şimdi de Kürt çalışmaları üzerine bir bölüm açmak istediklerini belirterek, 'Bu kadar yoğun ilgi karşısında Oxford Üniversitesi de mutlaka bu yönde somut adımlar atacaktır' diye konuştu.
 
HIZLI İLERLİYORUZ
 
Dr. Galip öğrencilerin performansından da son derece memnun; 'Oxford'daki öğrenciler çok zeki diye midir ya da çok mu öğrenmek istiyorlar Kürtçeyi bilmiyorum ama çok hızlı ilerliyoruz. Sadece birkaç hafta içersinde hepsi basit diyaloglar kurabilecek düzeye geldi. Dersler de sadece dil değil aynı zamanda Kürt kültürü üzerine de eğitim veriyorum. Derste Kürtçe kısa filmler izleyip, Kürtçe şarkılar dinliyoruz. Haftada birkaç saat dersin olduğu bir senelik kurs bence Kürtçe'nin temelini alıp kendi kendine devam edebilmek için yeterli.'



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.