Dershaneciler Konuştu; 'Rantçı Değil, Eğitimciyiz'
'27.11.2013'
haber detay

Dershaneciler Konuştu; 'Rantçı Değil, Eğitimciyiz'

Özel dershanelerle ilgili son günlerde yaşanan tartışmalar sürerken,Türkiye'nin dershane temsilcileri, "Türkiye'de dünü bugünü ve yarını ile dershaneler" başlıklı panel ile bir araya geldi. İstanbul Ticaret Odası'nın Özel Eğitim ve Eğitim Kurumları Komitesi Başkanı İbrahim Taşel'in başkanığını yaptığı panel, İstanbul Ticaret Odası tarafından gerçekleştirildi.

İTO'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitim meclisi panelinde "TürkiyedeDershaneciliğin Gelişimi ve Eğitim Sistemimizdeki Fonksiyonu, Özel Eğitimin Eğitimdeki Payı ve Gelecekteki Durumu, Özel Eğitimde Bölgesel Farklılıklar, Gerçekler ve Dershaneciliğin Rolü, Avrupa'da Dershanecilik Sektörü, ÖzelEğitim İşletmeciliği ve Girişimciliği, Dünyada Özel Dershanecilik Durumu ve Türkiye'de Dershanecilğin Geleceği" başlıkları incelendi.

Oturum başkanlığını İTO Özel Öğretim ve Eğitim Kurumları Komitesi Başkanı İbrahim Taşel'in yaptığı panelde ÖZDEBİR Geçen Dönem İkinci Başkanı Nazmi Arıkan, Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, GÜVENDER Başkanı Eyüp Kılcı, Avrupa Dershaneler Birliği-ENESCO Başkanı Georgos Hagitegas, Fatih Dershaneleri, Kültür Dershaneleri, Doğa Kolejleri Kurucusu Fethi Şimşek, TÖDER Başkanı Bahçeşehir ve Uğur Eğitim Kurumları Kurucusu Enver Yücel konuşmacı olarak yer yer aldı.

Tüm taraflar, paydaşlar ön yargı ve dayatmasız dinlenmeli

Dershane Sektörünün, 4 bine yakın şubesiyle, bir milyondan fazla öğrencinin ve 50 bin civarındaki öğretmenle dev bir sektör olduğunu ifade eden İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Erkesim; "Asıl hedefimiz iyi ve kaliteli eğitime ulaşmak olduğu akıldan çıkarılmasın. Yasalar da,
yönetmelikler de, idari düzenlemeler de insan için, insanın huzurlu ve rahat yaşaması içindir. Tüm bu nedenlerden dolayı dershane meselesinde herkes dinlenmeli." şeklinde sözlerini sürdürdü. Dershanelerle alakalı bir sorun varsa, muhakkkak çözümü de olacaktır diyen Erkesim; "Bu panel ortak akılla, uyum ve işbirliğiyle hareket etmek amacıyla düzenlendi. Biz meseleyi kulakla değil, gönülle dinledikçe sorun aşılacaktır inancındayız." dedi.

Özel Okullar Dershanelerin Kapanmasını İstemiyor

Özel okulculuk azınlık okulları ile başlamıştı. Türkiye'de özel okul sayısının artış ivmesi devam ediyor ama henüz yüzde 3,5 devam etme oranı diyen Özel Okullar Birlgi Başkanı Cem Gülan; "Biz özel okullar olarak diyoruz ki; Dershaneler kapıtılmamamalı, çünkü zararlı değil aksine eğitimi destekleyen kurumlar." dedi.

Sektör Temsilcileri Dinlenmeli

Sağlıkta yaşanan dönüşten sonraki çalışanların sıkıntıları hatırlatan Güvender Başkanı Eyüp Kılıcı; "Dershaneciler olarak her türlü diyaloğa açığız." şeklinde konuştu.

Dershaneler Halk Kurumudur

Dershanelerin kapatılmasının dünyadaki eğitim özgürlüğüne aykırı olduğunun altını çizen Avrupa Dershaneler Birliği (ENESCO) Başkanı Georgos Hagitegas; "Dershaneler alt sosyo demografik durumdaki ailelerin çocuklarının faydalandığı halk kurumudur." dedi. Dünyanıın dört bir yanında özellikle Almanya, İsviçre, ABD gibi ülkelerde dershanelerin teşvik aldığını hatırlatan Hagitegas; "Bir çobanıın çocuğu ülkenin başına bile geçirebilecek bir asansör gibi görüyüoruz dershaneleri. Çin'in bile izin verdiği birşeyi Türkiye neden yasaklıyor analayamıyoruz" dedi.




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.