İş Güvenliği Uzmanlık Sınavı Ciddiye Alınıyor mu?
'22.08.2013'
haber detay
İş Güvenliği Uzmanlık Sınavı Ciddiye Alınıyor mu?
 
İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında Çok Sayıda Hatalı Cevapları olan soru tespit edildiği iddia ediliyor. İşçi ölümleriyle hayati önem taşıyan eğitimde sınav sorularının daha özenli hazırlanması gerektiğini savunan adaylar seslerini duyurmak istiyor.
 
 
 
 
 
 
 
''Ülkemizde yaşanan iş kazaları ve bu iş kazaları sonucu meydana gelen traji komik ölümler (Muğla'daki işçilerin ölümü) iş güvenliği uzmanlarnın istihdam edilmesi gerekliliğini göstermektedir.fakat yapılan sınavlardaki yanlışlıklar artık komediye dönüşmüştür. verilen eğitimlerdeki bilgilerin tam tersi cevabı olan sorular sorulmaktadır.
 
 
18 ağustos 2013 tarihinde yapılan c sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sorusunda b kitapçığı 42 soruda kesme ve kaynak işlerinde kullanılan gaz tüplerinin kullanılmasında hangisinin yapılması yanlıştır?
 
A) önce oksijen tüpü açılmalıdır.
B) önce asetilen tüpü açılmalıdır.
C)asetilen tüp valfleri bir veya bir buçuk turdan fazla açılmamalıdır.
D)oksijen tüplerine ve cihazlarına yağlı el veya eldivenle dokunulmamalıdır.
 
 
doğru şık: b olmalıdır.
 
sınavda kabul edilen cevap A şıkkıdır.
 
eğitimlerde bizlere verilen bilgilerde;
 
İMALAT YÖNTEMLERİ I 
Prof.Dr. İrfan AY
Şalumalar (Üfleç-Hamlaç-Torç) Ve Yapıları
Oksijen ve asetilenin belli oranda karışımını sağlayarak ucunda alev oluşmasını sağlayan elemana 
denir. Üfleçlerin gücü bir saatte verebildikleri asetilen miktarı veya oksijen miktarı ile ölçülür. 
Üfleçte önce oksijen musluğu açılır, sonra asetilen musluğu açılır.
 
 
 
sınavda bunun gibi cevabı yanlış verilmiş 10 'a yakın soru var. lütfen bu sınavı ve ülkemizdeki basit işçi ölümlerini gündeme getirir misiniz.
 
iyi çalışmalar.''
 
 
***
 
 
'İyi akşamlar sayın ABBAS GÜÇLÜ beyefendi. Ben çevre yüksek mühendisiyim. Umarım şu anda yazdıklarımı okuyorsunuzdur. Sınav konularındaki hassasiyetinizden dolayı bu yazıyı size yazma gereği duydum. 18.08.2013 tarihinde M.E.B. tarafından yapılan iş sağlığı ve güvenliği sınavındaki yanlış sorulara ve dikkatsizliğe dikkat çekmek için sizden yardım istiyoruz. 100 soruluk sınavda 25 hatalı soru bulunmaktadır.Bu soruların yanlışlığı ispat edilebilir  ve çok açıktır. Yalnızca yazım yanlışı olan 5 soru bulunmaktadır. Bu sınava girebilmek için 30 gün boyunca kurslara gidip kurs ücretleri 2000-2500 tl arasında değişmektedir.Yalnız girmiş olduğumuz sınavda hiçbir kalite bulunmamaktadır.Sınavda çıkan hatalı sorulara itiraz edebilmek için soru başına 10 tl yatırıp itiraz dilekçemizi Ankara ya göndermemiz gerekmektedir. ve bu itirazları 3 gün içinde yapmamız gerektiği söylendi. Lütfen mağduriyetimizi dile getirin bunu yalnızca sizin gibi duyarlı bir gazeteciden isteyebiliriz.. Şimdiden ilginize teşekkür ederiz... Saygılarımla'
 
 
***
 
'merhaba Abbas bey;
3 gündür 18 ağustosta yapılan c sınıf iş güvenliği uzmanlığı sınav sorularına itiraz etmek için cebelleşiyorum.
benim gibi mağduriyet yaşayan 10 bin kişi vardır. sizden sistem dilekçe ile itiraz kabul ediyor ve soru başına 10 tl ücret talep ediyor.
bu sınavın saçmalığı hakkında konuşmak gerekirse 1. sınava girmek için kursa gitme mecburiyeti(2200 tl verdim 2 kitap ve slayttan 90 saat eğitim aldım. 3 hafta eğitim kurumunda 2. sınav müfredatı yürürlükte olan kanunları kapsıyor diye beyan verildi sınavda 10 tane yürürlükten kalkmış soru var. 3.kursa katılıp 2 ke z kazanamadınmı sınav hakkın kalmıyor. tekrar kursa ücret verip kayıt olmalısın. 4. sınavı sadece ankar da yapmaları bu şikayetlerimi gündeme getirirseniz müteşekkir olurum.'



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.