'Sinema TV Bölümleri Yetenek Sınavı İle Öğrenci Almalı'
'15.08.2013'
haber detay
'Sinema TV Bölümleri Yetenek Sınavı İle Öğrenci Almalı'
Sinema Televizyon Bölümüne Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alınmalı Önerisi;
 
 
 
 
 
''DEĞERLİ ÜSTAT ABBAS GÜÇLÜ, Ben; 57 yıllık mazisi olan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne bağlı, 29 yıldır eğitim-öğretim faaliyetine devam eden Sinema-TV bölümünde, öğrencilik de dahil 19 yıllık naçizane geçmişi bulunan Öğretim Görevlisi Ümit Özsoy. http://stv.gsf.marmara.edu.tr/akademik-kadro/ Sayın Güçlü ; son 10 yıl içinde vermiş olduğum derslerde gerçekleştirmiş olduğum yaklaşık 3000 sınavın sonucunda, defalarca varmış bulunduğum gerçeği, sizle de bu sanal ortamda paylaşmak istiyorum:
 
 
Bölümümüzün 14 yıl boyunca (1984-1998) uygulamış olduğu özel yetenek sınavını hiçe sayarak, (ki ben de 1994 yılında bu sınav ile bu bölümün öğrencisi oldum) istihdam planlaması yapmadan ve aşırı kontenjan yükleyerek , Güzel Sanatlar Fakültesine bağlı bölümümüzü, adete bir İletişim Fakültesi bölümüne dönüştürmeye çalışan , -anlaşılmaz bir eğitim felsefesiyle- ve -mantıklı hiç bir açıklama yapmadan- niteliksel ve niceliksel açılardan sorunlar yaratan bir profili, 1998-1999 yılından beri merkezi sınav sistemi ile (kuşkusuz sanat ile ve sinema sanatı ile direkt alakası olmayan ve dünyada örneği olmayan bir sınav mantığı ile) bölümümüze yerleştiren sayın yetkililere ve konu hakkında yeterince bilgisi olmadığını tahmin ettiğim kamuoyuna sizin vasıtanızla derdimi aktarmaya çalışmak istiyorum. İddiam odur ki; bölümümüze bu yanlış yöntemle öğrenci yollanmaya devam edilmesi ve bu konuda alternatif bir yöntem için mücadele edilmediği taktirde ; bölümümüzün, bölüm hocalarımızın, bölüm hocalarımızın yakınlarının, bölümümüze yollanan öğrencilerin, bölümümüze yollanan öğrencilerin ailelerinin, fakültemizin, üniversitemizin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, bu devlete vergi vermekle yükümlü vatandaşların, bu ülkenin sinemasının, dünya sinemasının; parası, zamanı, enerjisi, hayalleri, yaşamları, başarıları, yanlış kullanılarak ziyan edilmeye devam edilecektir. Bu kadarına kimsenin hakkı yoktur. 15 yıldır yapılan bu yanlış uygulama ile ilgili; bölümümüz de dahil, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi gibi üniversitelerden hocalarımız bir çok defa bu uygulamanın yanlışlığını yetkili mercilere anlatmasına rağmen, istenen sonuç alınamamıştır.
 
 
Bir istisnai durum hariç: Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü. İsmini 2009 yılında "Film Tasarımı" olarak değiştiren bölüm,bağlı olduğu fakültenin diğer bölümleri gibi özel yetenek sınavını yapmaya hak kazandı.. http://gsf.deu.edu.tr/index.php/film-tasarm-boeluemue Aynı isimle kurulan bir diğer bölüm, Yaşar Üniversitesi'nde. Aynı isimli bu bölüm, Sanat ve Tasarım Fakültesi'ne bağlı. http://ftasarimi.yasar.edu.tr/ Merkezi sınav sistemi ile yani test ile seçilen ve puanlarına göre yollanan öğrencilerin, Güzel Sanatlar Fakültelerine bağlı Sinema-TV bölümlerine yollanmasına devam edilen bu yanlış uygulama sürecinin, öncesindeki uygulamaları yani özel yetenek sınavlarını tecrübe bile edememiş Sinema-TV bölümleri de mevcut Türkiye'mizde. Örneğin Afyon Kocatepe Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Batman Üniversitesi ve diğerleri.. Sinema disiplinin "sanat" olarak görülmediği ve kafaların tamamen karıştığı ve karıştırıldığı şu ortamda, sağlıklı bir sinema eğitimi bu koşullarda mümkün değildir. Dünya üzerindeki sinema eğitimi vermekte olan kurumların hiçbirinde uygulanmayan, eşi benzeri bulunmayan bu yanlış yöntemden vazgeçilmesinin ve tekrar eski yönteme dönülerek, mensubu bulunduğumuz fakültemizin diğer bölümlerinde olduğu gibi yetenek sınavının yapılmasının gereğini buradan bildirmek ve hatırlatmak istiyorum. Saygılarımla. Ümit Özsoy''
 
 
EĞİTİM AJANSI
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.