Çocuk İstismarında Sıra Çocuk Spocularda mı?
'15.08.2013'
haber detay
Çocuk İstismarında Sıra Çocuk Spocularda mı?
Sporcularda doping kullanımı meclis gündemine taşındı.
 
 
 
 
 
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
    Aşağıdaki sorularımın Gençlik ve Spor Bakanı tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96 ıncı maddeleri gereğince talep ederim.
 
Prof. Dr. Aytuğ ATICI
Mersin Milletvekili
    Mersin Akdeniz Oyunlarında çok sayıda sporcumuz dopingli olduğu için oyunlardan çekilmişlerdir. Şimdi de 18 yaş altı çocuk sporcularımızda da doping maddesi kullanıldığı ortaya çıkmıştır. 
    Doping, spor camiası, hekimler, eğitimciler ve sosyologlar tarafından gelecek kuşaklara, en kötü miraslardan biri olarak kabul edilmektedir. Sorumluluğumuz gereği 25.08.2013 tarihinde TBMM’de “sporcularımızı doping yapmaya iten nedenlerin araştırılması ve dopingi önlemeye yönelik gerekli çalışmaların yapılabilmesi” amacıyla verdiğimiz meclis araştırması açılması önergemiz, AKP oyları ile reddedilmiştir. AKP’nin Meclis Araştırmasını reddetmesi dopingi azaltmamış, tam tersi, dopingin 18 yaş altı hatta 12 yaşa kadar inmesini özendirmiş gibi görünmektedir. Doping maddesini çocuklar kendileri bulamayacağına göre bu konunun daha ciddi ve yöneticilerle Bakanlığı ilgilendiren bir sorun olduğu ortaya çıkmaktadır.
Buna göre;
    •    Türkiye’de son 10 yılda (2013 Temmuz dahil) kaç sporcumuzda, herhangi bir testte doping maddesi tespit edilmiştir? 
    •    Doping tespit edilen sporcuların yıllara, branşlara ve yaşlara göre dağılımı nasıldır? 
    •    Doping maddesi kullanan çocuk sporcuların çalıştırıcısı (antrenörleri) ve/veya yöneticileri hakkında bu güne kadar kaç işlem yapılmıştır? Kaçı hangi cezaları almıştır?
    •    Doping kullandığı tespit edilen çocuk sporculara takip, tedavi ve psikolojik destek yapılmakta mıdır?
    •    Bakanlığın tespit ettiği doping maddeleri hangileridir? Bu maddelerin çocukların sağlığı ve gelişimi üzerinde olumsuz etkileri konusunda ailelere ne gibi bir destek verilmiştir?
    •    Son 10 yılda herhangi bir testte doping tespit edilen çocuk sporcularımızın kaçında tekrar doping maddesi tespit edilmiştir? Bu sporcuların sağlığı ve gelişimi kaç yaşına kadar takip edilmiştir?



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.