66-72-78-84 Aylıklar Aynı Sınıflara!
'02.08.2013'
haber detay
66-72-78-84 Aylıklar Aynı Sınıflara!
"Geçen yıl 1 milyon 750 bin öğrenci birinci sınıflara adrese dayalı e kayıt sistemine göre kaydedilmişti. Bu yıl ise aynı yöntemle 1 milyon 800 bin öğrenci 1.sınıfa kaydedildi."
 
 
 
 
 
Bakanlık açıklamasında,”1 milyon 247 bin öğrencinin 5.sınıflara(ortaokul 1.sınıf) kayıtlarının yapıldığı” ifade edilmektedir. Buna göre iki yılda ilkokul öğrenci sayısı yaklaşık 1,1 milyon artmaktadır.4yılın sonunda bunun 2,2 milyon olması öngörülmektedir.
 
 
 
Bu artışlara her yıl yapılan olağan kayıt sayılanını eklediğimizde,2015-2016 eğitim yılında ilkokulda okuyan öğrenci sayımızın 7,2 milyon olacağını öngörebiliriz. Şimdiden ilkokullarda var olan derslik sayısına(235 bin) ilaveten 65 bin derslik yapılması gerekmektedir. Bu rakam, ilkokul sınıflarının 24 öğrencili ve tekli eğitim yapabilme koşullarına göre hesaplanmıştır Özellikle derslik açıklarının 15 büyük ilde oluşması kuvvetle muhtemeldir.
 
 
 
Bu yılda çok farklı yaş gruplarından öğrenciler hem 1.sınıfa, hem de 2.sınıfa devam edecektir.444’lük sistemle başlayan bu uygulama büyük tartışmalara vr sorunlara neden olmuştu. Sorun ve eleştirilerin ulaştığı boyutların büyüklüğü karşısında MEB bu yıl 1.sınıfları yaş gruplarına göre sınıflara yerleştirmelerinin yapılmasını istemek zorunda kaldı. Buna rağmen başta derslik sorunu olmak üzere diğer pedagojik, sosyolojik ve psikolojik olumsuzluklar bu yılda yaşanacaktır. Üstelik bu yıl 1.sınıfların yanında 2.sınıflarda da aynı sorunlarla karşı karşıya kalmak söz konusu olacaktır.
 
 
 
Bütün Okulöncesi Sınıfları İlkokullara, Özel Eğitim Çocukları Yaşlarına Uygun Okullara Kaydırılmalıdır!
444’lük yasa tartışılırken 8 yıllık zorunlu ilköğretime getirilen eleştirilerin başında farklı yaş grubunda çocukları aynı oyun ve tuvalet ortamlarını paylaşmalarına yönelikti. Büyük ağabeylerle, küçük çocukların bir arada olmasının sakıncaları dile getirilmişti. Şimdi aynı uygulama kesintisiz ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde devam etmektedir. Sakıncalı olduğu ifade edilen uygulamanın sürdürülmesinin hiçbir mantıklı izahı yoktur. Arkasına gizlenecek gerekçede bulunamamaktadır. Gerekçe üretmeye kalkmak işimize geldiği gibi davranmak anlamına gelecektir.
 
 
 
Yukarda ileri sürdüğümüz eleştirilerden hareketle diyoruz ki, bu yıldan başlayarak en geç 2 yıl içerisinde okulöncesi eğitimi alan çocuklar ya bağımsız anaokullarına ya da ilkokulların bünyesine taşınmalıdır.36 aylık çocukları 13-15 yaşında çocuklarla aynı okul binalarını ve bahçelerini kullanmalarının önüne geçilmelidir. Aksi takdirde doğacak ve yaşanacak her türlü olumsuzluğun sorumluluğu ve vebali yürütme ve yasama organının omuzlarında olacaktır.
 
Aynı durum özel eğitim sınıflarında eğitim gören çocuklar içinde geçerlidir. Bu çocuklarda yaş grupları ve seviyelerine göre kademelendirilmeli ve ilgili okullarla ilişkilendirilmelidir. Şu an kamu ve özelde 252 bin çocuğumuz özel eğitim ve psikolojik rehberlik eğitimi almaktadır. Özel eğitim verilen sınıflarda öğrenci mevcutları 8-10 öğrenci olmak zorundadır. Ayrıca okulların eklentileri bu çocukların kullanımına uygun yapılandırılmalıdır.
 
 
 
Çocuklar “Açığa” Düştü veya Düşürüldü!
Ortaokul ve liseleri örgün olmayan yoldan(açıktan)okumak isteyen çocukların sayısında son 5 yılda büyük artışlar oldu. Bunun çeşitli nedenlerinin olduğunu biliyoruz. Bu nedenlerin başında, eğitim maliyetlerindeki artışlar ile geçim şartlarının zorlukları gelmektedir. Geçim koşullarının ağırlaşması ailelerin çocuklarına çalışmaya yöneltmelerine neden olmaktadır. 
Çocuk işçi dediğimiz bu uygulama giderek yaygınlaşmaktadır. Bu alanda son birkaç yıla kadar belirgin bir azalma görülmesine karşın son yıllarda bir artış olduğunu gözlemlemekteyiz. Çeşitli kurumların yaptığı araştırmalarda bu görüşlerimizi doğrular niteliktedir. Çocuk işçiliğinin en yaygın olduğu alanlar, tarım, hizmetler, tekstil ve ev içi işleridir. Oysa osal boyutu gelişmiş ülkelerde 18 yaşın sonuna kadar çocuğun yeri örgün eğitim kurumlarıdır.Açık öğretimin giderek yaygınlaşmasında değişik politik mülahazaların ve yönlendirmelerin olduğunu da belirtmek gerekmektedir.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.