Tatilde Etkinlik Yapılmaması, Okula Uyumu Olumsuz Etkiliyor
'30.07.2013'
haber detay
Tatilde Etkinlik Yapılmaması, Okula Uyumu Olumsuz Etkiliyor
Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güneş: "Yaz tatilinde hiçbir etkinlik yapmayan çocuk, okula başladığında derslere uyum sağlamada güçlük çeker"
 
 
 
 
 
Güneş,  anne ve babaların "Çocuklar  okul döneminde çok yoruldular. Yaz tatilinin tadını çıkarmaları için serbest  bırakalım mı, onları kurslara gönderelim mi? Zihni yorulur mu?" gibi sorular  sorduğunu anlattı. 
 
Ülkede son yıllarda uygulanan eğitim anlayışının öğrencilerin dil,  zihin, sosyal ve duygusal becerilerini üst düzeyde geliştirmeyi, öğrenen ve  kendini yöneten bireyler olmayı ve bilgi tüketme yerine bilgi üretmeyi  öngördüğünü ifade eden Güneş, şöyle konuştu: 
 
"Geleceğin insanı öğrenen birey olmak zorundadır. Yaz tatili 'eğlenme,  dinlenme, çeşitli etkinliklere katılma, aile ve arkadaşlarla daha fazla zaman  geçirmek' demektir. Çocuklar, tatilde bir taraftan eğlenmeli ve dinlenmeli, bir  taraftan da dil, zihin, sosyal ve duygusal gelişimlerini sürdürmelidir. 90 gün  süren yaz tatilinde hiçbir etkinlik yapmayan çocuk, okula başladığında derslere  uyum sağlamada güçlük çeker. Bu nedenle 'Çocuklarımız zaten okulda yoruldu'  demeden, onları yaz tatilinde eğitici etkinliklere yönlendirmek ve çeşitli  seçenekler sunmak gereklidir. 
 
 Yaz boyunca çocuklar serbest bırakılarak, şiddet içerikli, önemsiz ve  eğitici olmayan televizyon programlarını izleme, bilgisayar oyunlarını oynama ve  amaçsız sokakta gezme durumunda bırakılmamalıdır. Aileler gerektiğinde  çocuklarıyla tatil programı yapabilir. Programda dinlenme ve eğlenmenin yanında  başarısız olunan derslerle ilgili çalışmalara ve eğitici etkinliklere yer  verilmelidir." 
 
- "Beynimiz kullandıkça gelişir, kullanmadıkça körelir" 
Yaz tatillerinde çocukların spor, müzik, sanat, dini konularda ihtiyaç  ve düzeylerine göre çeşitli kurslara yönlendirilebileceğini aktaran Güneş,  onların bu kurslarda çeşitli bilgi ve becerilerini geliştirmenin yanında sosyal  kurallara uymayı, uyumlu olmayı, yardımlaşmayı öğrenip arkadaşlığı  güçlendirebileceğini vurguladı. 
 
Güneş, insan beyninin "Kullandıkça gelişir, kullanmadıkça körelir"  ilkesine göre çalıştığının altını çizerek, şöyle devam etti: "Beynimizde ortalama 100 milyar nöron vardır. Nöronlar dışarıdan gelen uyarıcıların tekrar  edilmesiyle harekete geçmekte ve gelişmektedir. Uygun uyarıcıların olmaması  nöronlar arasında bağ kurulmamasına ve bazılarının körelmesine neden olmaktadır.  Zihni geliştirmek için çeşitli etkinliklere katılmak gereklidir. Araştırmalar  eğitici ortamların, etkinliklerin ve kitapların insan beynine doğrudan katkı  sağladığını ve geliştirdiğini göstermektedir. Yine araştırmalara göre  çalışmayanların beyni daha çok ve çabuk yorulmaktadır." Milliyet



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.