MEB'DE YOLSUZLUK İDDİASI
'26.07.2013'
haber detay
MEB'DE YOLSUZLUK İDDİASI
 
EĞİTEK'te yaşanan olayları ve iddiaları CHP'nin eğitimci milletvekillerinden CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Nur Serter gündeme getirdi. İşte o iddialar...
 
 
 
 
 Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) EğitimTeknolojileri Genel Müdürlüğü'nde (EĞİTEK)görevden alınan uzman öğretmenlerinyerine atananlara iki misli maaş ödendiğiortaya çıktı. Merkezde usulsüz ve gereksiz çok sayıda harcama yapıldığı iddia edilirken, hatalı değerlendirme skandalına sahne olanSeviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) hatanın EĞİTEK'in darmadağın edilmesindenkaynaklandığı, müsteşar yardımcılarınınUmre'ye gitsin diye Suudi Arabistan'a “sınavkuryesi” olarak gönderildiği bildirildi. 
“EĞİTEK ÇÖKTÜ”
 
EĞİTEK'te yaşananlara ilişkin yazılı bir açıklama yapan Serter, MEB'in düzenlediği sınavları yapan ve Fatih projesini yürüten EGİTEK'te görev yapan 142 uzman öğretmeningörevden alınmasının ardından kurumun çöktüğünü ve sınav yapamaz hale geldiğini söyledi. 
 
Fatih projesinin Kamu İhale Yasası'nın dışına çıkartılmasının ardından EĞİTEK'te yapılan ilgisiz bütün harcamaların Fatih projesi kapsamına sokulduğunu belirten Serter açıklamasında inanılmaz iddiaları madde madde şöyle sıraladı:
 
İSRAFA BAK! 2 MİLYONA 4 TOPLANTI ODASI
 
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde 2 milyon TL'ye 4 toplantı odası yapıldı.
 
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Hukuk Müşavirliğinde 21 avukat varken 2013 yılının ilk 6 ayında Fatih Projesi kapsamında kurum dışından tutulan 4 avukata 955 bin TL ödemeyapıldı.
 
FUARLARA 33.5 MİLYON... NEYİ VE KİME TANIYORSUNUZ?
 
2013 yılının ilk altı ayında Fatih Projesi' nin tanıtımı için yapılan fuar organizasyonları vediğer alımlar dahil toplam 33.572.489,16 TL harcama yapıldı. 
 
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri'nde bulunan stüdyolara küçük birkaç değişiklik yapılarak yeniymiş gibi lanse ediliyor. Bu stüdyolar, uzman kadroların görevlerine son verilmesinedeniyle atıl vaziyette bulunuyor.
 
SAVURGANLIĞA BAK!
 
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlük binası, Fatih Projesi kapsamında, akıllıbinaya çevrilmekte ve çatısı uzay çatı şekline dönüştürülüyor.
 
13.2.2013 tarihinde 142 öğretmenin Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ndekigörevlerine son verildi. Kalan 147 öğretmenin görev süresi 30.6.2013 tarihinde doldu. Durumlarının ne olacağı belli değil. 
 
ÖĞRETMENE 2, TÜRKSATÇIYA 4-6 BİN MAAŞ
 
Gönderilen 142 öğretmenin yerine TÜRKSAT'tan 36, TÜBİTAK'tan 20 personelgörevlendirildi. Öğretmenlere 2000-2500 TL ücret ödenirken kurum dışı görevlendirilenpersonellere 4000-6000 TL ücret ödenmeye başlandı.
 
370 ŞUBE MÜDÜRÜNE SÜRGÜN KAMPI
 
Ömer Dinçer döneminde görevden alınan üst düzey bürokratlar ve 370 şube müdürü Beşevler Kampüsü'ne görevlendirilerek bankamatik memur şekline dönüştürüldü. Beşevler'de işe gitmeden maaş ve ekders ücreti alan onlarca bürokrat ve 370 şubemüdürü bulunuyor. 
 
SBS SKANDALININ NEDENLERİ
 
Ölçme Değerlendirme Grup Başkanlığı SBS'den sorumlu tek birimdir. Mevzuata göre 21adet komisyon ve bu komisyonlarda görevli 63 öğretmen bulunması gerekirken başkanlık bünyesinde 13.02.2013'ten bu yana sadece 27 öğretmen bulunuyor. SBS deki hataların en önemli nedeni komisyonlarda çalışan öğretmen sayısının 63'ten 27'ye indirilmesi. SBS'nin değerlendirmesi ise 3-5 kişi tarafından yapılıyor. Deneyimli personelin işine sonverilmesi nedeniyle SBS skandalı ortaya çıktı. 
 
Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı SBS skandalından sonra, hatalı okumayı kabul etmiş vesorunun çözülmesi için olumlu bir adım attı.
 
SINAV PARALARINDA YOLSUZLUK İÇİN...
 
Milli Eğitim Bakanlığı, SBS gibi yaptığı tüm sınavlardan, Döner Sermaye İşletmeMüdürlüğü aracılığı ile aday başına para alıyor. Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü, Yenilikve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne bağlı iken, burada toplanan paranın farklıkalemlerde harcanabilmesi için Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü, Destek HizmetleriGenel Müdürlüğü'ne bağlandı.
 
KURYE DİYE UMREYE
 
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü yaptığı sınavlarda yurt dışına ve yurt içinepersonel gönderiyor. MEB Sınav Hizmetleri Yönetmeliğine göre bu sınavlara sadeceöğretmenlerin gitmesi gerekirken, Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün DestekHizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlanması ile birlikte, grup başkanları ve müsteşaryardımcıları bu görevlere gönderilmeye başlandı. Sınav görevine giden müsteşaryardımcısı ile birlikte, sınav evraklarını taşıması için bir de personel görevlendirildi.
 
2013 yılı Haziran ayında SBS'yi yapmak üzere, Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan, bir bakan müşaviri, iki Grup Başkanı Suudi Arabistan'a sınav kuryesi olarak gönderildi. Bir önceki ay ise diğer müsteşar yardımcısı Zübeyir Yılmaz Mekke'ye sınav görevlisi diye gitti. Bu kişiler aslında sınav bahanesiyle umre için Mekke'ye gönderildi.
 
BAKAN MAKAM ARACI SKANDALINA EL KOYDU
 
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünde, bir önceki dönemden bu yana devameden usulsuz makam aracı kullanımı Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı tarafından fark edildi ve 17.7.2013 tarihinde Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ndeki bütünmakam araçları merkeze çekildi.
 
SEMİNERLER İÇİN 22 MİLYON YATIRDILAR AMA
 
Fatih Projesi kapsamında ülke genelinde her birinin maliyeti 200 bin TL olan, 110 uzaktaneğitim merkezi yapıldı. Amaç bu merkezlerde, Fatih projesi kapsamında hizmet içi eğitimseminerleri yapmaktı. Toplam 22 milyon TL'ye mal edilen uzaktan eğitim merkezlerinin hiç birinde hizmet içi eğitim semineri yapılamadı. Bu merkezlerin yerine hizmet içi eğitimseminerleri Afyon ve çeşitli illerdeki 5 yıldızlı termal otellerde yapılmaya devam ediliyor.
 
TÜBİKAT VE MÜFDERAT KOMEDİSİ
 
Fatih Projesi kapsamında tabletlere yüklenecek içerikler Talim Terbiye Kurulu'ndan onay alamadı. Bunun üzerine ders müfredatlarının hazırlanma işi Talim Terbiye'den alınarak TÜBİTAK'a verildi. Ancak, TÜBİTAK müfredatları hazırlamak için Milli Eğitim Bakanlığından öğretmen görevlendirilmesini istedi. Müfredatı öğretmenler yapacaksa neden Talim Terbiye Kurulu devre dışı bırakıldı?
 
Fatih projesi kapsamında 2013'ün ilk 6 aylık döneminde yapılan harcamalar şöyle:
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.