Sağlık özür yer değiştirmelerinde sıkıntı var!
'26.07.2013'
haber detay
Sağlık özür yer değiştirmelerinde sıkıntı var!
“Taşra teşkilatı yöneticileri zorunlu yer değiştirme yönetmeliğinde sağlık özründe tayin isteyebilecekler için kanunen bakmakla yükümlü ifadesinin yer almaması problem oluşturacaktır. Sadece kendisi, eşi ve çocuklarının sağlık problemleri mazeret olarak kabul edilmiştir.”
 
 
 
 
 Mazerete bağlı yer değiştirmelerin 2. Maddesinin a bendinde  “ Kendisinin, eşinin veya çocuklarından birinin    bulunduğu ilde tedavisinin mümkün olmadığını Sağlık Bakanlığına bağlı     eğitim ve araştırma hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden son    altı ay içinde alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendiren yöneticiler,    sağlık mazeretine dayalı yer değiştirme talebinde bulunabilirler.” Hükmü yer almaktadır. 
Oysa Devlet Memurlarının Yer Değiştirmeleri ile ilgili Yönetmeliğinin 13. Maddesine baktığımızda “Özür grubuna dayanarak memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağı…” Yönetmelik ve kılavuzda kanunen bakmak ile yükümlü olduğu ifadesi yer almamaktadır.
 
"Bakmakla yükümlü oldukları" kavramına 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Tedavi Yardımı başlıklı 209'uncu maddesinde; "Devlet memurları ile herhangi şekilde bir sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımına müstahak çocuklarının, hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurumlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır.
 
Sağlık özrü ile ilgili hükümde “bakmakla yükümlü” ifadesi yer almalıydı. Bu durum uygulamada sıkıntı yaratacaktır. Yine Taşra teşkilatı eğitim yöneticileri zorunlu yer değiştirme yönetmeliğinin 13. Maddesinde ise “Bu    Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu    ve Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin    Yönetmelik hükümleri uygulanır.” Üst mevzuatta kanunen bakmakla yükümlü ibaresi yer almaktadır.
 
Danıştay ikinci dairesinin mevzuat normları ile ilgili önemli bir kararı var; Bir hiyerarşik normlar sistemi olan alt düzeydeki normların yürürlüklerini üst düzeydeki normlardan aldığı kuşkusuzdur. Normlar hiyerarşisinin en üstünde evrensel hukuk ilkeleri ve Ve Anayasa bulunmakta ve daha sonra gelen kanunlar Anayasa’dan, tüzükler yürürlüğünü kanunlardan yönetmelikler ise kanun ve tüzüklerden almaktadırlar. Dolayısıyla bir mevzuatın kendisinden daha üst konum da bulunan ve dayanağını oluşturan bir norma aykırı ya da eksik bir hüküm getirmesi mümkün bulunmamaktadır. Belirtilen hiyerarşinin yönetmelikler bakımından bir ifadesi niteliğini taşıyan Anayasa’nın 124. Maddesinde de Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak ve bunlara aykırı olmamak üzere yönetmelik çıkarabilecekleri kuralına yer vermiştir.
 
Bu nedenle yönetmelikte olmayan “kanunen bakmakla” yükümlü ifadesi sağlık özrüne başvuranları ve mahkemelere gidildiğinde idarenin sıkıntıya düşmesine neden olabilir.
 
Davut ÇALIŞKAN
 
UEYDER



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.