Hormonlu Notla İlgilenmiyoruz
'25.07.2013'
haber detay
Hormonlu Notla İlgilenmiyoruz
Türkiye Özel Okullar Birliği Kayıt Komisyonu Başkanı Güler Kamer, “Bizler hormonlu notların etkilediği SBS sonuçlarıyla ilgilenmiyoruz. Bu nedenle SBS’de öğrencilerin sınavdaki başarısına göre, 700’lük sistemle verilen ham puanlarla öğrenci alacağız” dedi.
 
 
 
 
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği geçen hafta Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) göre öğrenci alacak özel okulların ham puan üzerinden kayıt yapacağını açıkladı. Buna göre özel okullar, SBS sonuçlarını etkileyen Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’nın (OYP) eklenerek verildiği 500’lük puanlar yerine, öğrencilerin sınavdaki başarısına göre verilen 700’lük notlarla öğrenci alacak. Özel Okullar Kayıt Komisyonu Başkanı Güler Kamer, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “Bazen hormonlu notlarla karşılaşılabiliyor” açıklamasını hatırlatarak, kararın gerekçesiyle ilgili şunları söyledi: “Bir sınav gerçekleştirildi. Bu yılki sınav da geçen yıllara oranla oldukça zor ve seçiciydi. Bizler, öğrencilerin bu sınavda gösterdikleri başarıyı görmek istiyoruz. Bu nedenle sınav sonuç belgesi üzerinde öğrenci kimlik bilgilerinin altında sol üst köşedeki SBS-8 Puanı bizim ilgilendiğimiz ham puandır. Bu puan 700’lük bir sistemde verildi. Okulların 3 yıl boyunca yıl sonu başarı puanı olarak verdikleri ortalamaların katılmasıyla elde edilen puan ise 500’lük bir sistem üzerine oturuyor. Biz bu puanlarla ilgilenmiyoruz.”
 
 
 
E-OKUL ÜZERİNDEN NAKİL
 
Sınavla öğrenci alacak 99 özel okulun 5 Ağustos’ta taban puanlarını açıklayacağını belirten Kamer, şöyle devam etti: “Veliler doğal olarak hem devlet Anadolu ve fen lisesi tercihlerini yapacak hem de gönüllerinde yatan özel okulların puanlarını takip edecekler. Geçmiş yıllarda olduğu gibi herhangi bir devlet okuluna kaydını yaptıran bir öğrenci, puan sırası geldiğinde özel okullardan birini istiyorsa, istenilen okula kaydını yaptırarak daha önce kaydolduğu Anadolu veya fen lisesine giderek kayıt çekme işlemini gerçekleştirecek. Bu çok önemli bir konu, zira devlet okulları da yedeklerin yerleştirilmesinde boş kontenjanlarını doldurabilsinler. Bu bir tür e-okul üzerinden nakil işlemi gibi yapılacak. Böylelikle ne öğrenciler ne de okullar mağdur olacak.”
 
 
 
YETKİLİLER KETUM
 
Güler Kamer, velilerin merak ettiği “SBS ile öğrenci alan okulların puanları düşer mi?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Böyle bir tahmin yapmak güç. Aynı zamanda da yanlış olur. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından SBS istatistikleri paylaşılmıyor. Özel okullar olarak istatistiklere ulaşmak için büyük çaba sarf ediyoruz. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın da buna olumlu bakmasına rağmen bilgiler paylaşılmadı. Yetkililer istatistiki ve kişisel bilgilerin paylaşımı konusunda ketum davranmayı tercih etti. Yasal olmadığını ileri sürdüler. Gelinen son noktada bize öğrencilerin sadece 700’lük sistem üzerinden puanı ve Türkiye genelindeki sırasını verdiler. İl, ilçe, cinsiyet, yaş gibi önemli veriler saklı tutuldu. Maalesef bu da kız ve erkek kontenjanlarını ayrı ayrı duyuran veya yatılı öğrenci alacak okullar için çok büyük sıkıntı yarattı.”
 

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.