Kontenjan Artışı Puanları Nasıl Etkileyecek? İşte Liselerin Tahmini Başarı Sırası
'19.07.2013'
haber detay
Kontenjan Artışı Puanları Nasıl Etkileyecek? İşte Liselerin Tahmini Başarı Sırası
Sınav Dergisi Dershanesi Rehberlik Uzmanı Umut Şahin'in egitimajansi.com okurları için hazırladığı liselerde kontenjan artışı sonrası oluşacak sonuçlar,tahmini il başarı sıralamaları...
 
 
 
 Anadolu Liselerindeki Kontenjan Artışları Tercihleri Nasıl Etkileyecek?
 
İstanbul'da herhangi bir  Anadolu lisesine yerleşmek isteyen adayın, il başarı sırasında yaklaşık kaçıncı olması gerektiğini aşağıdaki tablolardan değerlendirmeniz mümkün.
 
 
 
TAHMİNİ VERİLERİN HESAPLANMASI HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMA:
2013 Lise Kontenjan Kılavuzuna göre, Anadolu Liselerinde sınıf mevcutları 34 olmuştur. Bazı liseler bu uygulamaya kontenjanı arttırırken sınıf sayısını azaltarak, bazı liseler ise, sınıf sayısını azaltmadan kontenjan arttırarak uyum göstermişlerdir.
 
İstanbul'daki mevcut liselerin kontenjanları toplam 3684 artarak 26200'den 29884'e yükselmiştir. İstanbul'daki Anadolu Lisesi sayısı, 42 yeni lise ile 163'ten 205'e yükselmiştir. Yeni liselerin kontenjan toplamı 9112'dir. Sonuçta İstanbul'daki toplam kontenjan sayısı 26200'den 38996'ya çıkmıştır. Bu durum, liselerin puan düşüşü konusunda paylaştığımız tahminleri, olduğundan daha iyimser bir noktaya taşımaktadır. Üstüne yeni açılan Anadolu Liselerinin görecekleri muhtemel talep sonrası, bazı alt dlimde bulunan mevcut Anadolu Liselerinden daha yüksek taban puanlarına ulaşmaları, alt dilimlerdeki mevcut Anadolu Liselerinin taban puanlarını 2. tahminimizden bile daha düşük noktalara taşıyabilir. Adaylarımız, kendilerini garantiye alacak tercihleri belirledikten sonra, biraz daha iddialı tercihler yapabilirler. Elbette adaylarımızın yapacağı iddialı tercihler, paylaştığımız matematiksel verilerin ürettiği tahminlerin ötesine geçerse, risk yaratacaktır. Tabloda yer alan Anadolu Liselerinin tahmini il başarı sırası, liselerin bu yıl adaylardan görecekleri talebin, geçen yıla paralel olacağı öngörülerek hazırlanmıştır. Herhangi bir liseye olan talepteki azalma veya artış, tahminlerin hata payını etkileyecektir.
 
Bu çalışmada, kontenjanlardaki artışın ilk tahminlerimizden daha iyimser bir durum yaratan sonuçlarını, İstanbul'daki il başarı sırasına, yansıttık. Sonuçta, aşağıdaki tabloda, öngörülemez unsurların yaratacağı hata paylarını da göz önünde tutarak, 2013 yılında İstanbul'da herhangi bir  Anadolu lisesine yerleşmek isteyen adayın, il başarı sırasında yaklaşık kaçıncı olması gerektiğini, "Kontenjan Artışı Sonrası Oluşacak Tahmini İl Başarı Sırası" sütununda görebilir. Bu son durumdan sonra, bizleri bekleyen yeni olumlu veya olumsuz bir sürpriz söz konusu görünmemektedir. Ayrıca il dışından da talep gören pansiyonlu liselerde il başarı sırasından ziyade, genel başarı sırasını dikkate almakta fayda vardır.
 
BAKANLIĞA ÇAĞRI
Adaylarımız tercihlerini en iyi şekilde tamamlamak için, bir önceki yılın tüm yerleştirme dönemlerindeki sayısal verilerine ihtiyaç duyuyor. Buna karşın SBS tercihlerinin rehberliğini 3 yıldır en asgari bilgilerin ışığında yapmaya durumunda kalıyoruz. Bakanlığımız kamuoyuyla, tercih dönemi ile başabaş bir tarihte, o da sadece bir önceki yılın asil veya 1. yerleştirme dönemi olarak adlandırdığımız, yerleştirme döneminin çok da anlamlı olmayan taban - tavan puanlarını, bu puanlara denk gelen, bir önceki yılın toplam aday sayısı üzerinden hesaplanmış yüzdelik dilimlerini ilan ediyor.  Özel liseler öğrencilerin SBS başarı sıralamalarına göre öğrenci alırken, Adayların SBS sıralamaları ne karnelerinde yayınlanıyor ne de sonrasında bunu öğrenebilmenin bir yolu olmuyor. Oysa adaylarımız, liselerin bir önceki  yıla ait tüm tercih dönemlerinde ortaya çıkan sayısal verilerini bilme, bu bilgileri kullanarak tercihlerini en iyi noktaya getirme hakkına sahipler.  Özellikle biz dershane öğretmenleri, bu konuda oluşan boşluğu doldurarak, gecemizi gündüze katıp, en dip köşede kalmış ve kamuoyuyla paylaşılmamış, aslında çok basit rahatça ulaşılabilir fakat bir yerlerde unutulmuş, paylaşılmaya gerek görülmemiş bilgileri gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz veya çıkarıyoruz.
 
Bunun yanı sıra bu yıl, 15 Temmuz Pazartesi günü sabah saatlerinde tercih işlemleri başlatıldı, güncel kontenjan kılavuzu ancak öğleden sonra yayımlanabildi. Velilerimiz ve öğrencilerimiz, tercihler konusunda uzmanlara danışmak için kapılarda kuyruk oldu. Tercih hizmeti veren eğitimciler, bu kadar kısa süre içinde, ellerindeki en asgari bilgilerle öğrencilerini ve velilerini bilgilendirmeye çalıştılar.  Velilerimiz ise kazanabilecekleri liseleri yerinde görmek, tercihlerini tamamlamak ve resmi hale getirmek için sadece 7 gün gibi çok kısa bir sürede, çocuklarının ömründeki 4 - 5 yılın kararını vermek zorunda kaldı. Bu yıl herşey nefes nefese... Neden bu kadar acelemiz var, neyi kaçırıyoruz anlamak çok güç. 
 
Herşeye rağmen, ülkemiz ve Bakanlığımız nezdinde yeterli tecrübemiz ve teknolojimiz olduğunu düşünüyoruz. En azından gelecek yıldan itibaren tercih dönemi ile ilgili  gerekli bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağını, insanların koca bir senesinin birkaç güne sıkıştırılmamasını umuyoruz.
 
NOT: Tabloları net göremeyen okurlarımız tablonun üzerine sağ tıklayıp resmi 'yeni sekmede aç' dediğinde verileri daha net görebilir.
 
 
 
 
ANADOLU LİSELERİNDEKİ KONTENJAN ARTIŞLARI, TERCİHLERİMİZİ NASIL ETKİLEYECEK?
 
Bakanlığın 2013 kontenjan kılavuzunu yayınlaması sonrasında, yeni açılan Anadolu Liseleri ve mevcut Anadolu liselerindeki kontenjan artışı, tercih tahminlerimizi iyimser biçimde yeniden şekillendirecek. 
 
Yukarıdaki tabloyu dikkatle inceleyen, açıklamalarımızı dikkatle okuyan velilerimiz ve adaylarımız tercihlerini çok daha doğru ve kesinlikle yapabilecekler.
Örnek olarak 11. Sıradaki Atatürk Anadolu Lisesi’ni 2012 kontenjanı 210. 2013 yılında ise sınıf mevcutlarına 4’er öğrenci eklenmesi ile kontenjan sayısı 28 olmuş. Başarı sırası 2350 olan ve 2012 kontenjan sayılarına bakıldığında 1. Yerleştirmede İl başarı sırası geçen yıl 2260. Olan öğrencinin son sıradan yerleşebildiği bu lise, bu yıl 1. Yerleştirmede tahminen 220 – 250 kişi daha düşük bir il başarı sırası ile öğrenci alacak. Bunun nedeni, 1. sıradaki Galatasaray Lisesi’nden itibaren, 11. sıradaki Atatürk Anadolu Lisesi’ne kadar toplam 11 lisenin kontenjan artışı, 220 kişi… Yani geçen yıl 481,965 olan 1. Yerleştirme taban puanına denk gelen aday başarı sırasına 220 – 250 aday daha ekleyerek, bu lisenin 2260 + 220 veya 2260 +250= 2480 veya 2510. İl başarı sırasına sahip öğrenci ile son kontenjanını dolduracağını söyleyebiliriz.
Tüm adaylarımız, ellerinde bu kadar detaylı lise yerleştirme verisi yoksa bile, en azından bulundukları illerdeki liselerin geçen yılki kontenjanları ve bu yıl ki kontenjanlarını kıyaslayıp, genel veya il başarı sırasına göre yaşanan artışı ölçmek suretiyle, aslında tam olarak hangi liseye yerleşebileceklerini daha yüksek bir tahmin gücüyle değerlendirme şansı bulabilir.
Özetle, adaylarımızın yapması gereken tek şey, arzuladıkları lisenin geçen yıl hangi başarı sırasındaki öğrenciyi aldığını bir kenara not edip, kendinden daha yüksek puanlı liselerin tamamındaki toplam kontenjan artışını, not ettiği bu başarı sırası ile toplayarak aslında bu yıl kaçıncı sırada olan öğrenciyi alma ihtimaline sahip olduğunu ölçebilirler. Söylediklerimiz birçok adayımız ve velimiz için en başta karışık görünebilir. Buna karşın birkaç hesaplama denemesi ile kontenjan artışlarının yarattığı yeni durumu kavramak oldukça kolay olacaktır.
 

 

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.