Soru-Yorum'la Adım Adım Tercih Oluşturma
'29.06.2013'
haber detay
Soru-Yorum'la Adım Adım Tercih Oluşturma
Tercih döneminde sizin için önemli olduğunu düşündüğpümüz bilgileri derlemeye devam ediyoruz. Siz resmi kaynakların ışığında bu bilgileri değerlendirebilirsiniz.
 
 
 
 
 
Abbas Güçlü ile Soru-Cevap
 
 
 
 
 
10 Adımda Tercih Listesi Oluşturma
 
 
 
 
 
1) Tercih listemi yaparken ilk dikkat etmem gereken şey nedir?

 
 
Öncelikle tercih listenizi istek sıranıza göre oluşturmalısınız. Hiçbir üniversitenin-bölümün puanına ve başarı sırasına bakmaksızın ilk önce tamamen isteğinize göre bir liste hazırlayınız.
 

2)Tercih listemde diğer tercihlerime göre düşük puanlı bir bölüm daha üstte olursa tercihlerim iptal olur mu?

 
 
Böyle bir sıralama durumunda hiçbir problem yaşamazsınız. Tercihlerinizin iptali söz konusu değildir. Zaten tercih listenizi tamamen (puanlara bakmadan) istek sırasına göre oluşturmuşsanız böyle bir durumla karşılaşırsınız. Korkacak bir durum yok. Tek dikkat etmeniz gereken şey puanı daha yüksek diye daha aşağıdaki bir bölümü yukarı taşımayınız. Bu durumda daha az istediğiniz bir bölümü sırf puanı yüksek diye daha çok istediğiniz bir bölümün önüne geçirmiş olursunuz.
Tercih listenizi bir örnekle açıklayalım.
 
 
 
 
Aşağıdaki liste istek sırasına göre hazırlanmış olsun;
1) A bölümü: puanı 482
2) B bölümü: puanı 481
3) C bölümü: puanı 480
4) D bölümü: puanı 492
5) E bölümü: puanı 479
6) F bölümü: puanı 478
Burada 4. Sıradaki tercihiniz sırf puanı yüksek diye en üste alınmamalıdır. Bu durumda en çok istediğiniz bölüm 2. Sıraya düşer. Yapılacak iş ya bu sıralamayı olduğu gibi bırakmak ya da 4. Tercihinizi listeden çıkarmaktır. Size kalmış. Her iki durumda da problem yaşamazsınız.
 
 
3) Ölü tercih nedir? Nasıl yapılır? Ölü tercih yapınca tercihlerimiz iptal edilir mi?

 
 
Ölü tercih yukarıdaki listede anlattığımız durumdur. Yani 4. Sıradaki tercih bu listeye göre ölü tercih durumundadır. Ölü tercih yapmak hiçbir şekilde tercihlerinizin iptal edilmesine sebep olmaz. Fakat tüm listenizi ölü tercihlerle doldurmanız sağlıklı değildir.
 
 
4) Tercih listemde son sıraya yazdığım bir bölümü benden daha düşük puanlı birisi ilk sıraya yazarsa kim daha avantajlıdır?
 
 
Tercih sıralaması bu anlamda önemli midir?
Puanı yüksek olan bir aday son tercihine daha önce yerleştirilir. Burada önemli olan puanın yüksek olmasıdır. Bir adayın puanının diğerine göre yüksek olması demek sıralama olarak önde olması demektir. 
Örnekle açıklayalım:
A adayının puanı: 488,302 olsun ve son tercihi X bölümü olsun
B adayının puanı da 488.301 olsun ve ilk tercihi X bölümü olsun, yani aynı bölümü tercih etmiş.
A adayı her zaman daha önce yerleşir.
Üniversiteye yerleştirme işlemleri tamamen sıralamaya göre yapılır. Puanlar sadece birer sembol olarak düşünülmeli ve tercihlerde sıralamalara göre hareket edilmelidir.
 
5) Neden puana göre değil de başarı sırasına göre tercih yapmak zorundayız?
 
 
Çünkü bu sınav esasında bir sıralama sınavıdır. Amaç tüm adayları başarısına göre sıralamaktır. Yerleştirme işlemleri tamamen sıralamalara göre yapılır. 
Yerleştirme işlemleri yapılırken önce 1. Sıradaki öğrencinin tercih listelerine bakılır. Bu aday yazdığı ilk tercihe yerleştirilir. Çünkü tüm kontenjanlar boştur. Daha sonra 2. Sıradaki adayın tercih listesine bakılır ve böylece devam eder. 
Diyelim sizin başarı sıranız 32527 olsun. Sıra size geldiğinde 1. Tercihinize bakarlar eğer kontenjanı dolmamışsa, bir kişilik bile olsa boş yer varsa siz o bölüme yerleştirilirsiniz. Eğer kontenjan doluysa ikinci tercihinize bakarlar. O da dolmuşsa diğer tercihinize geçerler ve sırayla böyle gider. Diyelim son tercihinize kadar tüm bölümler dolmuş olsun. Son tercihinizde de boş kontenjan yoksa herhangi bir yüksek öğretim programına yerleştirilmezsiniz. Mantık olarak sıralama ile yerleştirmeler bu şekilde yapılır.
 
 
 
 
6) Hangi puanla tercih yapacağız? Ham puanla mı, yoksa ekli puanla mı?

 
 
Tüm tercihler okuldan gelen puan eklenmiş olarak yapılır. Ham puanla tercih yapmak diye bir şey yoktur. 
 
 
7) Özel koşullar ve açıklamalar nedir? Ne önemi var?

 
 
Her aday tercih yapmayı düşündüğü bölümün (varsa) özel koşullar ve açıklamalarını okumak zorundadır. Pek çok aday ne yazık ki kılavuzu dahi okumamaktadır. Bu nedenle her yıl bir çok aday mağdur olmaktadır. Örneğin tercih ettiğiniz bölümün özel koşullarında 'sadece kız öğrenciler bu programı tercih edebilir' ibaresi varsa ve erkekseniz o bölüme yerleştirmeniz yapılır fakat kayıtta bu koşulları taşımadığınız için kaydınız yapılmaz. Ya da devlet üniversitesi sanıp bir özel üniversiteyi tercih etmiş olabilirsiniz. 
 
 
8) Hangi üniversiteler paralı, nereden bileceğiz?
 
 
Tercih etmeyi düşündüğünüz tüm bölümlerin özel koşullar ve açıklamalarını okursanız çok rahat bir şekilde hangi üniversite paralı ya da değil öğrenebilirsiniz. Zaten çoğunda şöyle bir ibare olur; X üniversitesinde eğitim-öğretim ücrete tabidir'.
 
 
*****
 
 
 
 
 
 
9) YGS puanıyla öğrenci alan bir bölümü LYS puanımla tercih edebilir miyim?

 
 
Bu mümkün değildir. Zaten siz YGS puanıyla öğrenci alan bir programı tercih ettiğinizde otomatik olarak sizin ilgili YGS puanınıza bakılır, LYS puanlarınıza bakılmaz. Aynı durum tersi için de geçerlidir.
 
 
10) Puanıma yakın yerler mi yazmalıyım?
 
 
Çok yüksek ya da düşük puanlı yerleri yazsam problem olur mu?
Puanınızın çok üstünde ya da çok altında yerler yazmanızın hiçbir sakıncası yoktur. Örneğin ilk tercihlerinizde yüksek puanlı yerler yazabilirsiniz sonra puanınıza yakın ya da eşit yerler ve en altlarda da puanınızdan çok düşük yerler yazabilirsiniz.
 
 


11) Geçen yıl bir bölüme yerleştirildim fakat kayıt yaptırmadım. Puanım düşer mi?
 
 
Eğer sınavsız geçişle yerleşmişseniz puanınız düşmez. Fakat puanla yerleşmişseniz okul puanınızın yarısını kaybedersiniz.
 
 
12) Geçen yıl tercih yaptım fakat hiçbir bölümü kazanamadım. Puanım düşer mi?

 
 
Hayır puanınız düşmez.

13) Sınavsız geçiş nasıl olur?
Buradan öğrenebilirsiniz.
 
 
14) Geçen yıl (ya da daha önce) mezun oldum. Okul puanım yeni sisteme göre kaç olur?

 
 
Okul puanınız hesaplamak için : Diploma Notunuzu 5 ile çarpın. Sonuç OBP'dir. OBP nizi de 0.12 ile çarpınca çıkan puan okul puanınızdır.
 
15) Bu yıl puanlarda düşme olur mu?

 
 
Her yıl puanlarda aşağı ya da yukarı oynamalar olabiliyor. Fakat bizim için önemli olan puan değil başarı sırasıdır. Dolayısıyla sıralamalarda çok da fazla bir değişiklik olmaz.
 
 
16) İkinci öğretim tercih etmemde bir sakınca var mı?

 
 
Hayır yok. İkinci öğretimler ile normal öğretimler arasında hiçbir fark yoktur. Tek fark harç ücreti ve gece eğitimi farkıdır.
 
 
17) Üniversitelerin harçlarını nereden öğrenebilirim?

 
 
2013 Tercih kılavuzunun son sayfalarında üniversitelerin harç ücretleri yazar. Oradan öğrenebilirsiniz.
 
 
18) Üniversite mi, yoksa bölüm mü önemlidir?

 
 
Bölüm önemlidir. Çünkü tercih etmeyi düşündüğünüz bölüm aynı zamanda sizin istediğiniz mesleği de ortaya koymaktadır. Sırf 'güzel' bir üniversitede okuyacağım diye istemediğiniz bir bölümü tercih etmeyiniz. Sonuçta 4 yıl çabuk geçer ve sonunda hayal kırıklığıyla ortada kalmak var. Hayalinizdeki mesleğin peşinden gitmeniz sizin mutluluğunuz için daha önemlidir.
 
 
19) 'Bu sene mutlaka yerleşmeliyim' düşüncesi doğru mudur?

 
 
Hayır doğru değildir. Gerekirse bir yıl daha bekleyip hayalini kurduğunuz mesleğin peşinden koşmalısınız. Tabi gerekli çabayı da göstermelisiniz.
 
20) Tercihlerimi oluştururken şehir önemli midir?

 
 
Tercih etmeyi düşündüğünüz bölüme göre değişen bir durumdur. Örneğin, öğretmenlik düşünüyorsanız hangi şehirde ya da üniversitede okuduğunuzdan ziyade atama durumları ve sizin kendinizi ne kadar yetiştireceğiniz ön plana çıkmaktadır. Elbette ki her üniversitenin koşulları bir değildir. Fakat sonuçta sizin performansınız, meslekte iyi olup olmayacağınızı belirleyecektir. Hiçbir öğrenci sırf Boğaziçi Üniversitesinden mezun olmuş diye öğretmenini iyi olarak görmez. Önemli olan sınıftaki performanstır. 
Diğer bir faktör ise şehrin yakınlık ve uzaklığıdır. Örneğin kendi şehrinde 2. Öğretim okuyan bir öğrenci, başka bir şehirde normal öğretim okuyana göre ekonomik açıdan daha avantajlıdır diyebiliriz. Farklı bir şehirde okuyacaksanız da tek vasıtayla gidilip gidilmediğine de bakmak gerekir. Bütün bunlar tercih döneminde çok düşünülmese de önemlidir.
 
 
21) Tercih listemin tamamını doldurmak zorunda mıyım?
 
 
Hayır. İstediğiniz kadar tercih yapabilirsiniz. Kendinizi tüm listeyi doldurmak zorunda hissetmeyin. Böyle bir düşünceyle hareket ederseniz istemediğiniz yerleri de listenize eklemiş olursunuz.
 
 
22) Tercih listemi tamamladığım zaman son kontrol olarak ne yapmalıyım?

 
 
Listedeki en son tercihinize bakın. Bu bölümü kazandığınızda keşke seneye tekrar hazırlansaydım der misiniz? Eğer keşke tekrar hazırlansaydım da burasını kazanmasaydım derseniz o bölümü listenizden çıkarınız. Yok kazanırsam giderim diyorsanız o zaman bir üstteki tercihe bakın. Sondan ikinci tercihinize baktığınızda keşke bunu kazanacağıma bunun altındaki tercihimi kazansaydım der misiniz? Son kontrolü bu şekilde tüm tercihlerinize uygulayınız.
 
 
Not: Bu yazı www.ygslyssistemi.com tarafından derlenmiştir. Lütfen sadece bu bilgiler ile tercihlerinizi yapmayınız. Resmi kaynakları esas alınız. Bu yazıda hata ihtimali her zaman vardır.
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.