4+4+4 Sisteminin Sıkıntıları Çözülmüyor!
'24.06.2013'
haber detay
 
 
4+4+4 Sisteminin Sıkıntıları Çözülmüyor!
?Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Hukuk ve Toplu Görüşme Sekreteri Şükrü Mutlu, 4+4+4 Eğitim sistemine geçişte eşleşmeyen okullarda 2013-2014 Eğitim öğretim yılında yine ortaokul ve ilkokulların birlikte sabahçı-öğlenci devam edeceklerini ve bu durumun büyük sıkıtı oluşturacağını söyledi.
 
 
 
4+4+4 Eğitim sistemine geçişte yaşanan kimi sıkıntılar için çözüm önerilerini yineleyen DES Genel Hukuk ve Toplu Görüşme Sekreteri Şükrü Mutlu, şunları söyledi:
 
Derslik sıkıntısı yüzünden ortaokullarda; ders saati 35 e düşürüldü. Yani günde 7 ders yapılacak. Eşleşme yapılamayan okullarda, 2013–2014 Eğitim öğretim yılında ilkokulların sabahçı olması, ortaokullarında öğlenci olmasını gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü saat 13.00 de derse başlansa öğrencinin evine dönmesi saat 19.00 veya 20.00’yi bulacaktır.
Eşleştirme yapılan okullarda ise kademeli geçişi tasvip etmiyoruz. Çünkü bu durumda her yıl norm fazlasına düşen öğretmenler kıdeme göre atama yapılacağından kanun gereği ara sınıflardaki puanı düşük öğretmenler gidecektir. Yani öğrenci önümüzdeki her yıl öğretmen değiştirmekle karşı karşıya kalacaktır. Bu durumdan hem öğretmen hem de öğrenci zarar görecektir. Örneğin İstanbul Pendik ilçesinde eşleşemeyen 11 okul ilk ve ortaokulu sabahçı öğlenci şeklinde devam ettirecekken, aynı ilçedeki 6 okul  kademeli geçiş yapacaktır.
 
Kademeli geçişte ne demek? Örnekleyecek olursak! Eşleşen okullardan A Okulu ilkokul B Okulu ise Ortaokul olduysa; 2013–2014 Eğitim öğretim yılında, A okuluna ortaokul 1. Sınıf kaydı yapılmayacak, B okuluna da ilkokul 1. Sınıf kaydı yapılmayacaktır. A ve B okulları ancak 3 yıl sonra gerçek hüviyetlerine kavuşabileceklerdir. Bu üç yıl zarfında her eğitim öğretim yılı boyunca ilkokul sınıf öğretmenleri değişebilecektir. Pendik ilçesinde kademeli geçiş yapacak okullara baktığımızda, bu okulların kayırıldığını görüyoruz.  
 
Kademeli geçişi isteyenlerin bir kısmı da yer değiştirmesi gerekecek okul müdürleridir. Eşleşmeden dolayı Sınıf öğretmeni olan bir müdür kendi okulu Ortaokul  olduğunda başka bir yere tayin isteği olmasın diye bu duruma ayak sürümektedir. 4+4+4 ün başarılı olmasını istemeyen, şahşi çıkarlarına ters düştüğü için direnenler tespit edilmelidir. Eğitim öğretim işine çok müdahale de bulunan velilerde bu sistemin işleyişini güçleştirmektedir.
 
İstanbul’da, ilköğretim okullarını tamamen ilk ve ortaokul diye ayırıp ayrı binada eğitim yapılacak diye programlayan Esenler, Fatih, Güngören, Kadıköy, Ümraniye ve Zeytinburnu ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerini de tebrik ediyoruz.
 
Öğretmenlere de rotasyon uygulanmalı. Bir öğretmen aynı okulda en fazla 8 sekiz yıl görev yapmalıdır. Şu an aynı okulda 20 yıldır görev yapanlar vardır. O okullarda çalışmanın başkalarının da hakkı olduğunu düşünüyoruz. Belki bu  sistemle imkânları iyi olan okullarda çalışma fırsatı doğar  diye düşünüyoruz.
 
Öğretmen kira yardımı almıyor, servis ücreti almıyor, lojmanda oturamıyor. 2003 yılından bu tarafa hep horlanıyor, itibar kaybettiriliyor. Öğretmenler üvey evlat mı ki  ek ödeneği de esirgiyorsunuz.
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.