'Son yılların en zor matematik sınavı…'
'17.06.2013'
haber detay
'Son yılların en zor matematik sınavı…'
Bilfen Liseleri LYS Matematik- Geometri Analizi
 
 
 
Matematik sorularının 75 dakikada çözülmesi imkansız
 
Bilfen Liseleri Matematik Öğretmenleri Yorumları:
 
Son yılların en zorve en tempolu matematik sınavıydı.Sınavın yüzde 30’luk bölümü zor-çokzor sorulardan yüzde 20’lik bölümü kolay ancak tek aşamada çözülemeyeceksorulardan yüzde 50 lik bölüm  orta fakatzaman alıcı çözümler içeren sorularadan oluşmuştur.Bu soru tarzları nedeniyle Türkiyematematik ortalamasının ciddi oranda düşeceğini tahmin ediyoruz.Türkiyedeki öğrenciprofile düşünüldüğünde bu  soruların 75dakika da tam ve doğru olarak çözülebileceğini düşünmüyoruz.
 
Son yıllara gore integral konusuna ait sorusayısındaki artış, limit-özel tanımlı fonksiyonkonularına ait soru sayısındaki azalış dikkat çekiciydi.
 
İki soru hatalı
 
Basına verilen soru kitapçığındaki 12.sorudabilimsel hata vardı. Sebebi birim eleman 1’dir ifadesi kullanıldığı için buhesaplamadan yola çıkarak Yanlız I şıkkına ulaşılamamaktadır. Yanıtlar arasındadoğru cevap yoktur. 
 
12. Soru:
 
Tam sayılar kümesiüzerinde bir (-) işlemi, her a ve b tam sayısı için
a (-) b = a-b +1
biçiminde tanımlanıyor.
Buna göre, (-)  işlemiyle ilgili olarak
I. Birim elemanı 1’dir.
II. Değişme özelliğivardır.
III. Birleşme özelliğivardır.
ifadelerinden hangileridoğrudur?
 
A) Yalnız I B) I ve II  C) I ve III D) II ve III  E) I, II ve III
 
18. soruda ise verilen polinom x2 -5x+6ile bölündüğünde elde edilen kalan şıklarda yer almamaktadır.Bu sebeplerdendolayı her iki sorununda iptal edilmesi gerekmektedir.
 
Geometik soruları öğrencileri çok zorladı…
 
Matematikbölümünde olduğu gibi Geometri bölümü sınavı da son yılların zor sınavlarındanbiriydi. Soruların büyük bir kısmının çözümü çok aşamalıydı. Sınav; bilgi,yorum ve işlem gerektiren sorulardan oluşuyordu. Bazı sorular metiniyorumlayıp, çizimi yaptıktan sonra çözülebiliyordu. Bu da öğrencilerin çokazının yeni yeni alışkanlık kazanmaya başladıkları bir durum.Türkiye’ dekiöğrenci profili düşünüldüğünde sorular oldukça zordu.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.