Matematik’te 12. ve 18. Sorular Hatalı! Uğur Dershaneleri Uzmanları Değerlendirdi
'17.06.2013'
haber detay
Matematik’te 12. ve 18. Sorular Hatalı! Uğur Dershaneleri Uzmanları Değerlendirdi
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu devam ediyor. Uğur Dershaneleri Matematik Bölümü Uzmanları bugün yapılan Matematik-Geometri sınav sorularını değerlendirdi.
 
 
 
LYSmaratonunda öğrenciler üniversitede yerleşmek istedikleri bölümlere göresınavlara katılmakta ve testlere yanıtlar vermektedir. LYS oturumlarında adaylaraher ders için farklı kitapçık ve süre verilmektedir. Böylece hem şans faktörüazaltılmakta hem de farklı derslerin farklı oranlarda katkısı kullanılarak 12çeşit puan üretilmektedir. Bugün de LYS oturumlarından Matematik ve Geometrisorularını içeren LYS-1 oturumu yapıldı. Sınav, genel anlamda lise müfredatınıiçeren ancak adayların zorlandıkları bir derecede gerçekleşti. Bu durum,adayların katılacakları diğer LYS oturumları öncesinde konsantrasyonlarınınazalmasına ve bu yüzden diğer oturumlara bakışlarının olumsuz olmasına sebepolacaktır. Adayların bu olumsuzluktan kurtulmaları, kendilerini diğeroturumlara hazır hale getirmeleri yararlarına olacaktır.
 
Uğur Dershaneleri ÖSYS Koordinatörü Gülay Hasdemir;“Sınava giren öğrencilerin sayıca en büyük grubunun sorumlu olduğu LYS-1Matematik-Geometri sınavı bitti. Farklı illerdeki MF, TM öğrencilerinin vematematik öğretmenlerinin görüşüne göre sınav, uğraştırıcı, uzun çözümgerektiren, yoruma ve dikkatli çözüme dayalı sorulardan oluşmuştur. Sorulardabirden fazla konuya ait bilgilerin kullanılması gerektiğinden öğrenciler birçoksoruda zorlanmıştır. Sevgili öğrencilerimizin, sınav sonuçları nasıl olursaolsun, bir an önce bu soruların etkisinden kurtulup gelecek hafta sonuyapılacak olan Fen Bilimleri veya Edebiyat-Coğrafya sınavlarına odaklanıp busınavlardaki başarılarını olumlu etkileyecek son çalışmaları yapmalarınıtavsiye ederiz. Bu sınavın önümüzdeki diğer sınavları olumsuz etkilemesine izinvermeyiniz.” dedi.
 
Uğur Dershaneleri Matematik Bölüm Başkanı AdilKurt;  “Matematik-Geometri LYS-1sınavında önceki yıllara göre daha zor sorular seçilmiş, işlem ve yorum yaparakçözülebilen soru miktarı arttırılmıştır. Öğrencilerin bu sınavda başarılıolabilmesi için matematik ve geometriyi teorik olarak ve çizim yaparaköğrenmesi gerekmektedir. Soruların dağılımı şu şekildedir: Matematik: 9.Sınıftan 11 soru, 10. Sınıftan 13 soru, 11. Sınıftan 12 soru, 12. Sınıftan 14soru. Geometri: 10. Sınıftan 10, 11. Sınıftan 15 ve 12. Sınıftan da 5 sorusorulmuştur. Bu soruların içinde 12. “işlem” sorusunda birim eleman olarakbirden fazla değer çıkmaktadır. Halbuki birim eleman tektir. Bu nedenle bu soruhatalıdır. 18. Soruda kalan ax+b biçiminde olup şıklarda sabit fonksiyonverilmiştir. Bu nedenle bu soru da hatalıdır. Bu soruların iptal edilerekdeğerlendirme yapılması gerekmektedir. LYS bir sıralama sınavı olup sorularınzorluk derecesi öğrencilerin yüzdelik dilimini etkilemez. Bu nedenleöğrencilerimizin netler üzerine değil yüzdelik dilim üzerine tercihtebulunmaları gerekmektedir. Ayrıca, Türkiye’de yapılan matematik eğitimi ileöğrencilerimizin bu sınavda başarılı olmaları mümkün değildir. ” dedi.
 
 Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü CanAğırgöl; ''Matematik – Geometri (LYS 1)  sınavı sona erdi. Bu oturuma MF 1, MF 2, MF3, MF 4, TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretimprogramlarını tercih edecek adaylar katıldı. Önümüzdeki hafta bu sınava katılanadaylardan MF 1, MF 2, MF 3, MF 4 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretimprogramlarını tercih edecek adaylar Fen Bilimleri (LYS-2) sınavına; TM 1, TM2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecekadaylar ise Edebiyat-Coğrafya 1 (LYS-3) sınavına katılacak. Eğer aday hem MF 1,MF 2, MF 3, MF 4 hem de TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alanyükseköğretim programlarını tercih edecek ise her iki oturuma da katılmakzorunda. Adayların genel anlamda bilgi ve süre kullanımını ölçen ve daha öncekiyıllarda gerçekleşen LYS-1 oturumlarına göre, adayları zorlayıcı bir sınavolduğu gözlemlenmiştir. Fakat LYS-1, hem MF hem de TM puanlarının oluşumundatek başına yeterli değildir. Adayların önümüzdeki hafta yapılacak LYS-2 veLYS-3 oturumlarını düşünmeleri, her iki oturumun sonucuna göre puanlarının vesıralamalarının oluşacağını dikkate almaları gerekmektedir. Dolayısıyla sınavsüreci hala devam ettiğinden adayların bugünkü sınavın muhakemesini bir kenarabırakıp önümüzdeki hafta gireceği sınavlarla ilgili kalan süreyi doğru kullanıpson tekrarlarını yapmaları önemlidir. Puan türlerinin oluşumunda her oturumundeğerli ve önemli olduğu unutulmamalıdır. “ şeklinde konuştu.
 
EĞİTİM AJANSI



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.