Türkiye Bursları’na 51 Bin Başvuru Yapıldı
'14.06.2013'
haber detay
Türkiye Bursları’na 51 Bin Başvuru Yapıldı
Yurtdışından Türkiye’ye yükseköğretim için gelmek isteyen öğrencilere sağlanan bursa birçok ülkeden 51 bin kişi başvurdu.
 
 
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) her yıl yurt dışından Türkiye’ye yükseköğretim için gelmek isteyen öğrencilere verdiği 'Türkiye Bursları'na bu yıl 51 bin kişinin başvurduğunu duyurdu. Başvuru süresi 6 Haziran’da dolan burslara 27 bin önlisans-lisans öğrenicisi başvururken, 24 bin öğrenci ise yüksek lisans-doktora seviyesinde müracaat etti. 'Türkiye Bursları' resmi internet sitesine toplam 140 bin kişi girerek üyelik oluşturdu. Önlisans-lisans bursu için en çok başvuruyu Afganistan ve Somali yaparken, yüksek lisans ve doktora bursuna en çok başvuru Pakistan, Filistin, Somali, Afganistan gibi ülkelerden geldi. YTB başvuruların son 20 yılın en yüksek rakamına ulaştığını belirtti.
 
Türkiye, 20 yıldır bu ülkede yükseköğretim görmek isteyen uluslararası öğrencilere burs imkanı sağlıyor. Daha önce devlet ve hükümet bursları adı altında öğrencilere tahsis edilen burslar, geçen yıl Türkiye Bursları ismiyle tek bir çatı altında toplandı. YTB tarafından 70 ülkenin burs sistemi incelenerek markalaştırma çalışması yapılan burslara yönelik başvurular, başarıyı esas alan bir sistemle değerlendiriliyor. Bu yıl yaklaşık 4 bin öğrenciye burs vermeyi hedefleyen kurum, 140 ülkeden gelen lisans öğrencileri için aylık 500 TL, yüksek lisans öğrencileri için 750 TL ve doktora öğrencileri için 1000 TL burs imkanı sağlıyor.
 
“Yurtdışında okumak isteyen kişiler için Türkiye ayrı bir kapı olmaya çalışıyor”
 
Türkiye’nin bulunduğu bölgede bir eğitim merkezi olması için çalıştıklarını söyleyen YTB Başkanı Kemal Yurtnaç, “Her sene bize 9-10 bin civarında müracaat olurdu. Geçen sene sistemi yeniden dizayn edince bu sayı 51 bine çıktı. Demek ki, yurtdışında okumak isteyen kişiler için Türkiye ayrı bir kapı olmaya çalışıyor. Bunu sadece burslu öğrenci olarak değerlendirmek istemiyoruz” dedi.
Afrika’dan geçen sene alınan burslu öğrenci sayısının 1000’i bulduğunu hatırlatan Yurtnaç , Avrupa’dan ise az öğrenci geldiğini belirterek şunları söyledi:
“Gelecek yıllar için hedef koyduk. Özellikle Avrupa’dan, Amerika’dan, Avustralya’dan yüksek lisans ve doktoraya daha öncelemek istiyoruz. Bu bizim vatandaşlarımız için değil. Vatandaşımız olmayanlara yönelik burs programını da biz yönetiyoruz. Başvuruları internet ortamına taşıdık, radyolarda tanıtım programları yaptık.”
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.