Üniversiteye Girişte Son Düzlük
'12.06.2013'
haber detay
Üniversiteye Girişte Son Düzlük
Üniversiteli olmak isteyen adaylar, zorlu maratonda son düzlüğe giriyorlar. Devlet vevakıf üniversitelerine girmek için 850 bin adayın ter dökeceği ve 5 oturumda gerçekleştirilecek olan LYS maratonu, 15 Haziran'da başlıyor. Bu yılki sınavda okul başarısının yerine, öğrencinin başarısı baz alınacak.
 
 
Cumartesi günü başlayacak olan LYS'ye girecek aday sayısı 851 bin 131. YÖK'ün belirlediği kontenjan sayısının ise açıköğretim dahil 896 bin 727 olduğu açıklandı. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Şaban Çalış, "Geçen yılki üniversite kontenjan rakamı 743 bindi. Bu yıl 785 bin. Bu rakamlara açıköğretim, uzaktan eğitim rakamları dahil değil. Bu sene öğrencilerimizin kaygısız bir şekilde sınava girmesini sağlayacağız. Sınav stresini tabii ki sıfırlama imkanımız yok ama bu kontenjan rakamları onları rahatlatacak" dedi. 
 
5 AYRI OTURUM YAPILACAK 
Tercih hakkını elde edebilmek için de (YGS) 6 puan türünden birinde 180 ve üzerinde puan alan bir adayın, LYS'lerde yüzde 20 başarı sağlaması gerekiyor. 5 ayrı oturum halinde gerçekleştirilecek LYS'lerde Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) hariç tüm sınavlar iki ya da üç testten oluşacak. Adayların onlara tercih yapma hakkını sağlayacak olan 180 baraj puanlarını nasıl aşacaklarına gelince, bunun formülü "yüzde 20" başarıyı tutturmaktan geçiyor. Eğer Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 180 puan aldıysanız yapmanız gereken, bir sınavı oluşturan her testten yüzde 20 net çıkarmak. LYS'ler tercih edilecek mesleklere göre oluşuyor. Doktor, diş hekimi, eczacı, moleküler biyolog, mühendis ve mimar olmak isteyenlerin LYS-1- 2. İşletmeci, ekonomist, bankacı, diplomat, avukat, yargıç, finansçı olmak isteyenlerin LYS-1-3. Sinemacı, halkla ilişkilerci, edebiyatçı olmak isteyenlerin LYS-3-4. Dil bilimci, mütercimtercüman olmak isteyenlerin LYS-5'e girmeleri gerekiyor. Hem doktor, diş hekimi, eczacı, moleküler biyolog, mühendis ve mimar, hem de işletmeci, ekonomist, bankacı, diplomat, avukat, yargıç, finansçı olmak isteyenlerin ise LYS-1-2-3'e girecekleri açıklandı. Hem işletmeci, ekonomist, bankacı, diplomat, avukat, yargıç, finansçı, hem de sinemacı, TV'ci, halkla ilişkilerci, edebiyatçı olmak isteyenler ise LYS-1-3-4'e girecek. 
 
 
4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRECEK 
LYS'lerde her test için ayrı ayrı hesaplanacak biçimde, 4 yanlış 1 doğruyu götürecek. LYS sonrası ve bu puanların toplamı ile de 12 ayrı türde LYS ham puanları oluşturulacak. LYS'lerin sonunda her adayın testlerin her biri için ham standart puanlar hesaplanacak. LYS puanının hesaplanabilmesi için adayın girmek zorunda olduğu LYS'lerdeki tüm testlerden en az 0,5'er net ham puanı alması gerekiyor. Kültür Fen Lisesi ve Kültür Lisesi uzmanları, LYS'lerde alanlara göre yapılan en fazla hataları ve adayların dikkat etmeleri gerekenleri şöyle sıraladı: 
 
Matematik testi, sayısal ve eşit ağırlık tercihi yapacak adaylar için mutlak anlamda yapılması gereken bir test. Birçok öğrencinin korkulu rüyası olan matematik, yıllardır öğrencilerin "en fazla sıkıntı çektiği alan" olma konusunda bir numaralı yerini koruyor. 
 LYS Matematik-Geometri testi için dört anahtar kelime: Limit, türev, integral ve trigonometri. Matematik testinde başarılı olabilmek için yapılması gereken en önemli çalışma, bu dört konuya odaklanmaktır. Bu bağlamda geçtiğimiz son beş yılın soruları yeniden dikkatlice çözülmelidir. 
 Lisans yerleştirme sınavları çoğunlukla bilgi ölçen sorulardan oluşuyor. Bu nedenle öğrencilerin konu detaylarını çok iyi öğrenmiş; temel kavram ve bilgileri çok iyi özümsemiş olmaları gerekiyor. 
 Bu sınavda en çok hata okumadan kaynaklanan hatalar yüzünden oluyor. Öğrencilerin soruyu eksik, hızlı okumaları sorunun bütününü görmelerinde sorun oluşturuyor. Eğitimleri süresince doğru okuma alışkanlığı kazanmış öğrenciler daha avantajlı. "Kesinlikle doğrudur? Kesinlikle yanlıştır? Hangisi yanlıştır? Hangisi değildir?" gibi özel vurgulu soruları daha dikkatli okumaları, soruyu doğru çözmelerini sağlayacaktır. 
 LYS 3'ün 56 soruluk bölümünü kapsayan ve Türk Dili ve Edebiyatı sorularından oluşan bu bölümde adayların dikkatlerini toplamaları oldukça önemli. Soru kökünü tam olarak anlamadan seçeneklere bakmayın. Boş bırakmayı bilmek önemli bir stratejidir. Bilmediğiniz soruları mutlaka boş bırakın. 
 LYS 3 ve LYS 4 sınavlarının coğrafya konuları ve içerikleri hemen hemen örtüşüyor. Yorum sorularının olması yanında çoğu soru bilgi içerikli olacağından, altını çizmek gerekirse soruları dikkatli okumak ve anlamak başarılı geçecek bir sınav için öncelik taşıyor. Gerekmedikçe soruda ayrıntıya girilmemeli. 
 LYS 4 tarih, sınav sorularının soru kökünde istenilen bilgiyi iyi okumak ve anlamak ve irdelemek en önemli noktalardan biri. 
 LYS 5 sınavı on ana başlık altında toplanabilir: Boşluğa uygun düşen ifade, cümlenin İngilizce karşılığı, cümlenin Türkçe karşılığı, parçayla ilgili sorular, duruma uygun düşen ifade. Sorularda dilin işlevsel yöntemini ne kadar iyi anladığınız sorulur.
 
İŞTE 5 OTURUMUN TARİHLERİ
LYS-1: 16 Haziran 2013 Pazar 10.00 
LYS-2: 22 Haziran 2013 Cumartesi 10.00
LYS-3: 23 Haziran 2013 Pazar 10.00 
LYS-4: 15 Haziran 2013 Cumartesi 10.00 
LYS-5: 16 Haziran 2013 Pazar 14.30 
 
HER LYS FARKLI TESTLERİ İÇERİYOR
LYS-1 Matematik 50 soru, 75 dakika / Geometri 30 soru, 60 dakika
LYS-2 Fizik 30 soru, 45 dakika / Kimya 30 soru, 45 dakika / Biyoloji 30 soru 45 dakika 
LYS-3 Edebiyat 56 soru, 85 dakika / Coğrafya-1 24 soru, 35 dakika
LYS-4 Tarih 44 soru, 65 dakika / Coğrafya-2 14 soru, 20 dakika / Felsefe Grubu 32 soru 50 dakika (Psikoloji-Sosyoloji-Mantık-Din K.)
LYS-5 Yabancı Dil 80 soru, 120 dakika (İngilizce, Almanca ve Fransızca) 
 
 
 
Sabah- Yaşar Özay



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.