Okul Öncesi Eğitim Alarm mı Veriyor?
'03.06.2013'
haber detay
Okul Öncesi Eğitim Alarm mı Veriyor?
Her 10 çocuktan 4'ü okulöncesi eğitimi almadan ilkokula gidecek. Okulöncesi öğretmenlerinin ise yüzde 35'i bu alanda eğitim almayan eğitimciler.
 
 
 
4+4+4’lü 2012-2013 eğitim yılında 60-72 ay yaş grubunun sadece yüzde 41.3’ü okulöncesi eğitime kaydoldu. Yani eski sistemde okulöncesi eğitime katılabilecek yüzde 32.4’lük bir kesim ilkokula kaydoldu. Eylül ayında ise ilkokula başlayacak her 10 çocuktan 4’ü okulöncesi eğitim almadan birinci sınıf sıralarına oturacak. Okul öncesi eğitimde de nitelik sorunu var. Bu alanda çaşan öğretmenlerin sadece yüzde 65’i alandan mezun. 
 
Panelde ele alındı 
 
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) düzenlediği Okulöncesi Eğitimde Geldiğimiz Nokta: Başarılar ve Zorluklar paneli önceki gün Ankara ’da yapıldı. Panelde, erken çocukluk eğitimde Türkiye ’deki durum ve 4+4+4’ten sonra neler olduğu masaya yatırıldı. AÇEV ve ERG’nin hazırladığı ‘Erken Çocukluk Eğitimi ve 4+4+4 düzenlemesi’ raporu tartışıldı. Rapor, Türkiye’nin son yıllarda okulöncesi eğitimde okullaşma oranı artışına rağmen kat etmesi gereken yolu gözler önüne serdi. 4+4+4’ten sonra okulöncesi çağdaki çocukların da zorunlu eğitime girmesi nedeniyle, okulöncesi eğitimi almadan çocuklar ilkokula oturacak. 
 
ERG Koordinatörü Batuhan Aydagül, ilkokula başlama yaşını aşağı çekerek çocukların eğitime başlamasının okulöncesi eğitim ile aynı şey olmadığını vurgulayarak “Veli okulöncesi paralı, ilkokul bedava niye okulöncesine vereyim diye düşünüyor. Okulöncesi eğitim ücretsiz ve nitelikli olmalı” diye konuştu. 
 
Katkı payı sorunu 
 
Velilerin isteğine bağlı olarak ilkokula kaydına izin verilen okulöncesi 5 yaş çağ nüfusunun yüzde 14’ü ilkokula başladı, yüzde 48’i okulöncesi eğitime kaydoldu. Geriye kalan yüzde 38 dilimdeki çocuklar ise eğitim sisteminin dışında kaldı. Yani önümüzdeki yıl okulöncesi eğitim almadan ilkokula başlayacaklar. 
Okulöncesi öğretmenlerinin yüzde 65’i bu alandan mezun geri kalanı bu alandan mezun olmaynlar. Oysa ilkokul öğretmenliği ile okulöncesi eğitim öğretmenliği birbirinden tamamen farklı. 
 
Kamuya ait okulöncesi eğitim kurumlarında ailelerden 20 TL ile 200 TL arasında değişen katkı payları alınıyor. Dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 700 TL olduğu gözönüne alındığında alınan katkı payının mali yükü geliri düşük ailler için çok fazla. Oysa okulöncesi eğitime en fazla gereksinim duyan çocuklar bu ailelerin çocukları. 
 
2009’da Polonya’da okulöncesi eğitim yasal hak olarak tanındı. Okullaşma oranı yüzde 336 arttı. İrlanda 4 yaş için 2010’da okulöncesi eğitimi ücretsiz yaptı. Okullaşma oranı yüzde 125 arttı. Türkiye’de anaokulu ve anasınıflarında iç mekânlarda çocuk başına düşen alan iki metrekare. 17 ülke arasında Türkiye sonuncu. Slovakya, Norveç , Estonya, Çek Cumhuriyeti’nde bu rakam 4. Dış mekânda ise Türkiye’de çocuk başına 5 metrekare düşerken Norveç’te 25 metrekare.
 
Radikal



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.