Yaz İshali Önemsenmezse Öldürür!
'28.05.2013'
haber detay
Yaz İshali Önemsenmezse Öldürür!
Yaz mevsimi ile artan sıvı ve meyve – sebze tüketimi, bebek ve çocukların mikrop almasını ve buna bağlı ishalleri arttırıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Bahadır İşeri, anne ve babaları bu sinsi hastalık konusunda uyardı.
 
 
Çoğu zaman anne ve babaların ‘çocuktur ishal de olur, kusar da’ diyerek önemsemediği yaz ishalleri, maalesef ihmal edildiğinde ölümcül olabiliyor. Hatta dünyada mikrop kaynaklı hastalıklar arasında en fazla ölüme neden olan 3. Neden olarak görülüyor. Yaz ishalleri ile ilgili sorularımızı cevaplayan Şifa Üniversitesi Hastanesi Buca Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Bahadır İşeri, özellikle bebeklerin sıvı kaybına karşı çok zayıf olduğunu belirterek, bazen 3 saatlik bir su kaybının dahi bebeği yoğun bakımlık hale getirebildiğini söyledi.
 
 
 
Hijyenik olmayan sular ile yine hijyenik olmayan sularla yıkanıp yenilen meyve ve sebzelerin yaz ishallerinin baş nedeni olduğunu belirten Uzman Dr. İşeri, “Suların güvenli olduğundan emin olmamız gerekiyor. Gerek çeşme suyu gerekse alınan damaca suların hijyenik olduğundan emin değilseniz, en ufak bir şüpheniz varsa, mutlaka bu suları kaynatarak kullanınız. Öyle elektrikli ısıtıcılarla 5 dakika kaynatılan sular da güvenli hale gelmiş olmuyor. Bu sular en az 20-30 dakika kaynatılıp, ılıtıldıktan sonra içilmeli, hatta meyve ve sebzeler de bu su ile yıkandıktan sonra tüketilmelidir” dedi.
 
 
 
İSHALDEN KAYIPLAR DEVAM EDİYOR
Bebek ve kronik hastalığı olan kişilerde ishallerin ağır seyrettiğini belirten İşeri, “Eğer hasta bilinci yoksa, anne-baba ishali önemsemiyor ya da ishale yanlış yaklaşıyorsa; bebekteki sıvı kaybının farkında değilse, o zaman maalesef biz ishalden bebek ya da çocuk kaybedebiliyoruz. Dünyada mikrobik hastalıklardan kaynaklanan ölümlerde ishaller 3. sırada geliyor” diye konuştu.
 
 
 
“HİJYEN, HİJYEN, HİJYEN”
Bu konudaki en önemli önerisinin hijyen olduğunu ifade eden İşeri, “Ellerin çok sık yıkanması, her yemek öncesi ve sonrasında ellerin yıkanması, en ufak bir şüphemiz varsa suların kaynatmadan kullanılmaması, hatta meyve ve sebzelerin kaynamış su ile yıkanması; alınabilecek en iyi önlem olur” dedi.
 
 
 
TEHLİKE SİNYALLERİ
‘İshalde tehlike sinyalleri nelerdir’ sorusuna da cevap veren Uzm. Dr. Bahadır İşeri, “İshal 24 saatten uzun sürdüyse, beraberinde kusma varsa, ateşine hakim olamıyorsak, halsiz ve bitkinse, cilt kuruluğu, ağız kuruluğu varsa, göz küreleri çökmüşse o zaman hiç vakit kaybetmeden en yakın acil servise başvurmak gerekiyor. İshalin kanlı olması halinde ise bu 24 saatlik süre beklenmeden doktora başvurulmalı” dedi.
 
 
 
KENDİ SERUMUNUZU HAZIRLAYIN
İshal durumunda meydana gelen sıvı kaybının nasıl önleneceğine dair bir tüyo da veren İşeri, “Bir litre kaynatılmış ve ılıtılmış suya, bir çorba kaşığı tuz, bir çorba kaşığı şeker, bir çay kaşığı da karbonat karıştırıp, içebildiği kadar bebek ya da çocuğa ara ara vermeliyiz. O şekilde hem su kaybını hem tuz ve şeker kaybını engellemiş olursunuz” dedi.
 
 
 
İNEK SÜTÜ ASLA
İshal olan bebek ve çocuklara sıvı takviyesi yaparken inek sütünden uzak durulmasını da tavsiye eden İşeri, “İnek sütü dışında su, meyve suyu, ayran, yoğurt verilebilir. Muz, patates haşlaması, yağsız pilav ya da makarna gibi yağsız yiyecekler verilmeli; erik, kiraz, kaysı, şeftali gibi posalı meyve ve sebzelerden de kaçınılmalıdır” diye konuştu.
 
 
 
INVAJİNASYONA DİKKAT!
İshallerin önemli bir komplikasyonunun ise halk arasında bağırsak düğümlenmesi olarak bilinen invajinasyon olduğunu belirten Bahadır İşeri, “Invajinasyon her zaman olmuyor ama olduğu zaman önemli, çünkü cerrahi müdahale ihtiyacı hissettiğimiz bir durum… Bebek ya da çocuğun ishali varsa ve aniden karında bir büyüme ve şişlik olduysa, kaka mahiyeti çilek jölesi kıvamına geldiyse bu bağırsak düğümlenmesi olarak algılanmalı ve hemen hastaneye götürülmelidir” dedi.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.