Çocuklarda Hafıza Gelişimi İçin Bellek Şartı
'07.05.2013'
haber detay

 

Çocuklarda Hafıza Gelişimi İçin Bellek Şartı
Karabük Üniversitesi'nde (KBÜ) 40 çocuk üzerinde yapılan araştırmada bellek eğitiminin hafıza gelişimine olumlu katkı sağladığı belirlendi.
 
 
 
KBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve anne-baba eğitimi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Özyürek'in başkanlığında yürütülen çalışmayla 6 yaş grubundaki çocuklara verilen bellek eğitiminin hafızaya etkisi incelendi.
 
20'si deney, 20'si kontrol grubunda olmak üzere 40 çocuk, dünyada yaygın olarak kullanılan bellek süreçlerini değerlendirme ölçeği ile 2 yıl boyunca takip edildi. Çocukların 6 ve 8 yaşındaki öğrenme, ertelenmiş tanıma, görsel ve sözel, kısa süreli ve uzun süreli bellek ile genel bellek indeks puanları karşılaştırıldı.
 
Çalışmada bellek eğitimi alan çocukların indeks puanlarının kontrol grubundakilerden yüksek olduğu saptandı.
 
Çocuklar 2 yıl sonra testten geçirildi
 
Yrd. Doç. Dr. Özyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşantıların, edinilen tecrübelerin ve öğrenilenlerin doğru ve güvenilir olarak zihinde tutulması, gerektiğinde yeniden hatırlanmasını ''bellek'' olarak tanımladıklarını, bilgi ve tecrübelerin çevresel uyaranlar ve duyu organları yardımıyla algılanarak beynin ilgili bölümlerinde saklandığını söyledi.
 
Araştırma kapsamında deney grubundaki çocuklara 3 ay boyunca bellek eğitimi verildiğini belirten Özyürek, ''Eğitim, çocukların günlük eğitimlerine ilaveten, haftada 2 gün 30-60 dakikalık sürelerle görsel ve sözel kısa süreli ve uzun süreli bellek, öğrenme ve tanıma stratejilerinin öğretilip pekiştirildiği okul öncesi etkinlikleri içermiştir. Serbest zaman, Türkçe, oyun, müzik, fen ve doğa, okuma yazmaya hazırlık gibi etkinlikleri kapsayan eğitim programı araştırmacı tarafından uygulanmış, sınıf öğretmeninden katkı istenmemiştir'' diye konuştu.
 
Özyürek, kontrol grubundakilerin bellek eğitim programından muaf tutulduğunu, sınıf öğretmenleriyle normal eğitim programına devam ettiklerini dile getirerek, gruptakilere daha sonra ölçek testi uygulandığını bildirdi.
 
Araştırmada orta sosyo ekonomik düzeyi temsil eden 61-72 aylık çocukların seçildiğine dikkati çeken Özyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Çalışma grubundan 2 yıl sonra kendisine ulaşılabilen 8 yaşındaki 20'si deney, 20'si kontrol grubundan 40 çocuk, tekrar testlerden geçirildi. Çocukların kendileri için önemli olan okulda düşmüş olma, doğal çevreleri, farklı materyallerle bir şeyler yaratma, toplumun bir parçası olma gibi deneyimlerini daha çok hatırladığı saptanmıştır.
 
Bellek eğitim programının aradan geçen 2 yıl sonunda çocukların bellek gelişimleri üzerindeki etkisinin devam edeceği hipotezinin araştırıldığı çalışmada bellek eğitimi verilen deney grubunun puanlarının kontrol grubunun puanlarına göre yüksek olduğu belirlendi.''
 
Özyürek, okul öncesi eğitimden başlayarak bireyin kendisini ve belleğini geliştirebileceği eğitim programlarına ağırlık verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
AA
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.