İşte Yönetici Atamada EK-1 Adaletsizliği
'02.05.2013'
haber detay

 

İşte Yönetici Atamada EK-1 Adaletsizliği 
Yönetici Atamada EK-1 Adaletsizliği 
 
 
 Nihayet 28 Şubat 2013 tarihinde çıkan yönetmelik taslak metinde ifade edilerek yürürlükten kaldırılacağı bildirilmiştir. 28 Şubattaki bu yönetmeliğin hataları, ifade çelişkileri ve en çok eleştiri noktaları olan mülakat kısmen de olsa ortadan kaldırılarak okunur ve anlaşılır bir yönetmelik haline getirilmiştir. Bakanlık yanlış(lar)ını anlayarak 2009 tarihli yönetmelikle kısmen örtüşen bir yönetmelik taslağı yayınladı. Anlaşılan o ki bu haliyle kısa süre resmi gazetede yayınlanacak ve yürürlüğe gidecek.
 
Yeni yönetmelik taslağını incelediğimizde Müdürlükte mülakat söz konusu, müdür yardımcılığında ve başyardımcılığında mülakat kaldırılmış. Müdürlükteki mülakat yine başını ağrıtabilir MEB’in.
 
Asıl değinmek istediğim nokta müdür yardımcılığında getirilen ek-1 formu.
 
Ek-1 formuna göre yapılan atamada, yüksek puan alan değil, öğretmenlikte 20 yılına yaklaşmış sınav puanı barajını (70 puan) kıl payı aşmış kişilerin ekmeğine yağ sürmüş oluyor. Şimdi bunu örneklerle açıklayalım.
 
A okulunda 20 yıllık bir öğretmen ile B okulundaki 3 yıllık bir öğretmenimizin mukayesesini yapalım.
 
A okulundaki öğretmenimizin puanı 70 olsun. Ek-1 formuna göre sadece öğretmenlikten alacağı puan; 0,48 X 20 = 9,6  ………………………………(1)
 
2006 yılından beri uzmanlık sınavı yapmayan MEB bu alanda kariyer adi altında 3 puan veriyor.
 
A okulundaki bu öğretmenimiz  bu sınava girmişse,  +3 puan daha alıyor ……………(2)
 
Başarı(!)’yı da kabul ederek önceden aldığı birer teşekkür, takdir ve aylıkla ödül belgesiyle 1+2+3 puan ile 6 puan daha alıyor ……………………(3)
 
Kurucu müdür olarak herhangi bir kuruma atandığını düşünerek 10 puan aldı diyelim 10puan….......(4)
 
Hizmet içi eğitimlerden alınan 6 sertifika sayesinde ( Kıdemli hocalar birçok sertifikaya sahiptir varsayımına göre hareket edersek) 6 X 0,5 = 3 puan……………………………..(5)
 
A okulundaki öğretmenimiz, Ek-1 den Toplam; 9,6 + 3 +6 + 10 + 3 = 28,6 Puan alıyor. Sınav puanını 70 kabul ettiğimizde TOPLAM : 101,6 puanı oluyor.
 
 
Gelelim B okulundaki 3 yıllık öğretmenimize;
 
3 yıllık öğretmenlik süresiyle;  3 X 0,48 = 1,44 puan alıyor………………………………………(a)
 
Uzmanlığı yok zaten en son 2005 te yapıldı sınav.
 
Daha öğretmenlikte adaylığı yeni kalkmış, eğitim-öğretime yeni uyum sağladığı için çaylak muamelesiyle ne takdir belgesi, ne teşekkürü var.
 
Kurucu müdürlüğün yanından geçemez zaten, malum çevresi yok.
 
Hizmetiçi eğitime katılması güç, çünkü 3 yıllık öğretmene ilçe onay verse il vermez, il verse, hizmet içi eğitim dairesi reddeder. Yani sertifika yok gibi bir şeydir. (Temel ve Hazırlayıcı eğitim hariç)
 
B okulundaki bu öğretmenimizin sınav puanı 2011’deki sınavda Türkiye’deki en yüksek puan olan 98,990 olsun. Hizmet süresiyle beraber  98,990 + 1,44 = 100,43 oluyor.
 
           
Sonuç olarak Türkiye’de sınav puanı en yüksek bir öğretmen müdür yardımcısı olmak istediğinde, ek-1 sayesinde en düşük puandaki bir öğretmen onun önüne geçebiliyor. Bir tarafta 98,990 puan alan bir öğretmen diğer tarafta kıl payı 70 puan almış bir öğretmen… Takdir sizin, saygılar…
 
 
NOT: Örneklerde dip noktalar baz alınmış olabilir, herkes tabi ki kurucu müdür yapmış olamaz fakat bu durum hukuka ve hakkaniyete aykırıdır. 2011’de sınava giren herkes müdür yardımcılığında yalnız sınav puanıyla atanacağını bilerek sınava girmişlerdir. Kısacası köprüyü geçerken at değiştirilmeyeceğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.
 
İsmail Kılınç
Kamudanhaber.com



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.