Okul Öncesi İçin Yaşa Değil, Beceriye Bakın
'30.04.2013'
haber detay

 

Okul Öncesi İçin Yaşa Değil, Beceriye Bakın
Çocuklarının ilkokula hazır olup olmadığını ailelerin de gözlemleyebileceğini belirten eğitim uzmanları “Yaşa değil, çocuğunuz sosyal anlamda gereklilikleri yerine getiriyor mu, ona dikkat edin” diye uyardı.
 
 
 
İlkokula başlama yaşının 66 aya indirilmesi birçok soruyu da beraberinde getirdi. Bazı veliler yaşı gelen çocuklarını okula hemen kayıt yaptırırken bazıları ise hazır olmadığını düşünerek rapor aldı. Ailelerin en zor karar verme döneminde onlara yardımcı olabilmek için bir seminer düzenleyen Mutlu Çocuk Akademisi Yöneticisi Hayal Çalık ve Pedagog Sonay Tuğrul, bu kafa karıştıran süreçle ilgili velilere yol haritası sundu.
 
Uzmanlar da yol gösterebilir
 
“Velilerin çocuğun okul olgunluğuna ulaşıp ulaşmadığını anlaması için onun bedensel, duygusal ve sosyal anlamda gereklilikleri karşılayıp karşılamadığını bilmesi gerekiyor” diyen Tuğrul, çocukların okula hazır olduklarını belirlemede yaş faktörünün çok fazla dikkate alınmaması gerektiğinin altını çizdi. Okul için en önemli ön koşulun çocuğun belli bir sosyal olgunluğa ulaşması olduğunu belirten Pedagog Tuğrul “Tereddütleri olan aileler uzman bir rehber eşliğinde çocuklarını gözlemleyerek okula hazır olup olmadığını anlayabilir” diye konuştu.
 
DİKKATLİ VE PAYLAŞIMCI OLMALI
 
Pedagog Sonay Tuğrul ilkokula başlama aşamasındaki çocukların taşıması gereken nitelikleri maddeler halinde sıraladı. İşte aileler için 12 maddelik ‘Çocuğum okula hazır mı’ rehberi:
 
- Sosyal becerileri gelişmiş olmalı. Verilen yönergeleri doğru şekilde takip edebilmeli, arkadaşlarıyla paylaşım ve işbirliğinde bulunabilmeli.
 
- Ders süresi 40 dakika olduğu için çocuk dikkatini uzun süre yoğunlaştırabilecek nitelikte olmalı.
 
-Anneden ve evden kolay ayrılabilecek duygusal olgunluğa sahip olmalı. Anneden ayrı olduğu için ortamdan uzaklaşma ve kırıklık yaşamamalı.
 
-Öz bakım becerileri yeterli seviyede olmalı. Tuvalet kontrolü ve aynı zamanda kendi temizliğini yapabilmeli.
 
-Arkadaşlık ilişkileri gelişmiş olmalı. Diğer çocukların varlığına katlanabilmeli ve onlarla başedebilmeli.
 
-Giysilerini yardımsız giyip çıkarabilmeli. Kendi kendisine ayakkabısını bağlayabilmeli, düğmesini iliklemeli.
 
-Öğretmen ile iletişim kurabilmeli, onun verdiği talimatlara uymakta zorluk çekmemeli.
 
-Kendi sorumluluklarını taşıyabilecek olgunlukta olmalı. Sırasını beklemede sabır gösterecek nitelikte olmalı.
 
-Grup çalışmalarına katılma becerisi gelişmiş olmalı.
 
-Duygusal becerileri gelişmiş olmalı. Kendi duygularını uygun biçimde ifade edebilmeli, başkalarıyla empati kurabilmeli.
 
-Fiziksel gelişimini tamamlamış olmalı. Sağlık durumu okul öncesi eğitime başlamak için elverişli olmalı.
 
-Görsel olgunluğa sahip olmalı. Renkleri ayırt edebilmeli, el göz koordinasyonunu sağlayabilmeli. Rakamları ve yazıları tanıyabilme becerisine sahip olmalı.
 
Star



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.