Boy Kısalığının Yüzde 80'i Genetik
'27.04.2013'
haber detay

 

Boy Kısalığının Yüzde 80'i Genetik
Çocukların büyümesinde genetik faktörler etkili olmakla birlikte, beslenme ve mutlu aile yaşantısının da gelişimde rol oynadığını ifade eden, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Sema Kılıç, "Boy kısalığının yüzde 80'i genetik" dedi.
 
 
 
Kılıç, en hızlı büyümenin, anne karnında, ilk 2 yaşta ve ergenlik döneminde kendini gösterdiğini, anne ve babanın boyuna göre çocukların öngörülen boylarının hesaplanabileceğini belirtti.
 
Kılıç, boy kısalığı nedenlerinin iki ana grupta toplandığını ifade ederek, ilk gruptaki genetik faktörlerin etkisini, ikinci grupta hastalıklar ve beslenme bozukluğunun izlediğini vurguladı.
 
Dr. Kılıç, bu durumdaki çocukların el ve bilek grafisinin çekilerek çocuğun büyüme potansiyelinin değerlendirildiğini, çocuğun kemik yaşı, boy yaşı ve takvim yaşı arasındaki oranlara bakılarak nasıl takip edileceğine hekimin karar verebileceğini belirtti.
 
Mutlu ortam olumlu etkiliyor
 
Kılıç, bir başka etkenin de aile yaşantısı olduğunu, mutlu bir aile yaşantısının çocuklardaki büyümeyi olumlu etkilediğini kaydetti.
Büyüme geriliklerinde izlemenin çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Kılıç, uygulanması gereken tedavi yöntemine başlamadan önce çocuktaki büyüme geriliğine neyin sebep olduğunun bilinmesi gerektiğini belirtti.
 
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.