Felsefe Grubu Öğretmenlerinin Talepleri
'25.04.2013'
haber detay

 

Felsefe Grubu Öğretmenlerinin Talepleri
 
Felsefe Grubu Öğretmenlerinin Talepleri " 
 
 
 Felsefe tarihin en kadim disiplinidir. İnsana kendini bilmesini , kendi olanaklarının farkına varıp bunları en iyi şekilde geliştirmeyi buyurur. Bu insan empati çerçevesinde diğer insanları da anlayıp en sağlıklı iletişimi kurmaya çalışan insandır. 
Bireyin olanaklarının farkına varıp diğer insanları da anlayıp bilmesi, aldığı eğitimle ilgilidir. Aileden başlayan eğitim okulla devam eder ve bugün milli eğitim kapsamında ortaöğretim öğrencilerimize bu eğitimi verenler Felsefe Grubu öğretmenleridir.
 
Bir bireyi , genç bir insanı en fazla anlama imkanına sahip öğretmeni felsefe sosyoloji ve psikoloji eğitimlerini almış felsefe grubu öğretmenidir. Onu her yönüyle ön yargısız bir biçimde, tanımaya çalışmak gerektiğini bilir yaklaşımı hep bu yöndedir. Gerek akademik, gerekse insani her tür bilgiden haberdardır.
Öğrencilerimizin gelişimini ele alırken bir ders saatiyle sınırlandırılmaması gerektiğini biliyoruz. Koskoca bir eğitim sürecinin her aşamasında öğrenci adım adım gözlenmeli ve yanında olunmalıdır.
Bugün rehberlik diye adlandırdığımız bu süreç büyük eksikliklerle karşı karşıyadır. Rehber öğretmen yetersizliğinden dolayı öğrencilerin bir hedeften , hayatlarıyla ilgili alacakları gerek kişisel gerek eğitimle ilgili sorunlarında yalnız kaldıklarına şahit oluyoruz ne yazık ki. En çok ihtiyaç duydukları zamanda da yanlarında bir rehber öğretmen bulamayan öğrenciler yanlış kararlar alıp, kendileri ve yaşadıkları ülke için başarısız bir fert haline geliyorlar.
 
Hayatları bir kaç sınavdan alacakları puanlara bağlı olan çocuklarımız geleceğin onlara neler getireceğinden habersiz, birey olmanın insan olmanın bilincinden yoksunlar. Kendini tanımayan, kendi dışındakini anlayamayan hoşgörüsüz, empati yeteneği olmayan saldırgan içine kapanık bireyler yetişiyor zaman geçtikçe. Tüm bunların çözümü aslında onların yanında , onların sosyal, psikolojik, yönlerinin farkında olan rehber öğretmenlerle gelecektir. 
 
Gelişen dünya şartlarına uyan birlikte yaşamanın , diğer insanlarla barış içerisinde olmanın ne olduğunu bilen sosyal nesiller yetiştirmek için de yeterli sayıda rehber öğretmene gereksinim olduğu açıktır. Gençlerin topluma , yaşadığı ülkeye , devletin tüm kademelerine inancını geliştirmek adına aldığı eğitimin rehberliğin payı hesap edilemeyecek kadar büyüktür. Fakat bahsettiğimiz gibi rehber öğretmen yetersizliği bu düşünceye balta vurmaktadır.
 
Mevcut rehber öğretmenlerin son hazırlanan sayısal verilere göre çok yetersiz olduğu, istatistiklere göre neredeyse her 1000 öğrenciye bir bir rehber öğretmen düşen ülkemizde , bu oranın makul düzeye gelmesi neredeyse 20 yılımızı alacaktır.
Pdr her yıl yaklaşık 850 mezun verirken açılan 2 bin 3 bin kişilik kadrolar dolmuyor ve doğu illerimiz neredeyse tamamen rehber öğretmensiz kalıyor. Bu yokluk, özellikle üniversiteye hazırlık düzeyindeki öğrencilerin ygs ve lys başarılarına yansıyor. En başarısız iller sıralamasında doğu illerimizin yer almasının en önemli sebebi öğrencilerin en kritik kararlarında yanında bulamadığı rehber öğretmenleridi r.
Felsefe grubu öğretmenleri yeterli mezun veremeyen pdr ye en yakın alan ve bu eksiği kapatmak için en çabuk çözüm olacaktır. Geçmiş yıllarda benzer sebeplerden rehberlik alanına alınan felsefe grubu öğretmenleri yeniden bu görevi alabilir. Temeli felsefi olan rehberlik alanında öğrenciye yönelik en iyi şartları sağlayabilir.
 
Son Ygs istatistiklerine başarı sıralamasında son 18 de yer alan bazı illerimizdeki rehber öğretmen başına düşen ortalama öğrenci sayısına bakacak olursak: Bitlis te 821 , Şırnak ta 842, Ardahan da 953, Gaziantep te 967, van da 1035, batman da 1506 gibi sayılara rastlıyoruz. Durumun vehameti ortadadır. 
Rehber öğretmen eksikliği yan alan olarak felsefe grubu öğretmenleri görevlendirilmediği sürece kesinlikle kapanmayacak boyutta. Bir ülke geleceğini sağlıksız, hedefsiz ve amaçsız gençler beklememeli. Aklını kullanabilen sosyal, her alanda kendini geliştirmiş, genç beyinler için için acilen müdahale gerekiyor. Temelinde sosyolojik, felsefi , psikolojik temelleri barındıran bu alana felsefe grubu öğretmenlerinin alınması en akli çözüm olacaktır.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.