Okul Çağındaki Çocuklara Check-up Yaptırın
'24.04.2013'
haber detay

 

Okul Çağındaki Çocuklara Check-up Yaptırın
Adana'da özel hastanede görev yapan Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Filiz Arabacı, çocuklarda görülebilecek sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedbirlerinin geç olmadan alınması için yılda bir kez check-up yaptırılması gerektiğini söyledi.
 
 
 
Çocuklarda check-up'ın aslında çok da sık rastlanmayan ancak son yıllarda oldukça yayılan bir yöntem olduğunu vurgulayan Dr. Filiz Arabacı, çocuklarda sağlık taramasının önemini anlattı. Çocukların ne kadar sık doktora götürülmüş olursa olsun yılda bir kez mutlaka sağlık taramasına ihtiyacı olduğunu kaydeden Dr. Arabacı, "Öncelikle, çocuğunuzun kilosunun ve boyunun yaşıyla ne kadar uyumlu olup olmadığını biliyor musunuz? Çocuğunuz kaç yaşında veya hangi yaş grubunda olursa olsun, yaşına spesifik olan bazı taramalardan geçirilmelidir. Örneğin; eğer çocuğunuz 6 yaşında ve anasınıfına gidiyorsa ne gibi taramalara ihtiyacı olabildiğine gelince; öncelikle göz ve işitme taramalarının yapılması gerekir. Bu durumların erken tespiti çocuğun hem okuldaki mutluluğunu hem de okul başarısını oldukça etkileyebilecek konulardır" dedi.
 
Çocuklarda okul çağı öncesinde sık görülen sorunlardan birinin kansızlık olduğunu ifade eden Dr. Arabacı, şunları kaydetti:
 
"Hangi ebeveyne 'Çocuğunuza en son kan sayımını ne zaman yaptırmıştınız?' diye sorsanız, maalesef ki 'Hastayken' cevabını alırsınız. Ancak bu doğru bir yaklaşım değildir. Demir eksikliği anemisi çocuklarda dikkat dağınıklığı, çabuk yorulma gibi pek çok duruma yol açar. Bu durumu tespit etmenin en güzel yolu ise çocuk sağlıklıyken yapılan bazı testlere dayanır. Çocuklarda diğer sık görülen bir durum ise bağırsak parazitleridir. Bu durum ise bazen kolay fark edilmeyebilir. Ailelerin çocuklarının en küçük rahatsızlığında bile doktoruna danışmaları çok güzel ancak çocuğun sağlıklı gelişimini takip edebilmek ve olası problemlerin erken tespiti de bir o kadar önemlidir. Çocuklar büyüdükçe okul, dershane ve sınav kaygıları artmakta. Aynı durum veliler için de geçerli. Çocuklar için hep en iyisini isteyen veliler önce sağlık kavramını çocuklarında uygulamaya başlamalı. Çocukların da sağlıklı bir geleceğe ihtiyacı var."
 
DHA



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.