Türkiye'de Yerli 'Einstein’ Yetiştirecek
'24.04.2013'
haber detay

 

Türkiye'de Yerli 'Einstein’ Yetiştirecek
Üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocuklar için 2015'te okul açacak olan Anabilim Eğitim Kurumları, 15 milyon dolar yatıracağı projede, bin 200 'Einstein' yetiştirecek.
 
 
 
Anabilim Eğitim burumları, üstün yetenekli çocuklar için okul kurmaya hazırlanıyor. 2015'te istanbul Anadolu Yakası'nda 15 milyon dolarlık yatırımla okulu hizmete açacaklarını belirten Anabilim Eğitim Kurumları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kılıç, "Türkiye'de bu tür birkaç okul var ama kendi programını uygulayan ilk biz olacağız. Prof. Uğur Sak ile geliştirdiğimiz projede, çocukların okuyacağı kitapları kendimiz yazıp basacağız. 1200 öğrenci kapasitemiz olacak" dedi.
 
Projeyi Önce Milli Eğitim Bakanlığı'na sunduklarını dile getiren Kılıç, şöyle devam etti: "Devletten 30-35 dönümlük bir arazi istedik; kampus kuracaktık. Raporu hazırladık, sunduk, öylece kaldı proje"
 
Türkiye'nin IQ ortalamasının 100 olduğunu, bu rakamın biraz üstündekilerin ileri zekâlı sayıldığını vurgulayan Kılıç, bu sonucun 148 çıktığı çocuklar için Türkiye'de bir okul olmadığını söyledi. Kılıç, üstün yetenekli çocuk için açacakları yeni okulda, anaokulu, ilköğretim ve lise seviyesinde eğitim vereceklerini dile getirdi.
 
Yıllık maliyeti 20 bin lira 
 
Üstün zekâlı bir öğrencinin yıllık eğitim maliyetinin 20 bin lira olduğunu ifade eden Kılıç, "Bu rakam, iyi bir eğitim kurumunda nomal bir öğrenci için 13-14 bin lira civarında. Biz, üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar için şu anda yılda 32 bin lira alıyoruz. Ancak yeni okul eğitime başladığında bu rakam da 25-26 bin liralara çekilecek. Okulda sınıflar, laboratuvar ayrı odalarda yer almayacak. Sınıflar, aynı zamanda öğrencinin tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı bir yer olacak. Veliler, 'Zaten çocuğum üstün yetenekli, bir de para mı vereceğim' diyor. Evet, bu çocuklar ülke için nimet ama onlar için düzenlenmiş bir okul da çocuklar için nimet" dedi.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.