'Sınav heyecanını başarıya dönüştürmek mümkün!'
'23.04.2013'
haber detay

 

'Sınav heyecanını başarıya dönüştürmek mümkün!'
İlköğretim yıllarından başlayarak tüm eğitim hayatı boyunca çoğu öğrenci için sınav, “endişe” anlamına geliyor.
 
 
Sınav heyecanı doğru yönetildiği takdirde kişinin başarısını artırırken, kontrol edilemeyen heyecan öğrencinin başarısız olmasına yol açıyor. Memorial Sağlık Grubu’ndan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz. Dr. Humen Can Elmi, sınav stresinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
 
Öğrenci performans kaygısı nedeniyle kendini suçlayabilir 
 
Sınav heyecanı “performans kaygısı” olarak da yorumlanabilir. Herhangi bir alanda yaşanan başarısızlığı genelleştirerek kişinin kendi beceriksizliği olarak algılaması olarak tanımlanan performans kaygısı, öğrencinin bir sınavda yaşadığı başarısızlığı “Ben bir sınavda başarısız oldum” yerine “Ben başarısız biriyim” olarak algılamasına yol açar.
 
Heyecanı doğru kontrol etmek önemli
 
Performans kaygısı; zihinsel, fizyolojik ve duygusal belirtiler şeklinde görülebilir. Kalbin hızlı çarpması, el titremesi, terlemesi gibi fizyolojik belirtilere; panik, gerginlik, sinirlilik, sürenin yetmeyeceğini düşünmek gibi duygusal belirtiler eşlik eder. Kaçma davranışları, bilerek ders kaçırmak, sınava girmeyeceğini ifade etmek gibi davranış belirtileri de ortaya çıkabilir. Sınav heyecanı yüzünden sistemi yargılamak ve “Ben zaten sisteme inanmıyorum” gibi nedenler üreterek kaçış eyleminde bulunmak da sıklıkla görülen bir davranış biçimidir. Heyecan eğer doğal bir tepki olarak değerlendirilirse başarıya dönüştürülebilir. Bu nedenle heyecanın kontrol edilebildiğinde başarıyı getiren önemli faktör olduğu unutulmamalıdır.  
 

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.