Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Açıklama
'23.04.2013'
haber detay

 

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Açıklama
Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhuriyet Gazetesi’nin 22 Nisan 2013 tarihli nüshasında yayınlanan “MEB’in Ders Kitapları İnceleme Birimi’ni Kapatması Tartışmalara Neden Oldu” başlıklı haberinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
 
 
22.04.2013
 
 
 
BASIN AÇIKLAMASI
 
 
 
Cumhuriyet Gazetesi’nin 22 Nisan 2013 tarihli nüshasında yayınlanan “MEB’inDers Kitapları İnceleme Birimi’ni Kapatması Tartışmalara Neden Oldu” başlıklıhaber gerçeği yansıtmadığından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerekduyulmuştur.
 
Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı12 Eylül 2012 tarihli ve 28409 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli EğitimBakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği ile her türlü derskitabı ile eğitim araçlarının incelenmesi yöntemini değiştirmiş, öğretmenler,akademisyenler ve eğitim alanında uzman kişilerin katılım ve inceleme sürecindeyer alacağı panel sistemi kurulmuştur.
 
Söz konusu Yönetmeliğin geçici birinci maddesinde ise bu Yönetmeliğin yayımıtarihinden önce Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’na başvurusu yapılaneserlerin inceleme ve değerlendirme işlemlerinin Başkanlıkça oluşturulacakkomisyonlarca 31/12/2009 tarihli ve 27449 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetedeyayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği(önceki Yönetmelik) hükümlerine göre yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
 
Dolayısıyla Yönetmeliğin yayımından sonra müracaat eden kitap ve diğereğitim araçlarının panel sistemine göre incelenebilmesinin sağlanabilmesi için“inceleme birimi” kapatılmış, buradaki öğretmenlerimizin tamamı Ankara ilindebranşlarına/alanlarına uygun okullara atanmışlardır. Önceki Yönetmelikdöneminde müracaat eden kitap ve diğer eğitim araçlarının önceki Yönetmelikhükümlerine göre incelenebilmesini sağlamak amacıyla da inceleme görevi bitinceasli görevlerine dönmek üzere söz konusu 196 öğretmen yürürlükteki Yönetmeliğingeçici maddesi gereği görevlendirilmişlerdir. Bu görevlendirme iki ay süreliolarak yapılmış olmakla birlikte, inceleme görevini tamamlayan öğretmenler ikiaylık süreyi beklemeden okullarındaki görevlerine döneceklerdir. İncelenecekkitap sayısı da iddia edildiği gibi 170 olmayıp, 124’tür.
 
Haberde söz edildiği şekilde “… kurul olarak kitap inceleme işine…” sonverilmediği gibi Eğitim-Sen Basın Sekreteri Tuğrul ÇULFA’dan alıntılanan “…panel sisteminden …” vazgeçildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.
 
Ders kitaplarının ve diğer eğitim araçlarının incelenmesi Milli EğitimBakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği hükümlerine göreyapılmaya devam edilmektedir.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
 
 
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.