Sınıf Öğretmenlerinin Sesini Duyun!
'23.04.2013'
haber detay

 

Sınıf Öğretmenlerinin Sesini Duyun! 
 
 
 
 Hem görev başındaki hem de atama bekleyen sınıf öğretmenleri büyük mağduriyet yaşadı. Yıllardır ortalama her yıl 7 bin sınıf öğretmen ataması yapılırken 5. sınıflara branş öğretmenlerinin girmeye başlamasıyla bu yıl sadece 341 sınıf öğretmeni atandı.
Yeni sistemle birlikte hem görev başındaki hem de atama bekleyen sınıf öğretmenleri büyük mağduriyet yaşadı. Görev başındaki sınıf öğretmenlerinin alan değişikliği ile birlikte biraz mağduriyeti giderildi. Ancak atama bekleyen 10 binlerce sınıf öğretmeni seslerinin duyulmasını mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.
Öğretmenliğin temel taşı sınıf öğretmenidir eskilerin deyimiyle ilkokul öğretmenidir. Bir öğrencinin hayatına yön veren her zaman ilkokul öğretmeni olmuştur. Herkesin hiç unutmadığı hep hatıralarla yad ettiği kişi her zaman ilkokul öğretmenleridir.
Sınıf öğretmenleri çoğu zaman minik öğrenciler için anadan babadan daha değerli olabilir. Çocuklar ilkokul öğretmenlerine büyük bir sevgiyle bağlanırken hep hatırlarken diğer branş öğretmenlerini zor hatırlarlar. Eğitim öğretimde sınıf öğretmeninin rolü çok fazladır. Bu yüzden ilkokulda sınıf öğretmeni yerine ücretli öğretmenlerin görevlendirilmesi eğitimimizin geleceği açısından sakıncalıdır. Çocuğa okulu sevdiren hayatı öğreten, okuma yazmayı öğreten sınıf öğretmenidir.
Bugün ülkemizde binlerce ilkokulda ücretli öğretmenler yer almaktadır. Ücretli öğretmenler gelip geçici olduğu için verimli olamamaktadırlar. Özellikle ilkokulda eğitimin temelinin atıldığı ilk yerde ücretli öğretmenlerin yer alması ülkemizin eğitim geleceği açısından uygun değildir.
Atama bekleyen binlerce sınıf öğretmeninin sesi duyulmalıdır.
Bu sorunun çözümü için kısaca şunlar yapılabilir.
Beşinci sınıflara tekrar sınıf öğretmeni girerse en az 10 bin tane sınıf öğretmeni ihtiyacı ortaya çıkar. Ayrıca derslik sayıları arttırılıp sınıf mevcutları 20-30 kişiye düşürülebilir.
Şu an tahmini olarak 17.500 sınıf öğretmeni atama beklemektedir. Yeni mezunlarla birlikte bu sayı 25 bini geçecektir. Alan değişikliğinden sonra ülkemizde 7 bine yakın sınıf öğretmeni ihtiyacı oluşmuştur. Ayrıca beşinci sınıflara tekrar sınıf öğretmenleri girerse atanamayan sınıf öğretmenlerinin önü açılacak ve mağduriyetleri sona erecektir. Sınıf mevcutları da 20-30 kişiye düşürülürse 3 bine yakın sınıf öğretmeni ihtiyacı da buradan çıkabilir. Emekli olacaklarla birlikte sayı 20 binin üstünde olacaktır.Ağustos atamasında öncelikle atama yapılırken ülkemizin sınıf öğretmeni ihtiyacı birinci sırada olmalıdır. Ağustos atamasında en fazla alım sınıf öğretmenliği branşından olmalıdır. Ülkemizin eğitim- öğretim geleceğini garanti altına almak istiyorsak ilkokul öğrencilerimizi ücretli öğretmenlere değil kadrolu öğretmenlere emanet etmeliyiz.
Bu yüzden atanmayı bekleyen sınıf öğretmeni adaylarının feryatlarına kulak tıkanmamalıdır. Bir an önce çözüm bulunarak göreve atanmaları sağlanmalıdır.
Ahmet Burak Güner
Www.gazetekamu.com



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.