Bir deli, bir kuyuya bir taş atmış!
'18.04.2013'
haber detay

 

Bir deli, bir kuyuya bir taş atmış!
 
“İnternet üzerinden şikâyet mekanizması arttıkça, korkak klavye şövalyeleri ortaya çıktı. Sanal kadrolu iftiracılara karşı devlet önlem almalıdır. İddiaları sübuta ermeyen iftiracılara karşı yeni bir mekanizma oluşturmak gerekir. Aksi takdirde kurumlarda çalışma barışı bozulacaktır.” 
 
 
 BİMER ve Alo 147, devlet ile vatandaş arasında köprü görevi yapan önemli uygulamalar olsa da son  günlerde bu uygulamalar memurların tepesinde demoklesin kılıcı gibi sallanmaktadır. Başbakanın iyi niyet ile çıkardığı uygulama maalesef kötü niyetli kişilerin elinde oyuncak olmuş durumda. Suistimala açık uygulama nedeni ile birçok memur huzursuz! Okullarda yöneticiler bile huzursuz… İnanılır gibi değil ama hafta sonları okul müdürlerinin törenlerde konuştukları, şikâyet olarak geri dönmektedir. Şikâyet edeni belli olmayan hadiseleri araştıracağım diye denetmen/denetçiler kurumlarda boncuk düzüyorlar.
Aslında BİMER/Alo 147 müfettişliği adı altında bir birim kurulmalıdır! Hem yeni bir istihdam alanı açılacaktır, hem de hali hazırdaki denetmenlerin üzerindeki iş yükü azalacaktır! Saçma sapan iddiaları araştırmak için yapılan soruşturmalar moralleri bozmaktadır. İhale çoğu zaman görevlerini yerine getirmeye çalışan denetmenlere kalmaktadır. Adını yazmaktan imtina eden korkak klavye şövalyeleri, memurlara iftira etmekten çekinmemektedir. Bu durum özellikle yöneticiler için başka sorunlar da oluşturmaktadır. Amirine kızan memur, klavyenin başına geçerek ben huzursuz olduysam amirimde huzursuz olsun mantığı ile saçma sapan iddialar ortaya atabiliyor. Beraber çalıştığı memuruna işini düzgün yap diyen bir amir, ikinci günü karşısında denetmenleri görüyor.
Bu demokratik ve çağdaş şikâyet hakkı kötü emeller için kullanılıyor. Çamur at izi kalsın mantığı ile hareket ediliyor. İddialar sübuta ermese de kayıt altına alınıyor. İnsanların onuru hiçe sayılıyor. Bu uygulamada tek çözüm isimsiz müracaatların dikkate alınmaması ve şikâyet edenin iddiası sübuta ermediğinde bir bedel ödemesidir. İsimsiz ve saçma sapan iddiaların bir bedeli olmalıdır. Bu bedel şikâyetçi tarafından ödenmez ise devlet daireleri laçka olacaktır.
Bu konuda 657 sayılı DMK da ve Türk Ceza Kanunda aşağıdaki maddeler olmasına rağmen şikâyetler sonunda bu yolu seçen memurlara ben daha rast gelmedim.
Devlet memurları kanunun
Madde 25 - Devlet memurları hakkındaki ihbar ve şikayetler, garaz veya mücerret hakaret için, uydurma bir suç isnadı suretiyle yapıldığı ve soruşturma veya yargılamanın tabi olduğu kanuni işlem sonucunda bu isnat sabit olmadığı takdirde, merkezde bu memurun en büyük amiri, illerde valiler, isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından isterler.
Türk Ceza Kanunu
İftira
MADDE 267. - (1) Yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği hâlde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idarî bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İşin bir başka tarafı da vatandaşın memuru şikâyet etmesi değil, bu işin etik olmamasıdır! Sıkıntısını medeni olarak ifade etmeyenler internet jurnalciliği yapıyor. Bir bürokratı en yakınındaki şikâyet edebiliyor. Yerinde, makamında gözü olanlar bütün ahlaki değerleri ayakaltına alarak bunu çok rahat yapabiliyor. Eskiden mektupla isimsiz yapılan şikâyetler, şimdi klavye başında sanal kadrolu iftiracılar tarafından yapılıyor. Birilerinin bu işlere dur demesi lazım!
İyi niyetle işini yapmaya çalışan, işine dört elle sarılan memurlar aslı olmayan şikayetler nedeni ile mağdur ediliyor. Aldığı maaşı alın teri ile hak edenlerin hayatı zehir ediliyor. Şikâyet tabiî ki yapılacaktır. Ama insan önce Allah’tan korkacaktır, vicdan sahibi olacaktır. Bazı Vicdansızların elinde BİMER/Alo 147 oyuncak olmuştur. İyi niyet ile başlayan bu uygulamalar çocuk oyuncağına dönmüştür.
İşin özeti; bir isimsiz deli, Bimer/Alo 147 gibi bir kuyuya taş atıyor, kırk tane müfettiş/yönetici çıkaramıyor!
 
mebpersoneli.com.tr



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.