KHARKOV: Kaliteli Eğitim Çok Ucuz Yaşam
'17.04.2013'
haber detay

 

KHARKOV: Kaliteli Eğitim Çok Ucuz Yaşam

Ukrayna’nın Kharkov (Kharkiv) kenti, yüzlerce üniversitesi ve yüzbinlerce öğrencisi ile gençliğin eğitim yuvası olarak kabul ediliyor. Bir zamanlar Sovyet Rusya’nın eğitim kenti olan Kharkiv, bugün tüm dünyadan öğrencilerin ilgisini çeken bir üniversite merkezi haline geldi. Üstelik bu şehirde okumanın yıllık fiyatı yalnızca 5 bin dolar civarında.

 

Plus Education & Career, Ukrayna’da eğitim danışmanlığı yapan Bülent  Ener ile sohbet etti.  Öğrencilerin merak edebileceği soruları işin uzmanına yönelttik. Ukrayna’nın Kharkiv bölgesindeki okullara Türkiye’den binlerce öğrenci gitmesine vesile olan Bülent Ener, sorularımıza içtenlikle yanıt verdi.

 

 

 

İşte Kharkiv üniversiteleri ve bu kentte yaşam hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtları..

Ukrayna ve Kharkiv’de eğitim nasıl?
 Ener eğitim hakkındaki sorumuza şu yanıtı veriyor: ‘Ukrayna genelinde 864 üniversite var. Bu sayı hiç az değil. Kharkiv, Ukrayna’nın ikinci büyük kenti, burada  ise 134 üniversite ve kolej bulunuyor. Bunların 26 tanesinde YÖK denkliği var. Kharkiv’deki üniversitelerin durumu oldukça iyi. Avrupa’nın tandığı üniversiteler var. Hatta tanımak bir yana onlarla işbirliği içindeler. Özellikle tıp ve eczacılık bu alanda oldukça başarılı.’
‘Üniversiteler alanlara göre ayrılmış durumda. Her biri belli bir disiplin üzerine kurulmuş. Örneğin Tıp Üniversitesi, Eczacılık Üniversitesi ve Tren Üniversitesi gibi. Bunlar bir fakülte değil başlı başına birer üniversite. Öğrencileri, kampüsleri ve kampüs yaşamları ile büyük üniversiteler. Bunlardan başka gıda alanında, otomotiv alanında ve optik alanında da ilgi çeken üniversiteler var. ‘

  

 

 MADALYALI OKULLAR

Özellikle  Tıp ve Eczacılık Üniversitesi dünya tarafından yakından takip edildiğine değinen Ener, ‘ İki üniversite de şeref madalyasına sahip.  İlaçlar,hastalıklara derman olma, yeni geliştirilen tedavi teknikleri gibi konularda dünyaya yol gösteriyorlar’ dedi.  

 

  

‘ÖĞRENMİYORSA SUÇ BİZİM’ ANLAYIŞI!
Öğretmenlerin bütün öğrenciler ile ilgili olduğunu söyleyen Ener, ‘ Onlarda ‘derse gelen bir öğrenci başarılı olamıyorsa bunun suçu öğretmendedir. Ancak derse gelmeyen öğrenci başarısızsa bu öğrencinin suçudur’ anlayışı var.  Öğrenci bir şeyi anlamadığında bununla ilgili dersler vermeye başlıyorlar. Sizin anlamanız için ellerinden gelen herşeyi yapıyorlar. Ayrıca öğrencileri yakından takip ediyorlar. Bizim bir öğrencimiz 2-3 gün derslerde dalgınsa, bunu bize haber ediyorlar. Öğrencinin derslere gelmediğini veya kendini derse veremediğini söylüyorlar.  Yani öğretmenler sadece derse girip çıkıp benim işim bitti anlayışı yok’ diyor.

 DENKLİK VAR

Kharkiv’de 26 üniversitenin YÖK ile denkliği olduğunu söyleyen Ener, bu açıdan sadece TC Kimlik Numarası ile YÖK’ten denk okullar listesini alıp öğrencinin dosyasına koyduklarını ve böylece gönül rahatlığı sağlanmış olduğunu belirtiyor.

 AYLIK MI? YA DA NİYE BU KADAR UCUZ? DİYORLAR..

Kharkiv’de eğitimin ve yaşamanın oldukça ucuz olduğuna değinen Ener, şehirde üniversite okumanın yıllık 5 bin dolar ile 6 bin 250 dolar arasında değiştiğini belirtiyor. Bu fiyata yemek hariç herşeyin dahil olduğunu belirten Ener, ‘Ailelere fiyatı söylediğimde aylık mı diye soruyorlar. Onlara hayır diyorum, Ukrayna’da devlet okulları politakası böyle. Fiyatlar bu şekilde. Üstelik şehirde yaşam da çok ucuz. Ev kiraları, yemekler ve eğlence her şey çok ekonomik.  Örneğin geçen gün bir Ekonomi Üniversitesi’nde yemek yedik ve yalnızca kişi başı 2 TL ödedik. Alabalık, Gül böreği, pilav ve komposto..   Makarna bile 50 kuruş Türk Parası ile kuzu etinin kilosu 7 tl. Fiyatlar şaşırılacak düzeyde düşük’ dedi.

 İLK SENE YURT ÖNERİSİ

Öğrencilerin ilk sene için yurtta kalmalarını istediklerini belirten Ener, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: ‘Eskiden yurtlar iyi değildi ancak şimdi yabancı öğrenciler için 3 yıldızlı otel konforunda yurtlar var. Burada öğrencilerimiz rahat ediyor. En azından ilk yıllarında hem şartlara hem çevreye alışana kadar burada kalmalarını temenni ediyoruz. Öte yandan bu durum yurtta kaldıkları için dillerini de ilerletmelerine neden oluyor. Ki bu da onlar için çok önemli bir durum.’

 IRKÇILIK YOK EĞLENCE ÇOK

Kharkiv’de yabancılar ve özellikle Türklere çok sıcak bakıldığını söyleyen Ener, ‘Onlar neredeyse Türkiye hayranı. Her biri hayatında en az bir kez Türkiye’yi görmek istiyor. Bir çoğu zaten görmüş. Sizinle hiç yabancılık çekmeden konuşmaya geçiyorlar’ diyor. Gece hayatına da değinen Ener, taşkınlık çıkarmadan eğlenmeyi bilenlerin gecenin geç saatlerinde bile sıkıntı yaşamayacaklarını, Kharkiv’in polisiye bir şehir olmadığını belirtiyor.


OKUMAK SUDAN UCUZ!
Ener okulların fiyatlarına ilişkin olarak ise şu bilgileri veriyor: ‘Kharkiv’deki en düşük okulun aileye bir yıllık maliyeti, konaklama, eğitim, harçlar, vize, aklınıza gelebilecek bütün masraflar dahil 5 bin dolar (yemek hariç). En pahalı okul Tıp Üniversitesi ise 6 bin 250 dolar. Hayat şartları gerçekten çok ama çok ama uygun. Fiyatı yemek hariç belirtiyoruz çünkü 2-3 TL vererek güzel yemek yiyebilirsiniz ama gideceğiniz başka bir restoranda bu rakam 30 TL’ye çıkabilir.’

HER GEÇEN YIL ARTIYOR
Ukrayna’da eğitim konusu her geçen yıl daha fazla gencin dikkatini çekiyor. Eldeki verilere gore 2011 yılında 3 bin olan Türk öğrenci sayısının bu yıl 5 bin 500’ü bulması bekleniyor. Dünyanın 104 farklı ülkesinden öğrenci bulunan Ukrayna’da bu yıl yabancı öğrenci sayısının da 22 bin civarında olması bekleniyor. 
Plus Education & Career – Can Eren ERYILMAZ

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.