Giresun İl Müdürü Meslektaşını yedi!
'04.04.2013'
haber detay

 

GİRESUN İL MÜDÜRÜ MESLEKTAŞINI YEDİ!
 
Geçtiğimiz hafta Espiye milli eğitim müdürü Salih Durmuş’un ve şube müdürünün görevden alınarak öğretmenliğe döndürüldüğünü öğrendik. Böyle bir uygulamanın neden yapıldığı, haklı mı haksız mı olduğu konusunda bir araştırma yaptık. 
 
 
 Geçtiğimiz hafta Espiye  milli eğitim müdürü Salih Durmuş’un ve şube müdürünün görevden alınarak  öğretmenliğe  döndürüldüğünü öğrendik. Böyle bir  uygulamanın neden yapıldığı,  haklı mı haksız mı olduğu konusunda bir araştırma yaptık.
 
Salih Durmuş 33 yıllık eğitimci ve aynı zamanda 21 yılını da Genel İdare  Hizmetlerine vermiş tecrübeli bir idareci. Her kademe  yöneticilikte bulunmuş  başarılı  bir geçmişe sahip  Durmuş, ne yapmış olabilirdi ki tüm geçmişi bir anda silinip  köy  öğretmenliğine gönderilmiş olsun!
 
Olay kısaca şöyle olmuş:
 
İlköğretim taşımalı  öğrencilerin  öğle yemeğinin öğretmenevi ve ASO’ya verilmesi istenmiş kendisinden. Durmuş da öğretmenevinin daha önce ihale konusunda soruşturma geçirmiş olmasından (bakınız) ve bu konuda şikâyetler olmasından dolayı ihale yapma yoluna gitmiş. Yaptığı ihaleye 6 yüklenici girmiş, rekabet şartları oluşmuş, ihaleyi de çok iyi bir fiyata gerçekleştirmiş, yapılan itiraz üzerine bilirkişi raporu oluşturulmuş, bilirkişi raporunda ihalenin usulüne uygun yapıldığı belgelenmiş, öğrencilere sıcak öğle yemeği verilmiş. Suçlandığı gibi kamu zararı olmamış, bilakis öğretmenevine verilse üst limitten ihalesiz verilecekken ihaleyle ciddi bir kırım da sağlanmış.
 
Peki, böyle bir durumda neden soruşturma açılmış?
 
Edindiğimiz bilgiler şu şekilde: ‘hatırlı kişilerin’ yakını öğretmenevi yönetim kurulundaymış, öğretmenevine yapılan mal alımlarında yine bazı ‘hatırlı’ kişilerin gözetildiği ve bu yüzden ihale yapılmadan işin öğretmenevine verilmesi istenmiş. Aynı hatırlı kişiler il müdürüne ulaşmış. İl müdürü de ilçe müdürünü arayarak ihaleyi öğretmenevine vermesi için ilçe müdürünü uyarmış. 
 
Şimdi soruyoruz: 
1- Bir ilçede ihalenin nereye verileceği konusunda talimat vermek il müdürünün görevi midir?
2- İl müdürü diğer ilçe müdürlerini arayarak aynı talimatı vermiş midir?
3- Giresun genelinde yemek birim fiyat ortalaması kaçtır?
4- İl müdürü kendi inisiyatifiyle mi ilçe müdürünü aramıştır, yoksa kendisine ‘bir yerlerden’ 'ara' mı denilmiştir?
5- İl teftiş kurulu başkanı böyle bir cezayı uygulamayı içine sindiremediği için karar aşamasında izne ayrılmış mıdır?
 
Yıllarını yöneticiliğe vermiş bir eğitimciyi harcamak bu kadar kolay mıdır?
 
İl müdürü Necati Akkurt ilçe müdürünü ‘harcarken’ öğretmenevindeki söylentileri (bakınız 1,bakınız 2) göz önünde bulundurmuş mudur?
Bu acımasız ve haksız karara il eğitim denetmenleri nasıl imza atmışlardır?
 
İl müdürü bu kararı hangi vicdanla onaylamıştır?
 
Giresun valisi konuyu yeterince araştırmış mıdır veya ilçe müdürünü dinleme gereği duymuş mudur?
 
İlçe kaymakamı ilçe müdürünü haksızlığa karşı koruma gayretine girmiş midir, yoksa ilçe müdürünün okul müdürleriyle iyi geçinemediklerini iddia edip soruşturma raporunda bunun tersi mi çıkmıştır?
 
Bakanlık yetkilileri bu kararı neden ve nasıl uygulamışlardır.
 
Geçmişi başarılarla dolu bir ilçe müdürü böyle bir muameleye layık mıdır?
 
Gideceği mahkeme tarafından görevine döndürüldüğünde Salih Durmuş; raporu hazırlayan muhakkikler, il müdürü, kaymakam ve vali hakkında suç duyurusunda bulunmayacak mı?
 
İl müdürünün arayıp ihaleye müdahale etmesi ihaleye fesat karıştırmak olarak değerlendirilebilir mi?
Kısaca ilçe müdürü ve şube müdürüne hem yazık olmuştur hem de hafif tabirle ayıp edilmiştir.
 
Umarız Bakanlık yetkilileri bu haberimizden sonra konuyu Bakanlık Denetçileri vasıtasıyla yeniden soruştururlar ve adaletin yerini bulmasını sağlarlar.
 
Fatih KUL
personelmeb.net



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.