Altay'dan 'Okula Başlama Yaşı'na İlişkin Kanun Teklifi
'01.04.2013'
haber detay

 

Altay'dan 'Okula Başlama Yaşı'na İlişkin Kanun Teklifi
 
4+4+4 olarak adlandırılan kademeli eğitim yasasında yaşanan okula başlama yaşı sorunları nedeniyle CHP Sinop Milletvekili Engin ALTAY'ın Milli eğitim temel kanununda değişiklik için vermiş olduğu kanun teklifi;
 
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
 
CHP Sinop Milletvekili Engin ALTAY'ın Milli Eğitim Temel Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi ve gerekçeleri;
 
GENEL GEREKÇE
 
İlköğretim ülkemizde uzun yıllar sonunda çeşitli uygulamaları ile denenerek bilimsel bir anlayışla değerlendirilerek sekiz yıllık bir eğitim süreci olarak belirlenmiş bir eğitim kademesiydi. Sistemin girdi şekli, program bütünlüğü ve çıktılarıyla bir bütünlük sağlanmış ve toplumsal bir kabulde gerçekleşmişti. Ancak 6287 sayılı yasa ile eğitim sistemimiz tepeden tırnağa değiştirilmiş, paydaşların, akademisyenlerin ve velilerin bu değişikliklere ilişkin görüş, öneri ve kaygıları dikkate alınmadan siyasal iradenin baskınlığı toplumun tümünü ilgilendiren bir yasa da egemen olmuştur. 
 
Getirilen yeni düzenlemelerde velileri en fazla rahatsız edici olan düzenleme okula başlama yaşıdır. Kanun okula başlama yaşını pedagoglar, eğitim uzmanları, doktorlar ve öğretmenlerden görüş almadan yapılan değişiklikle 60 aya kadar indirilmiştir. 5 yaşın bitimi olan 60 ay çocuklarımızın psiko-sosyal gelişimlerinin eksikliği, dürtü kontrolünün yapılamadığı, el-göz koordinasyonu ile ileri düzey motor gelişimlerinin tamamlanmadığı, soyut düşüncenin oluşmadığı, disipliner ve kurallara uyma davranışlarının oturmadığı bir dönemdir. 
 
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının uygulama sürecinde gelen eleştiriler nedeniyle 60 ayı 66 aya çıkarmasıyla da yapılan yanlışlığın görüldüğü anlamını da çıkarmaktadır. Keza 60 aylık çocuklarla 84 aylık çocukların aynı sınıfta aynı müfredatla eğitim görmesi garabeti Türk Eğitim Sistemine de yakışmamaktadır. Müfredatın aynı yaş grubuna göre hazırlanması eğitbilimsel bir gerçektir. Yapılan ani düzenleme bakanlığın 1. sınıflar için esnek bir müfredatı sunamamasına da neden olmuştur. Aileler de yaşanan bu olumsuz durumu hissettiklerinden bakanlığın baskı ve tehditlerine rağmen çocuklarını okula göndermemek için sağlık kurulu raporları alma yoluna bile gitmişlerdir. Ayrıca yıl içerisinde okulu terk birinci sınıflarda daha önce görülmediği şekilde bu eğitim-öğretim yılında artmıştır.
 
Uygulamanın ilk yılı dolmadan yaşanan sorunlar Bakanlığı önlem almaya itmiş ve genelgeyle okul müdürlüklerinden birinci sınıfların ay hesabına göre sınıflar oluşturulması istenmiştir. 
 
Ülkemizdeki diğer bir sorun yaş kavramının uluslar arası literatürle birlikte değerlendirilmemesidir. Bitirilen yaş ile girilen yaş kavramlarının karıştırılması nedeniyle 60 aylık çocuklarımızla 84 aylık çocuklarımız aynı sınıfta eğitim almak zorunda kalmaktadırlar. 
 
MADDE GEREKÇELERİ
 
MADDE 1- Zorunlu bir eğitim kademesi olan ilköğretimde eğitim-öğretime başlama yaşının eğitbilimsel olarak çocukların psiko-sosyal gelişimine uygun olarak düzenlenmesi amaçlanmıştır.
 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
 
MADDE 3- Yürütme maddesidir.
 
 
 
Eğitimajansı
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.