Bir Öğrenciden Eğitimin İdarecilerine Anlamlı Mektup
'28.03.2013'
haber detay

 

Bir Öğrenciden Eğitimin İdarecilerine Anlamlı Mektup
SBS'nin hayatlarını nasıl etkilediğini yazan 8. sınıf öğrencisi bakın kendi nesli adına, büyüklerine, eğitimin idarecilerine nasıl sesleniyor. Umarız birileri bu sese kulak verir.
 
 
''Değerli Abbas Güçlü  Ağabeyim,                                                                                                                                         
 
         Ben,  şu an ilköğretim  8. sınıfa devam eden ve benim gibi aynı düşüncelere sahip olan öğrenciler adına geleceğimizi ilgilendiren ve sizlerinde aynı hassasiyetle takipçisi olarak ciddiye aldığınızı bildiğimiz,  bu yıl  uygulanacak  SBS hesaplama içeriğine dair sakıncaların, sesiniz ve katkılarınızla  yetkililerce  geç kalınmadan ciddiye alınarak, düzeltileceği  ümidiyle yazıyorum.
 
         2013 yılında SBS ye girecek biz öğrencileri ilgilendiren  yeni  sınav sisteminin bizim gibi çocukların  istikballeri  adına olumsuz bir şekil vereceğinden korkuyoruz. Kendi geleceğimizi ilgilendiren  bu önemli konuda  bizim düşüncelerimizin  de sorulmasını isterdik.  Çünkü  6, 7 ve 8 inci sınıf  ortalamalarının  toplanarak  direk SBS puanına ilave edilmesiyle  düşünülen bu yıl ki  Orta Öğretime Yerleştirme Uygulaması; eğitimde fırsat eşitliği, vicdan, akıl ve adalet ilkelerinden hiç birisiyle uyuşmuyor. Dolayısıyla, Biz  yaştaki  öğrencilerin geleceklerinin şekillenmesinde  yanlış, ağır ve sıkıntılı sonuçlara sebep vereceğini düşünüyoruz. SBS deki bu  hesaplamanın  mantıklı bir açıklaması varsa, bilmek istiyoruz…Böyle bir uygulamanın yapılabilmesi, eğitiminin her yönüyle sağladığı eşit imkan veya koşullar ile mümkün  olabilirdi. Bir okuldaki öğretmenlerin bir dersteki  sınav soruları  basit olursa  öğrenciler buna göre yüksek not alıyorlar...Başka bir okulda aynı dersin başka öğretmenleri biraz daha zor sorarlarsa,  burada okuyan öğrencilerin  notları da doğal olarak düşük oluyor. Farklı okullarda okuyan bu öğrenciler  şayet  yer değiştirseydi; yıl sonu başarı puanları yine aynı mı olacaktı? Bu farklılığa etrafımızdaki arkadaşlarımızdan zaten şahit oluyoruz. Özel okullarda okuyan  kaymaklı öğrencilerin  durumunu  zaten duyuyoruz. Tüm okullarda okuyan  6-7-8 inci sınıf öğrencilerine, bakanlığa bağlı görevlilerden aynı yazılı ve sözlü soruları gelecek…Bizde, böylesine eşit bir eğitim yapısında,  6-7 ve 8. sınıf notlarının toplanarak  OYP  puanına ilave edilmesine itiraz etmezdik. Bunun yanında;  öğrenci- öğretmen – veli   ilişkilerindeki farklılıklar, içinde bulunduğumuz  psikolojik sebepler, hastalıklar, kimi zaman ailevi problemler ve bunun gibi bizi etkileyebilecek diğer olumsuzluklar sebebiyle, yıl  içindeki yazılı ve sözlü puanlarından  düşük puan da alabiliyoruz. Fakat bu sistem ve not korkusu ile, stresle girdiğimiz  her sınav  sonucunu  bu yıl  gireceğimiz SBS ye endeksleme  hastalığına çoktan yakalandık ve hala  yaşıyoruz.  
 
      Bu gelecek, beni ve tüm bu ülke çocuklarından yaklaşık 1000 000  öğrenciyi  ilgilendiriyorsa daha SBS ye girmeden bizi  OYP  bunalımına  sokan   yetkililerin  veya bu fikri başlatarak uygulamaya geçmesini sağlayan kişilerin; bu süreçteki bilgilerini, emeklerini, düşüncelerini, tecrübelerini ve hangi mantıksal sebeplerle böyle bir uygulamayı  biz  yaştaki  öğrencilere reva gördüklerini açıkça bilmek istiyoruz.  Bu  uygulamayı  ortaya koyanların biz  yaşta çocukları var mı?  Varsa  nerede okuyorlar ? Ve şu an not ortalamaları kaçtır ?  bilmek isterdik… İleriki hayatımızı şekillendirmede sadece bir kez girebilme imkanına sahip olduğumuz böyle bir sınavda OYP nin SBS ye olan bu adaletsiz  ve  vicdanları sızlatan katkısının getireceği sıkıntılarla hayatları değişecek ve buna göre mücadele edecek bir  NESİLİN veya GELECEĞİN  farkındalar  mı?  Çünkü;
 
Biz bu yıl,  Vatandaşlık- Demokrasi Eğitimi ve İnsan hakları dersi görüyoruz…
 
                      Bu  dersten  bize  nasıl  soru   s o r a b i l e c e k l e r  ! ! ! ?
 
                                                                                              
 
                
                                                                                                                                                             Saygılarımla''
 
www.egitimajansi.com



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.