Memurlarda Derece Adaletsizliği Devam Ediyor
'21.03.2013'
haber detay

 

Memurlarda Derece Adaletsizliği Devam Ediyor
 
 
 
 08.02.2005 tarih ve 25721 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5289 sayılı “Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun” ile 15.01.2005 tarihinde görevde bulunan ve daha önce kendilerine 457, 458 ve 459 sayılı KHK'lerle derece verilmeyen devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine bir derece verilmiştir. Bundan önceki bir derece uygulamaları ise 1979 ve 1991 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Dolayısı ile 15.01.2005 tarihinden önce göreve başlayan tüm kamu görevlileri bir derece uygulamasından faydalanmıştır.
 
Bu yöntem genel olarak kamu görevlilerinin mali durumlarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılmıştır.Ancak bu durum 16.01.2005 tarihinden sonra kamu görevine başlayarak bir derece alamayan memurlar açısından adaletsizliğe neden olmuştur. Örneğin 15.01.2005 tarihinde göreve başlayan bir memur, kendisinden bir gün sonra göreve başlamışbir memura göre, üç yıl önce göreve başlamış gibi özlük haklarına sahip olmuştur. Aynı şekilde memurların kıdemi yönüyle de büyük dengesizlikler ortaya çıkmaktadır.
 
Sendikalar ile hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmeleri sırasında da söz konusu adaletsizlik gündeme gelmişti .Fakat bugüne kadar herhangibir yasal düzenleme gerçekleştirilmedi.
Anayasa'mızın 2 nci maddesinde; Devletin “adalet anlayışı içinde”faaliyetlerini sürdürmesi öngörülmüş; 55 nci maddesinde de;“ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.” hükmü yer almıştır. Bu anlamda bugüne kadar üç kez gerçekleştirilen bir derece düzenlemesi ile 15.01.2005 tarihinden sonra göreve başlayan ve bir derece alamayan memurlar anayasa açısından da bir adaletsizlik ile karşı karşıyadır.
 
Bir derece uygulamasından kaynaklanan söz konusu adaletsizliğin giderilebilmesi ve gelecekte de aynı şekilde yeni adaletsizliklerin ortaya çıkmaması için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır. Söz konusu adaletsizliğin ortadan kaldırılması için yeni göreve başlayacaklar açısından 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinde yer alan “devlet memurlarının göreve başlangıç derece ve kademelerinin, birer derece artırılması;halen görevde bulunup da ilave derece alamamış olanlara da ilave bir derece verilmesi” şeklindeki bir yasal düzenleme sorunu temelden çözecektir.
 
Sonuç olarak kamu görevlileri arasında adaletin, çalışma barışı ve huzur ortamının sağlanması adına yukarıda belirtilen nedenlerle bir derece uygulamasının bütün kamu görevlilerini kapsayacak şekilde yeniden ele alınarak en kısa zamanda yasal bir düzenleme yapılması gereklidir.
 
Ethem Yılmaz
memurdan.net



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.