Hamile öğretmenlere bu nöbetler verilmez.
'13.03.2013'
haber detay

 

Hamile öğretmenlere bu nöbetler verilmez.
 
 
 
  Soru: Hamile öğretmenim Yatılı İlköğretim Okulunda görev yapıyorum pansiyonda belleticilik ve nöbet görevi veriliyor bu görevi yapmak istemiyorum. Ne yapmam gerekiyor.
Cevap; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun “Günün 24 Saatinde Devamlılık Gösteren Hizmetlerde Çalışma Saat Ve Usulünün Tesbiti” başlıklı 101. maddesinde; “Günün yirmi dört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir.
 
Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Özürlü memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.” hükümleri yer almaktadır.
 
Bu hükümlere göre;
 
Kadın memura, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecektir.
 
Madde metni, "verilemez" şeklinde düzenlenmiş ve idareye takdir hakkı vermemiştir. Bu nedenle, yukarıdaki madde kapsamına giren personele gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecektir.
 
Engelli öğretmenlere de isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecektir.
 
Kadın memura, hamilelik öncesinde, bu türden bir görev verilememesi için tabip raporu gerekmektedir. Madde metni sağlık kurulu raporu demediği, resmi tabip raporu dediği için, kamu veya özel ayrımı olmaksızın tek hekim raporu yeterli olacaktır. Hamilelik sonrasında tabip raporuna gerek yoktur.
 
Bu duruma göre istememeleri hâlinde hamile veya engelli öğretmenlere yatılı ilköğretim okullarında belleticilik ve gece nöbeti görevi verilemez.
 
Ahmet Kandemir
 
Memurlar.net
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.